CENE MESA PADAJU, A STOČARI RADE U MINUSU Tovljenici i svinjetina jeftiniji za trećinu; Mali i srednji farmeri odustaju od tova
Cena žive mere tovljenika duže od dva meseca niža je od troškova proizvodnje, što malim i srednjim farmerima pravi gubitke i navode da odustaju od tova.
- Kilogram žive mera tovljenika sada se kreće od 190 do 200 dinara sa PDV-om, dok su malo jeftiniji u zemljama u okruženju, kao i u EU, posebno Španiji, odakle najviše uvozimo svinjskog mesa za domaću potrošnju - kazao je za Dnevnik veliki farmer iz Laćarka u Sremu Bora Šuljmanac.
- Utovljene svinje već duže vreme jeftinije su u Evropi nego ovde, ali takve inotržišne prilike nisu navele domaće farmere da smanje troškove proizvodnje da bi se približili po ceni tovljenika stranim farmerima. Zato sada klaničari neće da kupuju naše tovljenike, pošto ih napolju plaćaju po malo nižim cemama, uvoze svinjetinu i ostvaruju profit, dok u mesarama cene nisu znatnije niže. Doduše, svinjsko meso je malo pojeftinilo od januara, ali su tovljenici jeftiniji od polovine decembra prošle godine.
Treba dozvoliti uvoz genetski modifikovane sojine sačme jer u Španiji, odakle najviše stiže svinjetine na domaće trpeze, svinje jedu genetski modifikovanu sojinu sačmu, pa nema razloga da se ona ne koristi i u domaćem tovu
(farmer Bora Šuljmanac)
Jedini izlaz za ovakve neprilike u domaćem svinjogojstvu Šuljmanac vidi da se dozvoli uvoz prasadi iz Danske, gde su jeftiniji, kako bi domaći farmeri mogli biti konkurentni sa evropskim tržištem.
- Ministarstvo poljoprivrede zabranilo je uvoz stoke zbog pojave zarazne virusne bolesti slinavke i šapa u Nemačkoj, a mi smo pre te zabrane kupovali prasadi od 30 kilograma iz Danske za 8.000 i 9.000 dinara. Sada kada je uvoz zabranjen, kilogram žive mere prasadi kod nas košta 450 dinara bez PDV-a i sa tom cenom nismo konkuretni na stranom tržištu.
Kazao je i da bi trebalo dozvoliti uvoz genetski modifikovane sojine sačmejer je ona nosilac proizvodnje u ishrani tovljenika. - Genetski modifikovana sojima sačma jeftinija je od prirodne a nije utvrđeno da je štetna za ljude. Osim toga, svinje iz Španije, odakle najviše stiže svinjetine na domaće trpeze, jedu genetski modifikovanu sojinu sačmu pa nema razloga da se ona ne koristi i u domaćem tovu.
Kilogram buta od 490 do 890 dinara
U velikim trgovinskim lancima razlika u cenama mesa je velika. Kilogram buta košta od 490 do 890, plećke bez kostiju od 550 do 840 dinara, svinjskog vrata sa kostima od 400 do 640 dinara, a svinjskog karea bez kostiju od 800 do 1.000 dinara.
Zoran Matijević iz Industrije mesa „Matijević”, najvećeg proizvođača mesa i mesnih prerađevina u Srbiji, istakao je da sa sadašnjom cenom žive vage od 170 dinara bez PDV-a, odnosno 187 dinara sa porezom na dodatu vrednost mogu uklopiti samo farmeri koji imaju dobru genetiku svinja i zaokružen proces proizvodnje, dok ostali nemaju računa da se bave tovom.
- Trenutno je kod nas cena žive vage malo niža nego na stranom tržištu, ali svinja nemamo dovoljno za domaću potrošnju. Tovljačima bi trebali podsticaji, ali da oni budu ravnomerno raspoređeni farmama u odnosu na broj grla. Ne bi trebalo podsticati samo male i srednje tovljače, već i velike, koje i najbrže mogu doprineti uvećanju broja tovljenika i smanjiti uvoz.
U odnosu na isti period lane, Zoran Matijević je kazao da su tovljenici jeftiniji za 30 posto, koliko je i cena svinjetine niža.