Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MINISTAR POLJOPRIVREDE ALEKSANDAR MARTINOVIĆ NA MEĐUNARODNOM SAJMU POLJOPRIVREDE Srbija ima vrhunsku organsku hranu za svetsku pijacu

22.05.2024. 09:29 09:43
Piše:
Izvor: Slobodan Šušnjević

Međunarodni poljoprivredni sajam je jedna od najznačajnijih privrednih manifestacija u Srbiji, istakao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović prilikom jučerašnjeg obilaska štandova sa delegacijom Republike Malavi.

- Važno je da se naglasi da i Republika Malavi i Gabonska Republika, koja nam je takođe u poseti, predstavljaju jedno veliko potencijalno tržište za naše poljoprivredne proizvođače - rekao je dr Martinović.

- Mi sa zemljama Afrike tradicionalno imamo prijateljske odnose. Kako mi je rečeno, naši prijatelji iz ove dve republike imaju veliku potrebu za poljoprivrednom mehanizacijom, različitim vrstama poljoprivrednih proizvoda, našom semenskom robom i zainteresovani su za prenos znanja koje mogu da steknu od naših poljoprivrednih fakulteta i renomiranih instituta. Mislim da je ovo jedan važan događaj na kom ljudi koji dolaze iz naših prijateljskih zemalja mogu na licu mesta da se uvere kako izgleda ne samo Sajam, nego celokupna slika srpske poljoprivrede.

Budući da se 47 odsto celokupne naše proizvodnje plasira na tržište Evropske unije, koje je veoma zahtevno i broji oko 500 miliona stanovnika, prema rečima ministra, to je dokaz da naši proizvođači ispunjavaju veoma visoke i stroge kriterijume kada je reč o kvalitetu i bezbednosti hrane.

- To je važna informacija koju možemo da plasiramo kada razgovaramo sa predstavnicima drugih zemalja a koje su zainteresovane, baš poput Malavija i Gabonske Republike, za uvoz naše hrane - dodao je dr Martinović.

 


Voda je neprocenjiv resurs

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović obišao je štandove izlagača na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, a nakon toga je, zajedno s direktorima JVP „Vode Vojvodine” i JVP „Srbija vode” Srđanom Kruževićem i Goranom Puzovićem, učestvovao na panelu „Odgovor Srbije na posledice klimatskih promena”.

- Voda je neprocenjiv resurs i Vlada Srbije, Ministarstvo poljoprivrede i javna preduzeća „Srbijavode”, i „Vode Vojvodine” preduzimaju sve neophodne korake da se zaštiti i unapredi vodna infrastrukutra i time odgovori na opasnosti koje prouzrokuju klimatske promene -  poplave i suše koje su sve češće i intenzivije – rekao je Martinović. - Poljoprivreda je na udaru ekstremnih vremenskih uslova koji izazivaju velike štete  pa je zato i te kako važno zajedničko i odgovorno delovanje i briga o vodnim resursima jer se samo tako dolazi do pravog rezuultata. 


- Što se tiče organske proizvodnje, prijatelji iz Malavija i Gabonske Republike su izrazili veliko interesovanje za našom organskom proizvodnjom. Pre svega žele da steknu znanja o tome, odnosno kako se prave organski proizvodi u Srbiji, ali i kako da te naše proizvode plasiramo na njihovo tržište. Ono na čemu ćemo kao Ministarstvo i Vlada da poradimo u narednom periodu, jeste da više ulažemo i pomažemo naše proizvođače koji se bave organskom proizvodnjom, zato što je to, očigledno, vrsta hrane koja je sve više tražena na domaćem i svetskom tržištu. Mi smo obišli nekoliko štandova renomiranih domaćih proizvođača organske hrane i zaista smo ponosni kada prijateljima pokažemo samo deo onoga čime Srbija raspolaže u oblasti poljoprivrede, a posebno u oblasti organske proizvodnje.

E. D. N.

Foto: S. Šušnjević

Autor:
Pošaljite komentar
91. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU Srpski privrednici doprineli BEZBEDNOSTI HRANE U EU

91. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU Srpski privrednici doprineli BEZBEDNOSTI HRANE U EU

20.05.2024. 10:08 10:54
MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM OD 18. DO 23. MAJA U NOVOM SADU Najbolje od svetske poljoprivrede stiže u Srpsku Atinu

MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM OD 18. DO 23. MAJA U NOVOM SADU Najbolje od svetske poljoprivrede stiže u Srpsku Atinu

15.05.2024. 18:18 18:27