Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Grci tvrde da banke ne prodaju

30.01.2017. 21:03 11:39
Piše:

Vest da su sve banke koje posluju u Srbiji a osnovane su grčkim kapitalom na prodaju malo je koga iz finasijskih krugova ostavila ravnodušnim. U našim grčkim bankama su

kategorični  da ne odlaze. Sasvim je izvesno da se na našem bankarskom tržištu ništa neće dogoditi preko noći. Ove sedmice u Srbiji će boraviti grčki premijer Cipras, a tu posetu na visokom nivou pratiće i poslovni forum privrednika dveju zemalja, na kojem će učestvovati i bankari. Biće to prilika da se sazna nešto više na tu temu.

To da su sve banke u Srbiji na prodaju nedavno je rekao nekadašnji guverner NBS-a Radovan Jelašić, koji je danas član „Helenik stabiliti fonda”. Oni imaju 40 odsto vlasništva u Nacionalnoj banci Grčke, u čijoj grupaciji posluje Vojvođanska banka, i 20 odsto u Pireus banci. On je najavio i prodaju EFG i Alfa banke. Po njegovim rečima, ne samo da se grčki kapital povlači iz naše zemlje već pomenute banke planiraju da odu i iz susednih zemlja, Rumunije i Bugarske.

U bankama u kojima je većinski kapital grčki ne malo su iznenađeni tim najavama.

U Vojvođanskoj banci su bili iznenađeni. Kažu da banka NBG nije najavila prodaju Vojvođanske banke. U 2016. ostvaren je neto profit od 4,6 miliona evra i Vojvođanska banka nastavila je sa pozitivnim rezultatima u svim segmentima poslovanja.

U EFG banci, koja je po svim parametrima u top-deset na našem tržištu, tvrde da ne planiraju da pakuju kofere. Kažu da se ta kuća povukla iz Ukrajine i Poljske,a Srbiju ne napuštaju ni u najavama.

Slično je i u Pireus banci. Oni ovih dana potpisuju ugovor s Košarkaškim savezom Srbije. U naredne dve godine biće njihova zvanična banka, kao i jedan od sponzora Kupa Radvoja Koraća. To sasvim izvesno znači da ne putuju.

Alfa banka će otići iz Srbije, a kao što se prethodnih sedmica moglo čuti, za novog vlasnika je viđena „MK grupa”, odnosno preuzeće ih AIK banka.

O tome kako treba gledati na predstojeće najave dr Vladimir Medan s Beogradske bankarske akademije kaže:

– Nijedna od tih banaka neće se sigurno povući s ovog tržišta preko noći i po bilo kojoj ceni – naglašava Medan. – Ako se odluče na takav korak, pažljivo će razmotriti cenu i uslove. Mislim da je u ovom trenutku baš cena limitirajući faktor, odnosno biće teško naći kupca koji je spreman da plati cenu koja bi strani koja prodaje odgovarala.

Kada su pomenute, a i druge banke, dolazile na naše tržište i kupovale domaće kuće, lako su odvajale stotine miliona evra i više. Kolikoj se ceni prodavci mogu nadati danas?

– Svakako manjoj, ono su bila druga vremena: nije bilo globalne krize, tržište Srbije je bilo u ekspanziji, a sada imamo slab rast kreditne aktivnosti pa i pad u tom domenu poslovanja. Zato se ne može očekivati da se one godine ponove kada se radi o preuzimanju banka – objašnjava Medan.

Čak i da Grci koji prodaju sutra nađu kupca, neće sve ići „ja tebi novac – ti meni banku” pa gotovo. Potrebno je da se dobije saglasnost Narodne banke Srbije.

O tome kakav bi partner u ovom trenutku odgovarao našem tržištu, posebno u pokrajini, za Vojvođansku banku dr Kosta Josifidis s Ekonomskog fakulteta Novosadskog univerziteta kaže:

– Bilo bi dobro da to bude stabila, jaka, renomirana banka, koja bi na ovo tržište došla da se bavi bankarskim poslovima – naglašava Josifidis. – Poželjna bi bila kuća koja je spremna da podrži investicije. Ne bi bilo dobro ako bi to bila mala banka koja bi ovde došla da preživljava i koja bi se najviše bavila kupovinom državnih hartija od vrednosti.

Većina banaka osnovanih stranim kapitalom ušla je na ovo tržište pre dsetak godina. Prva je otišla Folks banka, koju je preuzela Sberbanka. Moćna belgijska grupacija KBC je licencu prodala Telenor banci, a u Srbiji nije uspela da stabilizuje poslovanje Hipo Alpe-Adrija pa ju je preuzela Adiko banka. Domaći kapital ulazi u igru: sem AIK i Alfa banke, tu je i Direktna, koja je preuzela NKBM, a sprema se da uzme i Findomestik. Od njih je odustala OTP banka.

Što se tiče kupaca, proširenje na našem tržištu do sada je najavljivala Erste banka.

D. Vujošević

 

Lepe cene

Vojvođanska banka bila je ubedljivo najskuplja koju je država prodala. Grci su za nju platili 385 miliona evra. Druga po ceni je bila Alfa banka: prodata za 152 miliona evra, takođe grčkog kapitala. Italijani su za Panosku izdvojili 140 miliona, a austrijanci za Novosadsku – danas Erste – samo 73 miliona. Koliko su se cene pale najbolje govori činjnica da je turska Halk banka kupila Čačansku banku za deset miliona evra u 2015.

Autor:
Pošaljite komentar