Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У ДВОРИШТУ ФРУШКЕ ГОРЕ, А НАДОМАК ГРАДА: Културна станица "Буковац" - зелена оаза нових и традиционалних програма

28.07.2023. 17:01 17:35
Пише:
Извор: З. Јесић

Откако је настала новосадска мрежа културних станица, са јасном идејом да култура дође до свакога у граду, а још важније у његовој околини, перцепција културне слике Новог Сада, као и навике, промениле су се за кратко време, што је потврдило вишегодишњу потребу за таквим просторима.

Та врста промене највидљивија је свакако у културним станицама које су у околним местима, попут Културне станице "Буковац".

На месту садашње културне станице некада се налазио Дом културе. Под истим кровом биле су канцеларије Месне заједнице и Пошта, а тако је и данас. Ту је и биоскопска сала која је од 60-их до предратних 90-их година прошлог века била центар културних збивања у Буковцу. Све до реновирања, 2020. године, није имала ширу културно-уметничку примену и углавном је служила за годишње концерте КУД-а „Милица Стојадиновић Српкиња“ и састанке месне заједнице.

- Као уметник, гостовао сам по мањим приградским местима, рецимо, у Шведској - објашњава координатор Културне станице "Буковац" Душан Савковић. - Представљајући тамо изложбе слика, имао сам боље услове него у центру неког великог града. Тај принцип се може применити и у КС "Буковац" и у осталим културним станицама - да се гостујући уметник не осећа мање важним ако има програм у КС "Буковац" уместо, рецимо, у Новом Саду. И тим Културних станица доста се залаже за приступачност и промоцију таквих садржаја. Комплетним реновирањем враћена је могућност да се стави у ширу функцију на корист свих мештана Буковца, као и публике која долази са стране, а стављањем на мапу културно-уметничких збивања у оквиру ЕПК, Културна станица "Буковац" управо и добија прави смисао децентрализације. У тој наглој промени где ми постајемо, како на нашем банеру пише, “Оаза културе надомак града”, и људи који овде живе схватају да им се отвара могућност да учествују са својим идејама и предлозима, и да сад и у будућности заједно креирамо културу приградског насеља Буковац.


Шта истиче Културну станицу "Буковац"?

КС "Буковац", према речима Душана Савковића, карактерише спој наслеђених програма и традиционалних вредности Дома културе које су преведене у нови формат, са једном новом програмском шемом и савременим садржајем спремним за коришћење како грађана Буковца тако и Новосађана.

- Не само у односу на друге културне станице већ и у односу на град Нови Сад, истиче се по самој локацији, јер је позиционирана у дворишту Фрушке горе, а надомак града - наводи Савковић. - Нуди посебан и јединствен вид презентовања уметничких садржаја у затвореном простору, али и на отвореном, са погледом на Нови Сад и Војводину.


Простор Културне станице "Буковац" је, по речима Душана Савковића, пре свега намењен биоскопским и позоришним програмима, поготово у зимском периоду, мада су изводљиве и разне друге манифестације, попут мањих изложби, радионица, промоција книга, презентација и сличних. Са друге стране, у летњем периоду нуди посебан доживљај уколико је организован програм на отвореном.

- За разлику од града, близина Фрушке Горе нам омогућава велику приступачност зеленој оази у којој се одигравају еколошки, спортски и традиционални програми - потврђује Савковић. - Рекао  бих да су то можда неке од највећих повољности за уметнике, могу да излажу у природи, уз подршку логистике и продукције Културне станице. Као гледалац и уметник, од догађаја који су ми оставили јачи утисак су сигурно монодрама “Жене из Порто Пина” у маестралном извођењу Југослава Крајнова и највише сам уживао у дечјим представама којих је заиста било прегршт, а на које сам водио најмлађу ћерку.

Тим Културне станице "Буковац" труди се да организује што више редовних бесплатних програма, попут ликовних радионица за децу и одрасле, током целе године.

- На то сам посебно поносан, јер смо успоставили нешто ново, доступно свој деци Буковца, а и одраслима који су показали велико интересовање - открива Душан Савковић. - Одржане су две дечје и две изложбе одраслих. Такође, у склопу изложбе је био постављен панел “Некада у Буковцу...” са фотографијама-приказима некадашњих догађаја, као што су машкаре, уз опис и неке анегдоте које су знатижељни посетиоци имали прилику да ишчитавају. Паралелно смо правили музичко вече са ученицима ОШ "22. август" која похађају нижу музичку школу или свирају неки инструмент, а неки су први пут јавно наступали и то је за њих било ново искуство. Готово тридесет година од прекида рада биоскопа, поново смо почели пројекције филмова којих ће бити све више. Редитељ Желимир Жилник недавно је био гост наше Културне станице, након више од педесет година од снимања свог краткометражног филма “Журнал о омладини на селу зими”, чији  је један део сниман управо у Буковцу давне 1967. године. Тада је гостовао и једини живи учесник филма, који данас има 93 године. Ту су и програми разних удружења, од фолклорних, ватрогасних па до оних који се баве савременим филмом. Основна школа "22. август” из Буковца је већ другу годину организатор фестивала дечјег филма "БУ ФЕСТ", који се одржава у сали Културне станице "Буковац", чији је гост ове године, као члан жирија, између осталих, био и прослављени редитељ Радивоје Раша Андрић.

Сарадња са Фондацијом "Нови Сад - Европска престоница културе" се наставља. Душан Савковић потврђује то да Фондација пружа шансу развоју локалне уметничке сцене, уступа простор мање познатим и још непознатим уметницима да промовишу себе и своје стваралаштво, али исто тако сматра да се такве ствари не могу генерализовати.

- То је процес. Управо то трајање, креирање, јесте тражење правог начина за репродукцију квалитетног уметничког садржаја. Прво, зависи и од тога која је уметност у питању - сценска, музичка, ликовна... Јер не доживљава свака уметност једнаким ритмом експанзију и шире деловање. Музика је ту најбржа. Постоје мање познати бендови који су наступали у КС "Буковац", али су имали добру промоцију, рецимо за Нову годину и сад их чујем на више страна, расту... Дакле, чулни ефекат свакако постоји. Могу слободно навести свој пример из 2020 године, када сам, као самостални уметник, конкурисао и реализовао један пројекат са Фондацијом "Нови Сад - Европска престоница културе". Иако сам већ учествовао и на већим пројектима по иностранству, овај је свакако утицао на моју афирмацију, али и на промоцију насеља Буковац у којем је реализован. Значи, итекако има простора да један мање познати уметник промовише себе и своје стваралаштво. Често говорим млађим колегама: "Пиши, предлажи, конкуриши, на уметницима је..." А тим Мреже културних станица ће се увек трудити да  подржи квалитетну и иновативну идеју - закључује Душан Савковић.

Б. Павковић


Мисија и будућност Културне станице "Буковац"

Мисија је наставити...

- Настављамо да креирамо, а становницима Буковца и свима који долазе нудимо што квалитетнији и разноврснији садржај са могућношћу интерактивних пројеката. Желимо да КС "Буковац" презентујемо у ширем спектру, тежимо ка бољој видљивости у јавности, да пласирамо садржаје путем мултимедија и сарађујемо са другим институцијама културе. Капацитете Културне станице "Буковац" желимо да проширимо и програмски и просторно - закључује Душан Савковић.


О културним станицама као новим средиштима културе сазнајте више na https://kulturnestanice.rs/

 

Аутор:
Пошаљите коментар