light rain
18°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ФАЛИ ТИ ЈЕДНО СЛОВО – ДИГИТАЛНО Електронски потпис у Србији мало ко има, а много тога решава

08.08.2024. 09:22 11:03
Пише:
Извор: pixabay/ilustracija

Корак по корак, месец по месец, и сви смо се навикли на користи од дигитализације. Обављати већину досадних шалтерских послова у удобности фотеље велика је предност.

Кад томе додамо да шалтери већином са грађанима раде у време у које су и сами грађани на послу, што значи да би за неки папир или потврду морали да узимају слободне сате или чак дан, јасно је зашто се све више људи ослања на „клик”.

И поред свега, нису сви „кликови” исти. За неке услуге потребни су додатни докази о томе ко стоји иза захтева и зато нам је потребан електронски потпис. Он замењује лични одлазак тамо где је потребно да се својеручно упишемо на неки документ. Електронски потпис омогућава сигурно и правно валидно потписивање дигиталних докумената.

Први корак је избор сертификационог тела које је овлашћено за издавање квалификованих електронских сертификата. У Србији постоји неколико овлашћених сертификационих тела, као што су Пошта Србије, Привредна комора Србије, Халцом. Ова сертификациона тела у Србији издају квалификоване електронске сертификате који су валидни за коришћење у свим е-услугама које захтевају квалификовани електронски потпис. То значи да квалификовани електронски сертификат издат од било којег овлашћеног сертификационог тела може бити коришћен за све е-услуге у земљи. То смо, дакле, решили.

Пошто сте изабрали сертификационо тело, потребно је поднети захтев за издавање квалификованог електронског сертификата. Захтев се може поднети лично у пословници сертификационог тела или путем интернета, у зависности од политике сертификационог тела. Још увек смо у сфери дигиталног. Међутим, да би се издао квалификовани електронски сертификат, корисник мора проћи процес идентификације. То обично подразумева физичко присуство и предочавање личних докумената, попут личне карте или пасоша, како би се потврдио идентитет подносиоца захтева. И то је, уједно, једини пут када ћете морати лично да дођете на шалтер и да потпишете папире у присуству службеника као сведока. Потом следи процедура издавања, која може потрајати до пет дана. Након успешне идентификације, сертификационо тело издаје квалификовани електронски сертификат, који се обично складишти на сигурном уређају, као што је УСБ токен или паметна картица.


И образовање на клик

Сви знамо колико стреса изазива подношење пријаве за упис у вртић.

Електронски потпис решава вам проблем онлајн пријаве деце, али уз њега можете и пратити статус пријаве и уписа. Ако сте студент, овако можете пријавити испит, али и поднети захтев за издавање дипломе и потврда. По које ћете, ипак, морати лично, а и ред је да се направи журка.


Остатак је у вашим рукама: ви инсталирате потребне софтверске алате за коришћење електронског потписа и конфигуришете уређај (УСБ токен или паметну картицу) на свом рачунару.

Овај дигитални штамбиљ омогућава вам потписивање уговора, пријава, захтева и других докумената у електронском облику, што знатно убрзава пословне процесе и смањује потребу за физичким присуством и папирологијом. Додајмо томе да сву своју папирологију можете завршавати у нерадно време или невезани за место боравка, и ето још једног плуса. Електронски потпис омогућава приступ разним еУслугама које захтевају аутентификацију и потписивање, као што су еУправа, еПорези, еКатастар, и многе друге услуге јавне управе и приватног сектора. Не оним уобичајеним, већ оним мало озбиљнијим, где је потребно ваше присуство и потпис. Добро, не можете се онлајн венчати, али ту смо негде.


Има снагу власторучног

Електронски потпис има исту правну снагу као и власторучни потпис када се користи квалификовани електронски сертификат. То значи да документи, потписани електронским потписом, имају правну валидност и могу се користити у правним и административним поступцима. Осим тога, електронски потпис гарантује интегритет документа, осигуравајући да документ није измењен након потписивања. Такође, омогућава сигурну аутентификацију идентитета потписника.


Он се, наиме, користи код пријављивања и издавања личне карте, пасоша, возачке дозволе, али и за пријаву пребивалишта и боравишта, као и за издавање извода из матичних књига. У Катастру, користи се код пријаве промена у катастарским евиденцијама, за подношење захтева за издавање власничких листова, као и за увид у катастарске податке. Уз помоћ дигиталног потписа можете поднети пореске пријаве, платити порез или видети своје пореске обавезе и стања. Можете поднети пријаву свим инспекцијама, пратити њихов статус и инспекцијске поступке. Осим тога, можете издавати и примати електронске фактуре, аутоматски књижити и плаћати у фирми, али и потписати уговоре и споразуме тако да буду правно валидни. Уз овај сертификат можете приступити одређеним банкарским услугама, попут подизања кредита или потписивања финансијских и осталих докумената и електронских трансакција.

Ако имате посла са судом, можете поднети поднесак, пратити судски предмет (свој, не туђ), приступити судским одлукама и документацији. Такође, можете и заказати преглед код лекара, обновити електронски рецепт и добити увид у здравствени картон.

И. Радоичић

Аутор:
Пошаљите коментар
Љајић : Омасовићемо употребу електронског потписа

Љајић : Омасовићемо употребу електронског потписа

03.10.2017. 21:22 09:19