broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У Србији свој дан обележава 25 000 рудара, честитке са свих страна

06.08.2017. 09:06 13:55
Пише:
Извор: Александар Антић и Ресавици са рударима, фото: Танјуг (Зоран Жестић)

БЕОГРАД: У Србији се данас обележава Дан рудара, 6. август, који је установљен у знак сећања на велики штрајк који је поцео 1903. године у Сењском руднику, а слави га око 25.000 рудара који раде на 250 експлотационих поља.

Према речима ресорног министра Александра Антића, у овом тренутку имамо динамичну рударску производњу, а најзначајнија је експолатација угља.

"Србија има озбиљне депозите и када су у питању бакар, злато, полиметаличне сировине, олово, цинк. У све то улази експлоатација нафте и гаса, а обављају се и обимна истраживања", рекао је Антић Танјугу.

Имајући у виду значајна геолошка открића на територији наше земље, као и рударске системе попут Колубаре, Костолца, РТБ-а Бор и Ресавице, може се констатовати да Србија поседује сигурну базу за повећање производних капацитета који ће у будућности утицати на раст БДП-а.

Министар истиче да је процес модернизације рударства у току, али помаци који су већ данас видљиви прилицно су охрабрујући и отварају велику перспективу овој професији.


Рудари поносни

Рударски техичар у руднику мрког угља РЕМБАС-у Ресавици Милош Весић рекао је Танјугу да празник доживљава као део традиције.

“Ово је традиција, ми рудари то чекамо целе године, јер се онда нешто дешава, за нас и цело место. Част нам је што нас је и министар рударства и енегетике Александар Антић посетио, с обзиром на то колику нам је помоћ пружио”.

Весић истиче да се већ недељу дана у Ресавици поводом Дана рудара - 6. августа организује културно - уметнички програм, спортске и друге манифестације.

“Овај празник сви код куће славимо, свако са својом породицом, онако скромно као што знају рудари, ништа широко. Али, на данашњи дан ми смо срећни и поносни, буде нас јутарњи плотуни у шест часова. То је тежак посао, зашто се каже, то је хлеб са седам кора, а посебно у рудницима угља, пошто има пуно рудника, олова, цинка и других”, додао је Весић.

Обележавање Дана рудара је почело јутрос у шест сати, по традицији, испаљивањем шест плотуна рударских мина.


Држава рачуна на развој рударства, а у плану је отварање нових рудника.

"Србија има озбиљне ресурсе и у рударству може да се снажно развија, рудари имају подршку од председника Александра Вучића, преко Владе Србије, министарства енергетике и у тој једној синергији апсолутно сам уверен да ће наредне године доћи до снажног развоја рударства које ће се значајно одразити на укупан привредни раст и раст БДП-а у Србији", рекао је Антић Танјугу.

У Србији се данас стварају услови да се рударски посао развија, тако што се приватним компанијама омогућава да раде истраживања и да отварају нове руднике, а министар каже да је направљен велики искорак и да се раде истраживања на 130 експлотационих поља.

"У Србији у овом тренутку има око 130 истражних поља на којима се широм Србије истражују различите минералне сировине почев од онога што се ради у западној Србији у околини Лознице, затим на локалитету Јадар, а ту су и истраживања у источној Србији која су у вези са бакром и златом", каже Антић.

Каже да ће рударске компаније ове године у истраживања уложити између 50 и 100 мииона евра, и то су, напомиње, значајне активности које без икакве сумње иду у правцу развитка рударског сектора и отварање нових рудника.

Рудари раде изузетно тежак посао, неко би рекао можда и најтежи посао на свету у врло тешким условима са одређеном дозом ризика, а из ресорног министарства поручују да раде на унапређењу технологија рада и услова рада.

"Наш задатак и обавеза је да рудари буду безбедни на радним местима и задовољни условима рада и на томе ћемо радити континуирано и предано, јер стуб енергетске стабилности и ове значајне привредне гране су управо они", поручио је министар рударства и енергетике Алекасндар Антић.

Александар Антић је свим запосленима у рударском сектору Србије честитао је Дан рудара, наводећи да Влада чини напоре да се инвестиције као и зараде у рударству повећају, а рудари буду безбедни на својим радним местима.

