Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

APARTMANI U GRČKOJ I PREKO 1.000 EVRA, A CEO DAN U HOTELU SAMO 30 Mnogi se kaju što su ostavili pare profiterima

14.05.2024. 20:03 20:38
Piše:
Izvor: Pixabay.com

Društvenim mrežama pljušte žalbe prvih gostiju koji su krenuli na more u Grčku, jer su vlasnici apartmana podigli cene u proseku za bar 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Posebno ih ljuti što se u pojedine objekte nije godinama ulagalo, pa im nije jasno šta novo dobijaju po astronomskih cenama.

Oni koji se opredele da letuju u nekom od apartmana ili studija u omiljenoj destinaciji Srba, Grčkoj, pored smeštaja koji je znatno poskupeo, moraju sa sobom poneti i dobar džeparac jer su i cene namirnica već sada nešto skuplje u odnosu na prošlu godinu.

U Grčkoj je u poslednjih zabeležena viša stopa rasta cena, gotovo najveća u dve decenije, pa to prati i cene namirnica.

Za novčanike to psihološki izgleda kao šok. Primera radi u nekada malom ribarskom selu, koje je danas top destinacija zbog blizine Soluna, giros je već 4 evra, ali ako vam služe kao obrok (serviran u tanjiru, sa prilozima i bez tortilje), izaći će vas 7 evra, što je oko 350 dinara više. Aperol špric na plaži služe za 8, 5 evra, dok je šoljica "fredo kapućina" 5 evra. Pivo je 4, 5 evra (malo) dok su cene peciva ostale mahom iste.

Mnogi domaći gosti vremenom su shvatili da im se ne isplati da iznajmljuju apartmane, naročito što se to pretvorilo u biznis za pojedine, a nikada niste sigurni šta time dobijate.

Dodatno, ove godine su učestale i prevare sa izdavanjem apartmana u Grčkoj - lažni vlasnici uzmu depozit, pa nestanu. Naime, nekoliko prevaranata koji nude nepostojeće ili tuđe apartmane u Grčkoj vrebali su žrtve na društvenim mrežama. Uzimaju depozit od 100 do čak 500 evra, a posle se više ne javljaju.

Sagovornik "Blic Biznisa", M.B. (34) koji se upravo vratio iz jednog turističkog mesta blizu Soluna kaže da je detaljno istraživao cene pred put i da trenutna situacija pokazuje da je letovanje u apartmanima gotovo dostiglo cenu hotelskog smeštaj.

Primera radi, cene najma studija/apartmana, idu i preko 1.000 evra. Za 10 dana početkom jula treba da izdvojite 920 evra, dok je već sledeći termin 1.040 evra. Najam po osobi za 10 dana na Tasosu platiti čak 549 evra u jeku sezone - od sredine jula do kraja avgusta.

Ni Halkidiki nije mnogo povoljniji, pa tako za aranžman na Sartiju koji se nalazi na takozvanom drugom prstu poluostrva, Sitoniji, za deset noćenja u studiju koji je od plaže udaljen 200 metara biće potrebno da izdvojite 550 evra, ukoliko na letovanje dođete autobusom.

Takođe, neretko je reč o prosečno sređenom apartmanu, sa jednostavnim krevetom, noćnim stočićem i čajnom kuhinjom. Utoliko više, govori zašto će mnogi ove godine razmisliti isplati li se taj novac ostaviti u apartmanu, ili dati koji evro više za smeštaj u hotelu sa doručkom.

Ne treba da napominjemo da u hotelu imate mnoge dodatne usluge, poput dežurnog lekara, ili kuhinje, što u privatnim apartmanima nema.

Uglavnom, ranijih godina, ispostavilo se da naši građani nemaju ni kome da se žale ako odsednu u privatnom apartmanu, a dođe do nekih nepredviđenih okolnosti. Naime, ceo ceh uglavnom snosite sami.

A kako je u hotelima?

"Imamo dosta mini-odmora rezervisanih u maju i to najviše za područje severnog dela Grčke. Atina je uvek aktuelna, sa celokupnom istorijskom ponudom koju nosi ova regija i izletima u okviru aranžmana - istakla ranije za "Blic Biznis" sagovornca iz jedne turističke agencije.

Prema njenim rečima, najjeftiniji su hoteli na Halkidikiju.

- Avio-aranžmana gotovo da više nema, dok je u autobuskom prevozu ostalo još mesta - priča nam agent iz druge renomirane agencije i dodaje da je kod njih Peloponez najtraženiji, ali se, takođe, i njima traži mesto više u atinskoj regiji, odnosno Atini, Patri i drugim gradovima u blizini.

Temperatura u maju je tamo kao u Hurgadi, dakle oko 26-27 stepeni, a upravo to toplo vreme je posebna prednost ovog perioda koja i privlači naše ljude. Dodaje da su ovakve temperature svakako posledica klimatskih promena, sve je toplije, ali to nije jedini razlog zašto je "maj novi jul", kako je rekao naš sagovornik.

- Mnogi hoteli u Grčkoj daju gratis ručak i ležaljke i uopšte gratis "all inclusive" paket, tako da dan može koštati svega 30 do 40 evra. Oni svoju ponudu na taj način prilagođavaju našim turistima jer strani turisti mnogo manje putuju zbog geopolitičke situacije. Mnoge zapadne zemlje su otkazale kapacitete i preusmerile na nas. Može se reći da su stranci smanjili svoj odlazak za 10 do čak 40 odsto u nekim slučajevima. Na primer, ako su imali zakazana 4 leta, realizovaće jedan ili dva - objašnjava nam on.

Blic

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
GRCI DONELI NOVE PROPISE Ako planirate da LETUJETE na nekom od GRČKIH OSTRVA, ovo morate da znate!

GRCI DONELI NOVE PROPISE Ako planirate da LETUJETE na nekom od GRČKIH OSTRVA, ovo morate da znate!

13.05.2024. 21:41 21:45
(FOTO) MALI PREDAH: NIKOLA ROKVIĆ RASPALIO ROŠTILJ U GRČKOJ, pozirao u bademantilu i papučama 22. dana hodočašća

(FOTO) MALI PREDAH: NIKOLA ROKVIĆ RASPALIO ROŠTILJ U GRČKOJ, pozirao u bademantilu i papučama 22. dana hodočašća

13.05.2024. 18:37 18:42
APARTMANI U GRČKOJ ZA TREĆINU SKUPLJI, HOTELI POVOLJNIJI Svemirske cene samo za krevet

APARTMANI U GRČKOJ ZA TREĆINU SKUPLJI, HOTELI POVOLJNIJI Svemirske cene samo za krevet

09.05.2024. 12:52 14:06