Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Srbiji svoj dan obeležava 25 000 rudara, čestitke sa svih strana

06.08.2017. 09:06 13:55
Piše:
Izvor: Aleksandar Antić i Resavici sa rudarima, foto: Tanjug (Zoran Žestić)

BEOGRAD: U Srbiji se danas obeležava Dan rudara, 6. avgust, koji je ustanovljen u znak sećanja na veliki štrajk koji je poceo 1903. godine u Senjskom rudniku, a slavi ga oko 25.000 rudara koji rade na 250 eksplotacionih polja.

Prema rečima resornog ministra Aleksandra Antića, u ovom trenutku imamo dinamičnu rudarsku proizvodnju, a najznačajnija je ekspolatacija uglja.

"Srbija ima ozbiljne depozite i kada su u pitanju bakar, zlato, polimetalične sirovine, olovo, cink. U sve to ulazi eksploatacija nafte i gasa, a obavljaju se i obimna istraživanja", rekao je Antić Tanjugu.

Imajući u vidu značajna geološka otkrića na teritoriji naše zemlje, kao i rudarske sisteme poput Kolubare, Kostolca, RTB-a Bor i Resavice, može se konstatovati da Srbija poseduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta koji će u budućnosti uticati na rast BDP-a.

Ministar ističe da je proces modernizacije rudarstva u toku, ali pomaci koji su već danas vidljivi prilicno su ohrabrujući i otvaraju veliku perspektivu ovoj profesiji.


Rudari ponosni

Rudarski tehičar u rudniku mrkog uglja REMBAS-u Resavici Miloš Vesić rekao je Tanjugu da praznik doživljava kao deo tradicije.

“Ovo je tradicija, mi rudari to čekamo cele godine, jer se onda nešto dešava, za nas i celo mesto. Čast nam je što nas je i ministar rudarstva i enegetike Aleksandar Antić posetio, s obzirom na to koliku nam je pomoć pružio”.

Vesić ističe da se već nedelju dana u Resavici povodom Dana rudara - 6. avgusta organizuje kulturno - umetnički program, sportske i druge manifestacije.

“Ovaj praznik svi kod kuće slavimo, svako sa svojom porodicom, onako skromno kao što znaju rudari, ništa široko. Ali, na današnji dan mi smo srećni i ponosni, bude nas jutarnji plotuni u šest časova. To je težak posao, zašto se kaže, to je hleb sa sedam kora, a posebno u rudnicima uglja, pošto ima puno rudnika, olova, cinka i drugih”, dodao je Vesić.

Obeležavanje Dana rudara je počelo jutros u šest sati, po tradiciji, ispaljivanjem šest plotuna rudarskih mina.


Država računa na razvoj rudarstva, a u planu je otvaranje novih rudnika.

"Srbija ima ozbiljne resurse i u rudarstvu može da se snažno razvija, rudari imaju podršku od predsednika Aleksandra Vučića, preko Vlade Srbije, ministarstva energetike i u toj jednoj sinergiji apsolutno sam uveren da će naredne godine doći do snažnog razvoja rudarstva koje će se značajno odraziti na ukupan privredni rast i rast BDP-a u Srbiji", rekao je Antić Tanjugu.

U Srbiji se danas stvaraju uslovi da se rudarski posao razvija, tako što se privatnim kompanijama omogućava da rade istraživanja i da otvaraju nove rudnike, a ministar kaže da je napravljen veliki iskorak i da se rade istraživanja na 130 eksplotacionih polja.

"U Srbiji u ovom trenutku ima oko 130 istražnih polja na kojima se širom Srbije istražuju različite mineralne sirovine počev od onoga što se radi u zapadnoj Srbiji u okolini Loznice, zatim na lokalitetu Jadar, a tu su i istraživanja u istočnoj Srbiji koja su u vezi sa bakrom i zlatom", kaže Antić.

Kaže da će rudarske kompanije ove godine u istraživanja uložiti između 50 i 100 miiona evra, i to su, napominje, značajne aktivnosti koje bez ikakve sumnje idu u pravcu razvitka rudarskog sektora i otvaranje novih rudnika.

Rudari rade izuzetno težak posao, neko bi rekao možda i najteži posao na svetu u vrlo teškim uslovima sa određenom dozom rizika, a iz resornog ministarstva poručuju da rade na unapređenju tehnologija rada i uslova rada.

"Naš zadatak i obaveza je da rudari budu bezbedni na radnim mestima i zadovoljni uslovima rada i na tome ćemo raditi kontinuirano i predano, jer stub energetske stabilnosti i ove značajne privredne grane su upravo oni", poručio je ministar rudarstva i energetike Alekasndar Antić.

