Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

FALI TI JEDNO SLOVO – DIGITALNO Elektronski potpis u Srbiji malo ko ima, a mnogo toga rešava

08.08.2024. 09:22 11:03
Piše:
Izvor: pixabay/ilustracija

Korak po korak, mesec po mesec, i svi smo se navikli na koristi od digitalizacije. Obavljati većinu dosadnih šalterskih poslova u udobnosti fotelje velika je prednost.

Kad tome dodamo da šalteri većinom sa građanima rade u vreme u koje su i sami građani na poslu, što znači da bi za neki papir ili potvrdu morali da uzimaju slobodne sate ili čak dan, jasno je zašto se sve više ljudi oslanja na „klik”.

I pored svega, nisu svi „klikovi” isti. Za neke usluge potrebni su dodatni dokazi o tome ko stoji iza zahteva i zato nam je potreban elektronski potpis. On zamenjuje lični odlazak tamo gde je potrebno da se svojeručno upišemo na neki dokument. Elektronski potpis omogućava sigurno i pravno validno potpisivanje digitalnih dokumenata.

Prvi korak je izbor sertifikacionog tela koje je ovlašćeno za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata. U Srbiji postoji nekoliko ovlašćenih sertifikacionih tela, kao što su Pošta Srbije, Privredna komora Srbije, Halcom. Ova sertifikaciona tela u Srbiji izdaju kvalifikovane elektronske sertifikate koji su validni za korišćenje u svim e-uslugama koje zahtevaju kvalifikovani elektronski potpis. To znači da kvalifikovani elektronski sertifikat izdat od bilo kojeg ovlašćenog sertifikacionog tela može biti korišćen za sve e-usluge u zemlji. To smo, dakle, rešili.

Pošto ste izabrali sertifikaciono telo, potrebno je podneti zahtev za izdavanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata. Zahtev se može podneti lično u poslovnici sertifikacionog tela ili putem interneta, u zavisnosti od politike sertifikacionog tela. Još uvek smo u sferi digitalnog. Međutim, da bi se izdao kvalifikovani elektronski sertifikat, korisnik mora proći proces identifikacije. To obično podrazumeva fizičko prisustvo i predočavanje ličnih dokumenata, poput lične karte ili pasoša, kako bi se potvrdio identitet podnosioca zahteva. I to je, ujedno, jedini put kada ćete morati lično da dođete na šalter i da potpišete papire u prisustvu službenika kao svedoka. Potom sledi procedura izdavanja, koja može potrajati do pet dana. Nakon uspešne identifikacije, sertifikaciono telo izdaje kvalifikovani elektronski sertifikat, koji se obično skladišti na sigurnom uređaju, kao što je USB token ili pametna kartica.


I obrazovanje na klik

Svi znamo koliko stresa izaziva podnošenje prijave za upis u vrtić.

Elektronski potpis rešava vam problem onlajn prijave dece, ali uz njega možete i pratiti status prijave i upisa. Ako ste student, ovako možete prijaviti ispit, ali i podneti zahtev za izdavanje diplome i potvrda. Po koje ćete, ipak, morati lično, a i red je da se napravi žurka.


Ostatak je u vašim rukama: vi instalirate potrebne softverske alate za korišćenje elektronskog potpisa i konfigurišete uređaj (USB token ili pametnu karticu) na svom računaru.

Ovaj digitalni štambilj omogućava vam potpisivanje ugovora, prijava, zahteva i drugih dokumenata u elektronskom obliku, što znatno ubrzava poslovne procese i smanjuje potrebu za fizičkim prisustvom i papirologijom. Dodajmo tome da svu svoju papirologiju možete završavati u neradno vreme ili nevezani za mesto boravka, i eto još jednog plusa. Elektronski potpis omogućava pristup raznim eUslugama koje zahtevaju autentifikaciju i potpisivanje, kao što su eUprava, ePorezi, eKatastar, i mnoge druge usluge javne uprave i privatnog sektora. Ne onim uobičajenim, već onim malo ozbiljnijim, gde je potrebno vaše prisustvo i potpis. Dobro, ne možete se onlajn venčati, ali tu smo negde.


Ima snagu vlastoručnog

Elektronski potpis ima istu pravnu snagu kao i vlastoručni potpis kada se koristi kvalifikovani elektronski sertifikat. To znači da dokumenti, potpisani elektronskim potpisom, imaju pravnu validnost i mogu se koristiti u pravnim i administrativnim postupcima. Osim toga, elektronski potpis garantuje integritet dokumenta, osiguravajući da dokument nije izmenjen nakon potpisivanja. Takođe, omogućava sigurnu autentifikaciju identiteta potpisnika.


On se, naime, koristi kod prijavljivanja i izdavanja lične karte, pasoša, vozačke dozvole, ali i za prijavu prebivališta i boravišta, kao i za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga. U Katastru, koristi se kod prijave promena u katastarskim evidencijama, za podnošenje zahteva za izdavanje vlasničkih listova, kao i za uvid u katastarske podatke. Uz pomoć digitalnog potpisa možete podneti poreske prijave, platiti porez ili videti svoje poreske obaveze i stanja. Možete podneti prijavu svim inspekcijama, pratiti njihov status i inspekcijske postupke. Osim toga, možete izdavati i primati elektronske fakture, automatski knjižiti i plaćati u firmi, ali i potpisati ugovore i sporazume tako da budu pravno validni. Uz ovaj sertifikat možete pristupiti određenim bankarskim uslugama, poput podizanja kredita ili potpisivanja finansijskih i ostalih dokumenata i elektronskih transakcija.

Ako imate posla sa sudom, možete podneti podnesak, pratiti sudski predmet (svoj, ne tuđ), pristupiti sudskim odlukama i dokumentaciji. Takođe, možete i zakazati pregled kod lekara, obnoviti elektronski recept i dobiti uvid u zdravstveni karton.

I. Radoičić

Autor:
Pošaljite komentar
Ljajić : Omasovićemo upotrebu elektronskog potpisa

Ljajić : Omasovićemo upotrebu elektronskog potpisa

03.10.2017. 21:22 09:19