light rain
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АПАРТМАНИ У ГРЧКОЈ И ПРЕКО 1.000 ЕВРА, А ЦЕО ДАН У ХОТЕЛУ САМО 30 Многи се кају што су оставили паре профитерима

14.05.2024. 20:03 20:38
Пише:
Извор: Pixabay.com

Друштвеним мрежама пљуште жалбе првих гостију који су кренули на море у Грчку, јер су власници апартмана подигли цене у просеку за бар 30 одсто у односу на прошлу годину. Посебно их љути што се у поједине објекте није годинама улагало, па им није јасно шта ново добијају по астрономских ценама.

Они који се определе да летују у неком од апартмана или студија у омиљеној дестинацији Срба, Грчкој, поред смештаја који је знатно поскупео, морају са собом понети и добар џепарац јер су и цене намирница већ сада нешто скупље у односу на прошлу годину.

У Грчкој је у последњих забележена виша стопа раста цена, готово највећа у две деценије, па то прати и цене намирница.

За новчанике то психолошки изгледа као шок. Примера ради у некада малом рибарском селу, које је данас топ дестинација због близине Солуна, гирос је већ 4 евра, али ако вам служе као оброк (сервиран у тањиру, са прилозима и без тортиље), изаћи ће вас 7 евра, што је око 350 динара више. Аперол шприц на плажи служе за 8, 5 евра, док је шољица "фредо капућина" 5 евра. Пиво је 4, 5 евра (мало) док су цене пецива остале махом исте.

Многи домаћи гости временом су схватили да им се не исплати да изнајмљују апартмане, нарочито што се то претворило у бизнис за поједине, а никада нисте сигурни шта тиме добијате.

Додатно, ове године су учестале и преваре са издавањем апартмана у Грчкој - лажни власници узму депозит, па нестану. Наиме, неколико превараната који нуде непостојеће или туђе апартмане у Грчкој вребали су жртве на друштвеним мрежама. Узимају депозит од 100 до чак 500 евра, а после се више не јављају.

Саговорник "Блиц Бизниса", М.Б. (34) који се управо вратио из једног туристичког места близу Солуна каже да је детаљно истраживао цене пред пут и да тренутна ситуација показује да је летовање у апартманима готово достигло цену хотелског смештај.

Примера ради, цене најма студија/апартмана, иду и преко 1.000 евра. За 10 дана почетком јула треба да издвојите 920 евра, док је већ следећи термин 1.040 евра. Најам по особи за 10 дана на Тасосу платити чак 549 евра у јеку сезоне - од средине јула до краја августа.

Ни Халкидики није много повољнији, па тако за аранжман на Сартију који се налази на такозваном другом прсту полуострва, Ситонији, за десет ноћења у студију који је од плаже удаљен 200 метара биће потребно да издвојите 550 евра, уколико на летовање дођете аутобусом.

Такође, неретко је реч о просечно сређеном апартману, са једноставним креветом, ноћним сточићем и чајном кухињом. Утолико више, говори зашто ће многи ове године размислити исплати ли се тај новац оставити у апартману, или дати који евро више за смештај у хотелу са доручком.

Не треба да напомињемо да у хотелу имате многе додатне услуге, попут дежурног лекара, или кухиње, што у приватним апартманима нема.

Углавном, ранијих година, испоставило се да наши грађани немају ни коме да се жале ако одседну у приватном апартману, а дође до неких непредвиђених околности. Наиме, цео цех углавном сносите сами.

А како је у хотелима?

"Имамо доста мини-одмора резервисаних у мају и то највише за подручје северног дела Грчке. Атина је увек актуелна, са целокупном историјском понудом коју носи ова регија и излетима у оквиру аранжмана - истакла раније за "Блиц Бизнис" саговорнца из једне туристичке агенције.

Према њеним речима, најјефтинији су хотели на Халкидикију.

- Авио-аранжмана готово да више нема, док је у аутобуском превозу остало још места - прича нам агент из друге реномиране агенције и додаје да је код њих Пелопонез најтраженији, али се, такође, и њима тражи место више у атинској регији, односно Атини, Патри и другим градовима у близини.

Температура у мају је тамо као у Хургади, дакле око 26-27 степени, а управо то топло време је посебна предност овог периода која и привлачи наше људе. Додаје да су овакве температуре свакако последица климатских промена, све је топлије, али то није једини разлог зашто је "мај нови јул", како је рекао наш саговорник.

- Многи хотели у Грчкој дају гратис ручак и лежаљке и уопште гратис "all инцлусиве" пакет, тако да дан може коштати свега 30 до 40 евра. Они своју понуду на тај начин прилагођавају нашим туристима јер страни туристи много мање путују због геополитичке ситуације. Многе западне земље су отказале капацитете и преусмериле на нас. Може се рећи да су странци смањили свој одлазак за 10 до чак 40 одсто у неким случајевима. На пример, ако су имали заказана 4 лета, реализоваће један или два - објашњава нам он.

Блиц

 

 

Аутор:
Пошаљите коментар
ГРЦИ ДОНЕЛИ НОВЕ ПРОПИСЕ Ако планирате да ЛЕТУЈЕТЕ на неком од ГРЧКИХ ОСТРВА, ово морате да знате!

ГРЦИ ДОНЕЛИ НОВЕ ПРОПИСЕ Ако планирате да ЛЕТУЈЕТЕ на неком од ГРЧКИХ ОСТРВА, ово морате да знате!

13.05.2024. 21:41 21:45
(ФОТО) МАЛИ ПРЕДАХ: НИКОЛА РОКВИЋ РАСПАЛИО РОШТИЉ У ГРЧКОЈ, позирао у бадемантилу и папучама 22. дана ходочашћа

(ФОТО) МАЛИ ПРЕДАХ: НИКОЛА РОКВИЋ РАСПАЛИО РОШТИЉ У ГРЧКОЈ, позирао у бадемантилу и папучама 22. дана ходочашћа

13.05.2024. 18:37 18:42
АПАРТМАНИ У ГРЧКОЈ ЗА ТРЕЋИНУ СКУПЉИ, ХОТЕЛИ ПОВОЉНИЈИ Свемирске цене само за кревет

АПАРТМАНИ У ГРЧКОЈ ЗА ТРЕЋИНУ СКУПЉИ, ХОТЕЛИ ПОВОЉНИЈИ Свемирске цене само за кревет

09.05.2024. 12:52 14:06