Aleksandar Antić je svim zaposlenima u rudarskom sektoru Srbije čestitao je Dan rudara, navodeći da Vlada čini napore da se investicije kao i zarade u rudarstvu povećaju, a rudari budu bezbedni na svojim radnim mestima.

"Koristim priliku da iskažem najiskrenije poštovanje svim ljudima koji obavljaju jedan od najtežih poslova na svetu", poručio je Antić.

On ocenjuje da će projekti poput „Jadra“ u okolini Loznice u okviru koga se istražuju litijum i bor, geološka istraživanja bakra i zlata u okviru timočko-magmatskog kompleksa u istočnoj Srbiji, kao i čitav niz drugih aktivnosti domaćih i starnih rudarskih kompanija, sigurno dati zamajac razvoju rudarstva u Srbiji.

"Naš zadatak i obaveza je da rudari budu bezbedni na radnim mestima i zadovoljni uslovima rada i na tome ćemo raditi kontinuirano i predano, jer stub energetske stabilnosti i ove značajne privredne grane su upravo oni", poručio je Antić uz rudarski pozdrav- Srećno!"

Vučić čestitao rudarima: Za veću sigurnost i nagrade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku rudarima povodom obeležavanja Dana rudara ističući da je Srbija ponosna na njih i da je dužnost svih da se rudarima obezbede sigurnost i adekvatna nagrada za njihov težak rad.

"Upućujem vam najiskrenije čestitke povodom 6. avgusta, Dana rudara Srbije. Veoma poštujem i cenim težak i visokorizičan posao koji obavljate. Vašim trudom i rizikom koji preuzimate činite da srpska privreda svakim danom napreduje. Srbija je zbog toga ponosna na vas.

Dužnost svih nas je da vam obezbedimo sigurnost u radu, bolje uslove i adekvatnu nagradu za vaš rad", naveo je predsednik u čestitki, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

"Želim vam dobro zdravlje i mnogo uspeha u radu uz rudarski pozdrav „Srećno!“, navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Brnabić: Vlada će obezbediti bolje uslove za rudare

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je čestitku rudarima povodom obeležavanja 6 avgusta, Dana rudara ističući da je zadatak Vlade da im omogući što bolje uslove rada.

"Upućujem vam srdačne čestitke povodom obeležavanja 6. avgusta, Dana rudara. Duboko poštujem vaš rad i trud u obavljanju jednog od najtežih i najzahtevnijih poslova.

Građani Srbije izuzetno cene vašu posvećenost poslu i zalaganje da se postignu što bolji rezultati, koji utiču na razvoj srpske privrede", navodi se u čestitki, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

"Zadatak Vlade Republike Srbije je da omogući što bolje uslove za vaš rad, uvažavajući rizike posla i vaš profesionalizam. Iskreno se zalazem za otvorenost u komunikaciji i stojim vam na raspolaganju za dijalog o svim temama koje su vama vazne.

Želim vam dobro zdravlje i puno uspeha u radu. Srećno!", poručila je Brnabić.

Mihajlović: Rudarski posao važan za celu Srbiju

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović čestitala je svim rudarima Srbije njihov dan navodeći da treba da budu ponosni na posao kojim se bave, jer je važan za celu Srbiju.

"Svim rudarima u Srbiji čestitam Dan rudara. Vi ste primer kako se časno i predano obavlja jedan od najtežih poslova.

Kao neko ko je ceo život proveo u energetici i kome su energetika i rudarstvo u srcu, želim vam da budete ponosni poslom kojim se bavite, jer je važan sa celu Srbiju, i da se uslovi u kojima radite stalno unapređuju, a što je obaveza svih nas", navela je Mihajlović, saopstila je njena pres sluzba.

"Upućujem vam najiskrenije čestitke uz tradicionalni rudarski pozdrav:

Srećno!", poručila je Mihajlović.

Đurić čestitao rudarima, zahvalni rudarima na KIM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je danas rudarima na Kosmetu i drugim delovima Srbije 6. avgust, Dan rudara.

Đurić je istakao da rudari na Kosovu i Metohiji treba da budu ponosni zbog toga što je rudarstvo, koje je još u srednjem veku bilo osnov ekonomske snage srpske države, i danas jedan od najvažnijih temelja opstanka našeg naroda na tom području, saopšteno je iz Kancelarije.

Prema Đurićevim rečima, "Trepča" do danas čuva najslavnije tradicije srpskog rudarstva na Kosovu i Metohiji i država Srbija će, svesna značaja tog kombinata, nastaviti da podstiče njegov razvoj.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsetio je da su srpski rudari u našoj južnoj pokrajini uvek bili u prvim redovima odbrane državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, na čemu im je Srbija večno zahvalna.

Autor:
Pošaljite komentar