Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JEZERO KRALJEVAC, KOD DELIBLATA, BISER SRBIJE: Kraljevski užici, kapitalni ulovi

18.06.2024. 16:49 17:05
Piše:
Izvor: Dnevnik/L. Radlovački

Dan pecanja na jezeru Specijalnog rezervata prirode „Kraljevac” u Deliblatu košta hiljadu dinara, dok je godišnja dozvola 4.000.

A osim kapitalnih primeraka ribe, pecaroši imaju priliku da uživaju u itekako lepom ambijentu bogate flore i faune. Zato i ne čudi što je grupa lokalnih entuzijasta rešila da od takvog jezera, koje se prostire na površini od 170 hektara, pre 15 godina podigne na nivo specijalnog rezervata prve kategorije!

– Uglavnom smo se okupili mi lovci i ribolovci, ali i ljubitelji prirode, i 2003. smo osnovali udruženje, a 2009. uspeli u nameri da napravimo rezervat prirode – priča za „Dnevnik” nekadašnji zamenik upravnika SPR Ljubomir Stojičković.

„Kraljevac” je inače poznat po tome što privlači pecaroše iz celog sveta i to ne samo tokom takmičenja koja organizuju.

– Imamo dosta kapitalnih primeraka ribe, recimo soma i do 120 kila – veli naš sagovornik, nabrajajući ribe koje se mogu upecati u njihovoj vodi poput šarana, smuđa, babuške, deverike...

U samom jezeru postoji 12 izvora, što vodu čini najkvalitetnijom, a specifičnom i po tome da na samoj površini pluta nekoliko ostrva sa kojih se, doduše, ne može zabaciti.

– Svake godine radimo monitoring i selektivni izlov amura i tolstolobika, dok poribljavamo populaciju drugih autohtonih vrsta. Ono što unesemo, moramo i da čuvamo. Međutim, nema te službe koja može da održi riblji fond ako se svest ljudi ne menja. Problem je šo su mnogi pecaroši i mesožderi koji nose ulovljenu ribu koja je zakonom zabranjena. „Mrežaroši“ su nam najveći problem kojih jeste sve manje, ali se i dalje nađu poneki lokalci – naglašava Stojičković, dodajući da su čak dozvolili i noćno pecanje na jezeru kako bi stalno imali nekoga na vodi ko bi prijavljivao ribokradice.

Premda se ne očekuje da se usred specijalnog rezervata prirode može pecati, upravljači „Kraljevca” su proglasi riblje područje na 120 hektara, što im je država omogućila.

– Mi na jezeru organizujemo razna takmičenja, čak na evropskom i svetskom nivou, ali imamo i školu pecanja i manifestaciju „Udicom protiv droge” s ciljem da mladima damo dobar primer i podstaknemo ih da se klone negativnih uticaja – kaže Ljubomir Stojičković, dodajući da decu motivišu raznim nagradama, diplomama, majicama, štapovima. – Problem je što u školi nema više starih učitelja i nastavnika koji su nekada dovodili decu kod nas i učili ih da vezuju udicu i provode vreme na vodi.

Prema rečima našeg sagovornika, svako ko dođe na „Kraljevac” kaže da je biser za pecanje, u šta smo se i sami uverili. A da bi se održao takav standard, valja uvek imati meštane koji su voljni da se angažuju, održavaju, edukuju, a zatim i uživaju u bogatoj ponudi sa svima koji ih posete.


Tupavi kapitalac od 93 kile

Sredinom februara ove godine na jezeru „Kraljevac” oboren je rekord po pitanju najteže upecane ribe.

Deliblaćanin Srđan Momirov, nakon celog dana pecanja, za sat i 15 minuta borbe uspeo je da izvuče soma teškog 93 kilograma!

– Pecao sam sa obale, ali sam morao u nekom trenutku da uđem u čamac kako bih ga izvadio – priseća se Momirov. – Nema tu taktike, samo sreće i malo znanja.

Upecana somina je bila dugačka 2,34 metra, a ulovljen je na kedera od kile, što nije ništa za ribu koja ima usta kao kanta od 25 kila.

– Reakcije su bile vrlo lepe, a som je bio ukusan, završio je u restoranu i pravili smo čvarke – veli naš sagovornik, čija bašta „udara” na jezero, te ima popriličnog staža u pecanju.

Osim ovog kapitalca, Momirov je prošle godine upecao i dva soma od 70 i 87 kila zajedno sa kolegom iz Dolova Davidom Bogdanovim.

– Idu me somovi, ali to je upornost, a oni su sami po sebi tupavi – zaključuje Deliblaćanin.


L. Radlovački

 

Autor:
Pošaljite komentar
(FOTO) DELIBLATSKA ČARDA-gastro oaza na kraj sela; Etno kutak sa kvalitetnom ponudom za ODMOR i UŽIVANJE

(FOTO) DELIBLATSKA ČARDA-gastro oaza na kraj sela; Etno kutak sa kvalitetnom ponudom za ODMOR i UŽIVANJE

13.06.2024. 09:48 11:01
(FOTO) DNEVNIK U DELIBLATU Banatsko selo za koje ne možeš da se ne vežeš; TAMO GDE STE SVOJ NA SVOME

(FOTO) DNEVNIK U DELIBLATU Banatsko selo za koje ne možeš da se ne vežeš; TAMO GDE STE SVOJ NA SVOME

10.06.2024. 10:14 10:28