Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŽENE, RAD I ŠLJIVOVICA su ključ dobrog zdravlja MOKIJU iz SRCA ŠUMADIJE Srbija je lepša i od Švajcarske!

12.04.2024. 20:32 20:50
Piše:
Foto: Ilustracija/Youtube Printscreen

U srcu Srbije, tamo gde se zelene nepregledni šumadijski brežuljci i gde vreme teče sporije i tiše, nalazi se selo Mutanj.

Ovo malo selo, skriveno od gradske vreve, mesto je odakle je potekao Momčilo Milovanović.

Moki je domaćin čovek, čiji je životni put bio prava avantura, koju je zamenio  šumom, zemljom i ljubavlju.

Nadimku Moki kumovao je prijatelj Švajcarcac, jer se mučio da izgovari ime Momčilo, sada ga svi znaju po njemu.

Ceo život je proveo u Švajcarskoj, daleko od rodne grude. Tamo je radio naporno, bio vlasnik dva autobusa kojima je prokrstario celu Evropu, držao liniju Švajcarska- Srbija 36 godina, a pre toga 15 radio u firmi.

Tamo su ostala njegova deca, dva sina, kćerka i šestoro unučadi. Tamo se ženio "dva puta zvanično i više puta nezvanično", kako kaže uz osmeh, da bi ljubav konačno našao pored mlađane devojke, naše Srpkinje iz Topole.

Međutim, pored svega što Švajcarska nudi, vratio se u Srbiju za vreme pandemije korona virusa, sada kaže da nigde nije lepše. Šumadija, Milanovac i Mutanj su sada njegov svet.

Varate se ako mislite da je Moki došao da odmara. Iako devizni penzioner sa veoma pristojnom penzijom za naše prilike, ovaj veliki radoholik je, pored svog nasleđenog imanja, kupio veliku šumu u rodnom selu.

Ima tri traktora i čak 9 prikolica koje je sam osmislio i napravio u svojoj radionici i neumorno radi, što sa drvima što na imanju. Sam je napravio pekaru za prasiće i sušaru za meso, a nije mu teško ni u pečurke da ide, kad im je vreme.

Drveće, zelenilo i miris lišća postali su deo svakodnevnice. Svako jutro, uz prve zrake sunca, on kreće da radi. Kaže da spava samo dva sata dnevno. Zemlja sa koje je potekao je, kako kaže, najlepša i on joj se sada odužuje.

Naravno, razgovor sa Momčilom ne bi bio potpun bez pitanja o šljivovici.

Veli da svake godine ispeče veliku količinu a da mu je često dok radi mera "pola kile". Otkrio nam je i tajnu prave srpske rakije. “Zdravi plodovi šljive moraju da prevru od 21 do 25 dana, ni manje ni više, a najbolje da se peče oko dvadeset i prvog dana”, kaže. To je proveren i najbolji recept.

Moki je živ dokaz da su ključ zdravog života rad, ljubav prema zemlji, ljubav prema ženi, sa kojom se sve postiže kompromisom... i naravno dobra šljivovica.

I tako, u Šumadiji, gde pravi srpski duh nikada ne jenjava, Momčilo gradi svoj svet u osmoj deceniji, a svi bi mu dali bar dve decenije manje.

Dnevnik/Lepote Srbije

Piše:
Pošaljite komentar
(VIDEO) DODIK NA TIKTOKU odgovarao na "leksikon" pitanja: Volim LETO, ŠLJIVOVICU i PILETINU Između RS i BiH uvek biram Srpsku! ZVEZDA ili PARTIZAN, evo koji je klub izabrao

(VIDEO) DODIK NA TIKTOKU odgovarao na "leksikon" pitanja: Volim LETO, ŠLJIVOVICU i PILETINU Između RS i BiH uvek biram Srpsku! ZVEZDA ili PARTIZAN, evo koji je klub izabrao

09.03.2024. 15:38 15:43