Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tema "Dnevnika" : Gas i to­pla­ne po sta­rom, a stru­ja i dr­vo sku­plji

26.09.2017. 09:26 09:32
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Je­sen je ka­len­dar­ski je po­če­la, a vre­men­ske pri­li­ke po­sled­njih ne­ko­li­ko da­na na­ja­vi­le su po­če­tak grej­ne se­zo­ne, do ko­je je osta­lo još dva­de­se­tak da­na. No­ću su se tem­pe­ra­tu­re spu­šta­le bli­zu 12 ste­pe­ni Cel­zi­ju­sa pa su mno­gi zbog hlad­nog vre­me­na po­če­li da za­gre­va­ju sta­no­ve.

Ka­ko sa­da stva­ri sto­je, tro­ško­vi za za­gre­va­nje do­ma­ćin­sta­va ne­će se zna­čaj­no pro­me­ni­ti, ali je iz­ve­sno da će vi­ši ceh za gre­ja­nje to­kom grej­ne se­zo­ne ko­ja sle­di ima­ti oni ko­ji se gre­ju na stru­ju i ogrev­no dr­vo.

6.000 di­na­ra pro­stor­ni me­tar ogrev­nog dr­ve­ta, bez pre­vo­za i se­če­nja

Hlad­ne no­ći su one ko­ji za za­gre­va­nje sta­no­va ko­ri­ste elek­trič­nu ener­gi­ju ovih da­na pri­mo­ra­le na to da up­klju­če kli­ma-ure­đa­je ili ter­mo­a­ku­mu­la­ci­o­ne pe­ći. To će ih do kra­ja me­se­ca ko­šta­ti isto kao i to­kom pro­šle grej­ne se­zo­ne, ali već do na­red­nog me­se­ca ko­ri­šće­nje stru­je za gre­ja­nje bi­će sku­plje. Do­du­še, po­sku­plje­nje stru­je ni­je ve­li­ko jer će od 1. ok­to­bra ki­lo­vat bi­ti sku­plji dva od­sto, ali se ra­čun zbog to­ga, ipak, uve­ća­va, a ko­li­ko – za­vi­si od po­tro­šnje, kao i od vre­me­na ka­da se stru­ja tro­ši. Ta­ko je sa­da za po­tro­šnju 1.000 ki­lo­va­ta me­seč­no, i isti broj sku­pih i jef­ti­nih ki­lo­va­ta, ra­čun, bez tak­se za jav­ni ser­vis, oko 7.200 di­na­ra, a uz na­ja­vlje­no po­sku­plje­nje bi­će oko 150 di­na­ra vi­ši. Uz po­tro­šnju 700 jef­ti­nih ki­lo­va­ta, a 300 sku­pljih ra­čun će, ume­sto sa­da­šnjih oko 5.700 di­na­ra, bi­ti vi­ši oko 100 di­na­ra, dok je u obr­nu­toj sra­zme­ri ra­čun sa­da čak 8.700 di­na­ra, a uz po­sku­plje­nje će bi­ti još oko 200 di­na­ra vi­ši. Uko­li­ko po­tro­šnja pre­đe u naj­sku­plju, cr­ve­nu zo­nu, što zna­či vi­še od 1.600 ki­lo­va­ta, ra­čun se zna­čaj­no uve­ća­va. Ta­ko je za po­tro­šnju 1.700 ki­lo­va­ta, i isti broj sku­pljih i jef­ti­nih, još ovog me­se­ca po­treb­no oko 13.000 di­na­ra, a od ok­to­bra će tre­ba­ti oko 300 di­na­ra vi­še. Uz po­tro­šnju 600 sku­pih, a 1.100 je­fit­nih ki­lo­va­ta, ra­čun će ume­sto oko 10.000 di­na­ra bi­ti vi­ši oko 200 di­na­ra, dok će ume­sto sa­da­šnjih oko 15.000 di­na­ra, uz 1.100 sku­pih i 600 jef­ti­nih ki­lo­va­ta, ra­čun bi­ti oko 350 di­na­ra ve­ći.

