Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Cena investicionog zlata menja se svakog minuta

13.03.2023. 08:34 08:39
Piše:
Izvor: Ilustracija/pixabay.com

Oni koji imaju novca, nisu sigurni gde da ga ulože i pri tome zaštite taj svoj kapital rešenje mogu naći u kupovini zlata.

Takva praksa poznata je već dugo, a interes da se ulaže u kupovinu zlata posebno je primetno u kriznim vremenima. Naravno, treba reći da je reč o kupovini investicionog zlata, a po rečima dr Dragana Dejkovića, vlasnika kompanije Goldenspace, koja je generalni zastupnik rafinerije s LBMA sertifikatom u Srbiji, investiociono zlato je zlato najveće čistoće, minimalno 999.0 u apoenima od 0,5 grama pa do 1.000 grama

 - Investiciono zlato je proizvod rafinerije s LBMA sertifikatom najveće čistoće (999.9), i isporučuje se u fizičkom obliku na dan uplate - kaže Dejković. - Zlato se, prilikom kupovine može platiti gotovinom, preko e-bankinga ili uplatom na račun. 

On ukazuje da je interesovanje za kupovinom investicionog zlata sve veće, a da je to posebno postalo primetno tokom  krize izazvane virusom kovid - 19, kao i početkom rusko-ukrajinskog sukoba. 

- Krize značajno utiču na povećanje intresovanja za konverziju papirnog novca u zlato i to se jasno videlo tokom situacije izazvane virusom kovid-19, kao i rata između Rusije i Ukrajine. U oba slučaja je znatno poraslo intresovanje građana da zaštite svoj kapital i konvertuju papirni novac u realnu vrednost - investiciono zlato. S početkom ukrajinske krize potražnja za zlatom bila je velika. Naša kompanija je jedina imala investiciono zlato u ponudi i u poptunosti smo odgovorili na povećanu potražnju klijenata i uspeli da ispunimo sve zahteve kupaca. To potvrđuje i podatak da je i pored toga što je u februaru prošle godine cene zlata na tržištu porasla za gotovo 20 odsto, interesovanje građana i pravnih lica nije smanjivalo - ističe Dejković. 


Savremena opcija zaštite kapitala

- U kriznim vremenima važno je da ljudi imaju svoj kapital u svojim rukama, a fizičko zlato obezebeđuje im upravo takvu mogućnost - ukazuje Dragan Dejković. - Inevesticiono zlato je savremena opcija zaštite kapitala u odnosu na ranije, kada su se kupovale kovanice - dukati. Međutim, kovanice nemaju žig proizvođača, serijski broj, hologram, nisu originalno upakovane u brendiranu ambalažu i kao takve nisu dovoljno bezbedne za kupce te je, kao odgovor na taj nedostatak, kao savremeni oblik zaštite kapitala građana i pravnih lica nastalo investiociono zlato.


Po njegovim rečima, ranije je uobičajena praksa građana Srbije bila da svoj zarađeni kapital zaštite kupovinom deviza, ali ni te valute sada nisu dovoljne bezbedne jer je reč o papirnom novcu. Naš sagovornik ukazuje da i te valute, zbog enormno velike štampe, gube na vrednosti, odnosno devalviraju, što na tržištu izaziva inflaciju, a do toga je došlo i zbog činjenice da je ukinut zlatni standard, standard koji definiše da svaka zemlja mora imati onoliko fizičkog zlata koliko je nacionalne valute u opticaju.

- To je i razlog što sada i građani i pravna lica svoj kapital štite tako što ga pretvaraju u fizičko zlato i čuvaju u bankovnim sefovima ili nekim drugim sefovima - ukazuje Dejković. 

Oni koji kupe investiciono zlato mogu, ako to žele i kad žele, i da ga prodaju. 

- Poznato je da onaj ko ima zlato ima novac, pa ako neko želi da proda investiocono zlato to može i da uradi. To se može uraditi i prodajom na tržištu, ali je najbolje i najsigurnije obratiti se kompaniji gde je investiciono zlato i kupljeno jer se tu, po pravilu, obezbeđuje najbolja otkupna cena. Naravno, postoje i prodajna i otkupna cena, a u našoj kompaniji je razlika između te dve cene od dva do pet odsto, u zavisnosti od veličine apoena. Znatno lošija situacija je ukoliko se proces otkupa zlata odvija kod zlatara. 

On ističe da su prodajne i otkupne cene investicionog zlata koje na tržištu plasira kompanija Goldenspace istaknute na sajtu i menjaju se svakih 60 sekundi, u zavisnosti od berzanske cene zlata. 

- Kada je reč o ceni investicionog zlata važno je znati da što je veći apoen cena je po jedinici težine (gramu) - niža. Naglašavam i to da se porez na dodatu vrednost na investiciono zlato u Srbiji od aprila 2018.godine ne obračunava, čime su se građani Srbije izjednačili s građanima Evropske unije, gde se taj porez ne plaća već dugo - ističe Dejković.

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar