EVO ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU AKO PRETERATE S LUBENICAMA Ovih pet neugodnosti PRETI ako unesete parče više
Lubenice su voće koje najviše osvežava u vrelim mesecima. Pune su vitamina A i C, ima oko 92 posto vode i još ima malo kalorija. Slatko voće ima odličan ukus samostalno ili se može koristiti u sokovima, salatama, pa čak i za pravljenje šerbeta.
STOMAČNE MUKE
Lubenica je bogata likopenom, ali ako je jedete mnogo svakog dana, potencijalno biste mogli postati žrtva mučnine, dijareje, probavnih smetnji i nadimanja.
KARDIOVASKULARNI PROBLEMI
Ljudi sa visokim sadržajem kalijuma u telu ili oni koji pate od ozbiljne hiperkalemije ne bi trebalo da jedu više od jedne šoljice lubenice dnevno. Prekomerna konzumacija može dovesti do nepravilnog rada srca i drugih kardiovaskularnih problema, kaže američki Nacionalni institut za zdravlje.
INTOKSIKACIJA VODOM
Dok je hidratacija važna za telo, prejedanje lubenice može izazvati intoksikaciju vodom. Takođe poznato kao prekomerna hidratacija, ovo stanje može da iscrpi sadržaj natrijuma u telu i izazove oticanje nogu, iscrpljenost i slabe bubrege u ekstremnim slučajevima.
MOŽE DOVESTI DO LIKOPENEMIJE
Iako retko, jedna studija je utvrdila je da previše lubenice može biti povezano sa žuto-narandžastom diskoloracijom kože koja se zove likopenemija, varijanta karotenemije. Likopen je i antioksidans i pigment, i odgovoran je za karakterističnu crvenu boju lubenica i drugog voća i povrća.
Ako se konzumira u prekomernoj količini, likopen se može nakupiti u spoljašnjim slojevima vaše kože i promeniti pigmentaciju kože. Međutim, studija nije pokazala koliko je lubenice u ovom slučaju bilo previše. Na sreću, likopenemija je retko stanje koje je potpuno reverzibilno. Njegov efekat na vašu kožu može se potpuno preokrenuti smanjenjem velikog unosa hrane bogate likopenom, poput lubenice.
MOŽE PODIĆI NIVO ŠEĆERA U KRVI
Lubenica ima visok glikemijski indeks (GI). Zbog toga, prejedanje lubenice može povećati nivo šećera u krvi, na šta bi trebalo da posebnu pažnju obrate dijabetičari.
Hrana klasifikovana kao nizak glikemijski indeks ima GI nivo ispod 55, ona za koju se smatra da je srednji GI u rasponu od 56–69, a hrana sa visokim GI je preko 70. Lubenice imaju od 72–80.
Dakle, koliko lubenice možete jesti dnevno? Prema zdravstvenim stručnjacima i nutricionistima, dnevno možete pojesti između 100 i 150 grama ovog voća.