2 od­sto sku­plja stru­ja, pa i ra­ču­ni za gre­ja­nje, od 1. no­vem­bra

Do­ma­ćin­stva ko­ja se gre­ju pre­ko da­ljin­skih si­te­ma, to­pla­na, bar za sa­da ne tre­ba da bri­nu o po­ve­ća­nju ce­ne, jer na­ja­va o po­sku­plje­nju ne­ma, a sa­svim si­gur­no ne tre­ba da bri­nu da li će gre­ja­nje star­to­va­ti na vre­me. Na­i­me, mi­ni­star ener­ge­ti­ke Alek­san­dar An­tić re­kao je da je sve sprem­no za grej­nu se­zo­nu, da su sve to­pla­ne za­vr­ši­le re­mon­te, kao i da s ener­gen­ti­ma ne­ma ni­ka­kvih pro­ble­ma. Po nje­go­vim re­či­ma, to­ple pro­be će kre­nu­ti vr­lo br­zo, a u slu­ča­ju da tem­pe­ra­tu­ra pad­ne is­pod 12 ste­pe­ni, to­pla­ne će po­če­ti gre­ja­nje i pre 15. ok­to­bra.


Gre­ja­nje zna­čaj­na stav­ka u budžetu

Tro­ško­vi za gre­ja­nje su zna­čaj­na stav­ka u kuć­nom buyetu pa je po­treb­no na­pra­vi­ti pre­ra­spo­de­lu nov­ca ka­ko bi se te oba­ve­ze mo­gle re­dov­no pla­ća­ti. Bez ob­zi­ra na to ko­ji se ener­gent ko­ri­sti, me­seč­no je za za­gre­va­nje do­ma­ćin­stva po­treb­no od oko 5.000 di­na­ra pa na­vi­še, što za­vi­si od vr­ste ener­gen­ta, izo­la­ci­je do­ma­ćin­stva, kva­li­te­ta pe­ći, spolj­nih te­me­pra­tu­ra, vre­me­na ka­da se grej­na te­la pa­le... 


Oni ko­ji svo­ja do­ma­ćin­stva za­gre­va­ju na tvr­do go­ri­vo – ugalj i dr­va, na sto­va­ri­šti­ma se su­o­ča­va­ju s ne­sta­ši­com dr­ve­ta. Tog ogre­va go­to­vo da ne­ma, a i kad stig­ne, ne­sta­ne istog tre­nut­ka jer je već pla­će­no pa se od­mah is­po­ru­ču­je. To ne zna­či, na­rav­no, da se ogrev­no dr­vo ne mo­že na­ći – ali zna­či da je sku­plje ne­go la­ne. I dok je ta­da za pro­stor­ni me­tar tvr­dog dr­ve­ta bi­lo do­volj­no oko 5.000 di­na­ra, sa­da se ista ko­li­či­na pro­da­je za naj­ma­nje 6.000 di­na­ra, i to uglav­nom bez pre­vo­za i se­če­nja, što je do­dat­ni tro­šak. Za sa­da uglja ima do­volj­no, a ce­na za­vi­si od vr­ste i kva­li­te­ta pa je to­na si­ro­vog lig­ni­ta „ko­lu­ba­ra” 9.000 di­na­ra, dok je ugalj „su­še­ni vre­o­ci” 14.000 di­na­ra.

Po­če­tak grej­ne se­zo­ne će i za one ko­ji ko­ri­ste pri­rod­ni gas bi­ti isti kao i kraj pro­šlo­go­di­šnje jer se ce­ne pri­rod­nog ga­sa ni­su me­nja­le. Ku­bik je, u pro­se­ku, oko 40 di­na­ra, te za po­tro­šnju oko 300 kub­nih me­ta­ra, ko­li­ko se tro­ši to­kom pra­ve zi­me, me­seč­no tre­ba iz­dvo­ji­ti oko 12.000 di­na­ra. Za sa­da se mo­že re­ći da, čak i ako bi bi­lo pro­me­ne ce­ne, pre 1. no­vem­bra ne bi tre­ba­lo oče­ki­va­ti pro­me­nu jer je po­treb­no da pro­đe 30 da­na da bi even­tu­al­no no­ve ce­ne po­če­le da va­že. Ipak, tre­ba re­ći da je ce­na tog ener­gen­ta na po­čet­ku ove go­di­ne po­ve­ća­na oko de­set od­sto, ali sa­mo za di­stri­bu­te­re, ali ni­je pre­ne­ta na po­tro­ša­če.

D. Mla­đe­no­vić

Autor:
Pošaljite komentar
„Pakovanje” drva 12.490 dinara

„Pakovanje” drva 12.490 dinara

31.01.2017. 18:31 11:39