TAJNI JEZIK KONOBARA Ovako zaposleni u restoranima pričaju o svojim mušterijama u šiframa
U mnogim restoranima zaposleni komuniciraju pomoću tajnih simbola i kodova. Na taj način mogu nenametljivo da razgovaraju o gostima. Tajni pogledi, kimanje glavom ili brzo mahanje rukom - kad je restoran pun, radnici obično nemaju drugog izbora nego međusobno komunicirati neverbalno. A to je takođe vrlo važno kako bi posao tekao glatko.
Ako dobro obratite pažnju na znake rukom ili mig, možete da razumete tajni jezik konobara - i da prepoznate da li govore o vama.
Konobarica podiže ruku i pravi znak "V"? To znači da je gost "Vrlo važna osoba" (VIP). Na malo drugačiji način, pobednički znak u kombinaciji s ispruženim palcem i mahanjem prema kuhinji takođe bi mogao da bude znak VIP gosta.
Rođendan gosta - pokazivanje na pupak
Ukoliko slavite rođendan, ceo tim će u dobrim restoranima za tren znati šta se događa. Kako konobar to pokazuje kolegama? On to radi pokazujući na svoj pupak i osoblje zna da se za vašim stolom slavi rođendan.
Slično je i s venčanjima ili godišnjicama. Pogled na prsten konobara trebao bi da signalizira ostatku tima: postoji romantična prilika za ove goste.
Ako je u restoranu gužva, ponekad možete da vidite konobara kako stavlja ruku na rever. To ukazuje da mu je potrebna podrška u njegovim zadacima, piše magazin "WMN".
Takođe, zanimljivo je znati: ako čujete osoblje da pričaju o "stolu 17", tada će neko od konobara verovatno brzo otići u toalet.
Kako konobari komuniciraju u svetu
Konobari širom sveta takođe koriste skrivene gestove za komunikaciju s gostima.
U Velikoj Britaniji, na primer, svako ko je posebno ljubazan prema osoblju u restoranu prilikom telefonske rezervacije imaće pored imena napisano "VNP". To znači "jako fina osoba" i može da se smatra pravim komplimentom.
Ipak, u Velikoj Britaniji treba obratiti pažnju: ako osoblje naredi "Change the Tetley’s", to ne znači da se menja bure Tetley’s piva, već se zove policija.
U američkim restoranima konobari su takođe razvili sopstveni jezik za komunikaciju o zadacima i gostima. Recimo, one koje nazivaju "kamperima", konobari bi trebalo da podstaknu da krenu kući jer kao gosti već predugo sede za stolom.
Kako bi sebi olakšali svakodnevicu i uvek zadržali prijateljsko lice, dobro uvežbane ekipe u restoranima vole da smišljaju sitnice kako bi poboljšale međusobnu komunikaciju.
Svako ko obrati pažnju, može da otkrije puno neizrečenog i da bolje razume rad konobara. Naravno, ovi tajni simboli nisu univerzalni i mogu se razlikovati od tima do tima.
(Fenix-magazin)