"Користим прилику да искажем најискреније поштовање свим људима који обављају један од најтежих послова на свету", поручио је Антић.

Он оцењује да ће пројекти попут „Јадра“ у околини Лознице у оквиру кога се истражују литијум и бор, геолошка истраживања бакра и злата у оквиру тимочко-магматског комплекса у источној Србији, као и читав низ других активности домаћих и старних рударских компанија, сигурно дати замајац развоју рударства у Србији.

"Наш задатак и обавеза је да рудари буду безбедни на радним местима и задовољни условима рада и на томе ћемо радити континуирано и предано, јер стуб енергетске стабилности и ове значајне привредне гране су управо они", поручио је Антић уз рударски поздрав- Срећно!"

Вучић честитао рударима: За већу сигурност и награде

Председник Србије Александар Вучић упутио је данас честитку рударима поводом обележавања Дана рудара истичући да је Србија поносна на њих и да је дужност свих да се рударима обезбеде сигурност и адекватна награда за њихов тежак рад.

"Упућујем вам најискреније честитке поводом 6. августа, Дана рудара Србије. Веома поштујем и ценим тежак и високоризичан посао који обављате. Вашим трудом и ризиком који преузимате чините да српска привреда сваким даном напредује. Србија је због тога поносна на вас.

Дужност свих нас је да вам обезбедимо сигурност у раду, боље услове и адекватну награду за ваш рад", навео је председник у честитки, саопштила је Служба за сарадњу са медијима.

"Желим вам добро здравље и много успеха у раду уз рударски поздрав „Срећно!“, наводи се у честитки председника Вучића.

Брнабић: Влада ће обезбедити боље услове за рударе

Председница Владе Србије Ана Брнабић упутила је честитку рударима поводом обележавања 6 августа, Дана рудара истичући да је задатак Владе да им омогући што боље услове рада.

"Упућујем вам срдачне честитке поводом обележавања 6. августа, Дана рудара. Дубоко поштујем ваш рад и труд у обављању једног од најтежих и најзахтевнијих послова.

Грађани Србије изузетно цене вашу посвећеност послу и залагање да се постигну што бољи резултати, који утичу на развој српске привреде", наводи се у честитки, саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима.

"Задатак Владе Републике Србије је да омогући што боље услове за ваш рад, уважавајући ризике посла и ваш професионализам. Искрено се залазем за отвореност у комуникацији и стојим вам на располагању за дијалог о свим темама које су вама вазне.

Желим вам добро здравље и пуно успеха у раду. Срећно!", поручила је Брнабић.

Михајловић: Рударски посао важан за целу Србију

Потпредседница Владе Зорана Михајловић честитала је свим рударима Србије њихов дан наводећи да треба да буду поносни на посао којим се баве, јер је важан за целу Србију.

"Свим рударима у Србији честитам Дан рудара. Ви сте пример како се часно и предано обавља један од најтежих послова.

Као неко ко је цео живот провео у енергетици и коме су енергетика и рударство у срцу, желим вам да будете поносни послом којим се бавите, јер је важан са целу Србију, и да се услови у којима радите стално унапређују, а што је обавеза свих нас", навела је Михајловић, саопстила је њена прес слузба.

"Упућујем вам најискреније честитке уз традиционални рударски поздрав:

Срећно!", поручила је Михајловић.

Ђурић честитао рударима, захвални рударима на КИМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић честитао је данас рударима на Космету и другим деловима Србије 6. август, Дан рудара.

Ђурић је истакао да рудари на Косову и Метохији треба да буду поносни због тога што је рударство, које је још у средњем веку било основ економске снаге српске државе, и данас један од најважнијих темеља опстанка нашег народа на том подручју, саопштено је из Канцеларије.

Према Ђурићевим речима, "Трепча" до данас чува најславније традиције српског рударства на Косову и Метохији и држава Србија ће, свесна значаја тог комбината, наставити да подстиче његов развој.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију подсетио је да су српски рудари у нашој јужној покрајини увек били у првим редовима одбране државних и националних интереса на Косову и Метохији, на чему им је Србија вечно захвална.

Аутор:
Пошаљите коментар