Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MIŠLEN ZVEZDICA ZA RESTORAN „FLEUR DE SEL” U NOVOM SLANKAMENU U svakom tanjiru gastronomsko remek-delo

27.12.2024. 09:33 09:43
Piše:
Izvor:
Dnevnik
гастро
Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

Restoran „Fleur de Sel”, koji posluje u okviru Ateljea vina „Šapat” u Novom Slankamenu jedan je od dva restorana iz Srbije koji je dobio Mišlen zvezdicu.

Generalni menadžer restorana Dušan Vranić rekao je juče da je ova nagrada kruna za rad i trud koji je uložio ceo tim i da je od izuzetnog značaja, kako za restoran, tako i za Srbiju. Vranić je istakao u izjavi za Tanjug da je za sve zaposlene u Ateljeu vina „Šapat” ovo od izuzetnog značaja. 

„Ne samo za nas, ja bih rekao da je ovo i za celu Srbiju veoma važno, da prvi put donesemo to priznanje u Srbiju. Priznanje koje je veoma poštovano u celom svetu, jedno od najprestižnijih u svetu gastronomije”, rekao je Vranić. On je istakao da je zajedno sa šefom kuhinje restorana „Fleur de Sel” Nikolom Stojakovićem objedinio iskustvo i nesebično ga podelio sa svima. 

гастро
Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

„Uspeli smo da formiramo tim ljudi koji uspeva da iznese ceo proces, od kvaliteta servisa, pripreme hrane, prezentacije. Restoran ‘Fleur de Sel’ izdvaja se po mnogim stvarima. Po konceptu, to je fine dining, koji nudi iskustvo gostu od autorske kuhinje pod dirigentskom palicom šefa kuhinje Nikole Stojakovića, koji je stekao iskustvo radeći više od 15 godina u čuvenim pariskim restoranima, do vrhunskog servisa. Pažljivo smo birali svaki detalj inventara - pribor, tanjire i sve ostalo. Morali smo da idemo van Srbije, da neke stvari pronalazimo, ponudimo nešto drugačije”, naveo je Vranić. 

Vinarija od 50.000 litara

U sklopu Ateljea Vina „Šapat” nalazi se i vinarija, a Vranić dodaje da je 12 hektara pokriveno vinogradima. 

„Na severnoj strani zasađene su bele sorte, sorte poput sauvignon blanc, chardonnay, muscat a petit grain. Zasadili smo i grašac. Takođe, imamo nešto od sorte pino noar. Sa druge, južne strane, imamo crvene sorte kao što su merlot, cabernet sauvignon, petit verdot, cabernet franc i teroldego”, naveo je Vranić. 

Godišnja proizvodnja je 50.000 litara, a Vranić ističe da će maksimum biti do 100.000 boca.

Govoreći o nagradama, Vranić je istakao da su svi u Ateljeu vina „Šapat” ponosni na dostignuća u proteklih godinu i po dana. 

„Čuveni Gault & Millau dao je najveću ocenu - 17,5 za restoran ‘Fleur de Sel’. Tu je i već spomenuta nagrada uglednog magazina Wine Spectator, a najveće priznanje je Mišlen zvezdica. Pre nekoliko dana od našeg renomiranog vinskog gastročasopisa Vino&Fino, restoran „Fleur de Sel” proglašen je za restoran godine 2024, dok je vino Atila šardone 2023 u istom izboru proglašeno za najbolje belo vino godine”, naveo je Vranić. 

Pored toga, vina su dobijala još mnogo priznanja. “Posebno bih napomenuo nagradu prestižnog magazina Decanter, koji je dodelio zlato za Atila Chardonnay 2022, sa 95 poena. Na ocenjivanju Mundus Vini, vino Bianca 2023 osvojilo je priznanje Best of Show Serbia White”, istakao je on.

Pored vina koje proizvodi vinarija u okviru Atelja vina “Šapat”, gostima je u ponudi 500 etiketa drugih vina, u okviru kojih je i 30 etiketa renomiranih proizvođača sa Fruške gore.

гастро
Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

„Jako je bitno da oslikamo regiju gde se nalazimo, a ostalo je međunarodni program iz celog sveta. Kod nas ćete pronaći vina iz Oregona, Kalifornije, Južne Amerike, preko klasičnih regiona Evrope, Italije, Francuske, Španije, Nemačke, Austrije, sve do Australije, Novog Zelanda ili Južnoafričke Republike”, naveo je on. 

Dodao je da je najstarije vino iz berbe 1945. godine, dok je jedno od najskupljih Romanee Conti iz 1989. godine. 

„Lepota vinskog programa je u tome što postoji izbor za svakoga i za svačiji budžet”, naglasio je Vranić. 

Šef kuhinje Ateljea vina „Šapat” Nikola Stojaković rekao je za Tanjug da zasluge za dobijanje prestižnog priznanja Mišlin zvezdice ne pripadaju samo jednom čoveku, već čitavom timu ljudi koji su radili zajedno godinu i po dana. Istakao je da se razlikuju od drugih restorana po tome što se trude da u svakom tanjiru naprave gastronomsko remek-delo.

E. D. N.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar