Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Euribor spasao zadužene u evrima

07.01.2016. 20:08 13:33
Piše:

Za evro ovih dana treba malo više od 122 dinara, a stručnjaci i centralna banka uvereni su da razloga za brigu nema, te da ni građani zaduženi u eu-valuti neće po džepu

osetiti ovo slabljenje.

Kao glavne razloge što se dinar za dan istopio u odnosu na evro, Narodna banka Srbije navodi privremene i sezonske faktore, poput sezonske tražnje uvoznika energenata za devizama, ali razlog je i taj što se rašnji dan na međunarodnim tržištima pokazao kao najlošiji početak godine u poslednje tri decenije.

U svakom slučaju, građani koji imaju kredite u evrima, nemaju razlog da brinu, jer im obaveze, kako stvari stoje, ostaju na istom nivou. Građani koji su se zadužili u evrima, neće plaćati veću ratu nego u januaru 2015, tvrdi profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić, jer je, kako je objasnio, pad međubankarske kamate Euribor na najniži nivo od kad je uveden evro, na minus 0,04 odsto, anulirao slabljenje dinara.

„Ne vidim razlog za brigu, jer ako i dođe do daljeg slabljenja dinara, ništa se neće dešavati ubrzano. Kod nas se kurs formira na tržištu, plivajući je i uz određene intervencije centralne banke, relativno je stabilan”, rekao je Grubišić u izjavi Tanjugu. Grubišić ne vidi, kako je kazao, da se išta dramatično dešava ovih dana, dodajući da je teško izolovano utvrditi koji je faktor doprineo proklizavanju srpske valute u odnosu na evro, jer na to utiču i funadamentalni i psihološki faktori. „Kada je reč o fundamentalnim faktorima, imamo neravnoteže u bilansima i u državnom budžetu i u spoljnotrgovinskom računu prema inostranstvu, koji označavaju uvek da naša valuta treba da slabi dugoročno. Imamo i nešto višu inflaciju nego u zoni evra, ali i kratkoročne efekte u određenim periodima, pa i oko Nove godine. Ali sve što se dešava je u granicama stabilnosti”, tvrdi on. Profesor podseća da je evro koštao više od 122 dinara i pre 20-ak dana, te dodaje da, ako posmatramo poslednja tri meseca, šest ili godinu dana, oscilacije su u granicama plus ili minus dva odsto.

„To je za meku valutu kakva je dinar sasvim prihvatljivo”, objasnio je Grubišić.

U Narodnoj banci Srbije kažu da su za slabljenje dinara, u najvećoj meri, „zaslužni” privremeni faktori sa domaćeg i sa međunarodnih finansijskih tržišta.

Na domaćem tržištu je, objašnjavaju, sezonski pojačana tražnja domaćih preduzeća - uvoznika energenata za devizama. S druge strane, na svetskim finansijskim tržištima, ponedeljak 4. januar je okarakterisan kao najlošiji početak godine u poslednje tri decenije. Negativne vesti sa kineskog tržišta u vezi sa pokazateljima proizvodnje prouzrokovale su oštar pad berzanskih indeksa u čitavoj Aziji već prvog radnog dana u 2016. godini, oko sedam odsto, navode u NBS. Dodatni presedan je, dodaju, učinjen i prekidom trgovanja na kineskoj berzi, koja se takođe dogodila u ponedeljak. „Ovakve vesti dovele su do burne reakcije na svim finansijskim tržištima u svetu koja se ogledala u odlivu kapitala sa tržišta u razvoju i investiranju u manje rizičnu aktivu. To je rezultiralo padom cena akcija i vrednosti indeksa na najvećim svetskim berzama u SAD i Evropi već na samom početku trgovanja. Mnoge valute zemalja u razvoju su u ponedeljak bile izložene deprecijacijskim pritiscima, dok su jačale valute tradicionalno poznate kao sigurna utočišta, a to su dolar, jen, švajcarski franak”, objašnjavaju u NBS. Valute u regionu su, ukazali su u centralnoj banci, prvih radnih dana u ovoj godini, takođe slabile prema evru. Primera radi, turska lira je oslabila za 1,1 odsto, poljski zlot za jedan odsto, a rumunski lej za 0,2 odsto. U NBS navode da su najbolji dokaz da je reč o privremenim faktorima, današnja kretanja na domaćem deviznom tržištu u smeru blagog jačanja dinara, ali i poručuju da detaljno analiziraju sve faktore koji utiču na kretanje kursa i da će nastaviti da održavaju stabilnost na deviznom tržištu.

D. U.

 

Korist za ekonomiju

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović ocenio je da su intervencije NBS kako bi se očuvala stabilnost kursa dobre, i podsetio da je centralna banka na kraju 2015. imala pozitivan bilans - mnogo je više deviza kupila nego što je prodala na deviznom tržištu umanjujući dnevne oscilacije kursa.

„To je dobro i zato što izbegavamo eventualno na lošim osnovama zasnovane odluke privrede ili građana, i izbacujemo volatilnost sa tržišta”, rekao je Petrović i dodao da je blago slabljenje dinara na kraju 2015. dobro i korisno za ekonomiju.

Autor:
Pošaljite komentar