overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

„Скупљачи перја” у програму Кан класик

17.05.2017. 11:19 11:54
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

На чувеној канској Кроазети вечерас ће бити отворен 70. међународни филмски фестивал, један од најзначајнијих у седмој уметности, на којем ће се 19 остварења такмичити за престижну Златну палму. Главна награда фестивала први пут ће ове године имати дијаманте, у знак обележавања јубилеја манифестације, а израдиће је јувелирница Шопар.

Фестивал, који ће трајати до 28. маја, отвориће нов филм редитеља Арноа Деплешена „Лес Фантомес д’Исмаëл”. Домаћин церемоније биће италијанска глумица Моника Белучи.  Од филмова у трци за Златну палму, по четири су из Француске и САД, два су из Јужне Кореје и по један из Мађарске, Велике Британије, Аустрије, Русије, Украјине, Грчке, Немачке и Јапана. Међу редитељима који се такмиче за Златну палму, једино је Аустријанац Михаел Ханеке већ два пута добио ту награду, 2009. за филм „Бела трака” и 2012. за „Љубав”. Ове године ће представити дело „Хепи енд”. У том програму су и нови филмови Софије Кополе, Мишела Азанависијуса, Фатиха Акина, Ное Баумбаха, Франсоа Озона.


Каталози Филмског центра Србије

Филмски
центар Србије ће на свом штанду изложити два каталога. У првом су представљени играни филмови приказани у prеthodnih годину дана и нови пројекти у фази продукције, постпродукције и припреме око шездесет играних филмова различитих дужина и жанрова. У другом каталогу заступљени су искључиво документарни филмови, преко четрдесет, подељених у четири секције.

Ова година ће бити једна од најуспешнијих када је у питању представљање српске кинематографије на Канском фестивалу. На иницијативу Југословенске кинотеке, а у оквиру угледног програма Кан класик, биће приказано ремек-дело Александра Саше Петровића, „Скупљачи перја, у коме главне улоге играју доајени српског глумишта: Беким Фехмиу, Велимир Бата Живојиновић и Оливера Катарина. За потребе приказивања у Кану, Југословенска кинотека је израдила нову копију филма који је 1967. године награђен Великом наградом жирија баш на том фестивалу. ”Скупљачи перја” ће бити први српски филм у програму Кан класик, а пројекција је 24. маја у дворани „Буњуел”, којој ће присуствовати и Оливера Катарина. Кан класик сачињава шеснаест остварења насталих од 1946. до 1992. међу којима су  ”Увећање”, “Сав тај yеz”, ”Царство чула”, ”Битка за пругу”...

Ремек-дело Александра Саше Петровића, које је 1967. освојило Велику награду жирија у Кану, отвориће 24. маја програм Кан класик у двораниБуњуел

У оквиру програма АЦИД ТРИП биће представљено седам филмова младих српских филмских редитеља: кратки филмови “Транзиција” Милице Томовић, ”Камен у руци” Стефана Иванчића, ”Излаз у случају опасности” Владимира Тагића, ”Дос патриас”Косте Ристића и “Иф И хад ит my way И would невер леаве“ Марка Грбе Синга, као и дугометражна остварења ”Влажност” Николе Љуце и ”Реквијем за госпођу Ј. ”Бојана Вулетића. Током трајања фестивала биће потписан Уговор о сарадњи између француског Националног центра за кинематографију и покретне слике и Филмског центра Србије, који с односи на управљање филмским архивама, развијање међународних копродукција и сусрет француских и српских продуцената. Учешће на Кану изборила су два српска продуцента, Јована Николић ће представити пројекат документарног филма”Црна свадба” у режији Драгана Николића, а Милан Стојановић играног филма “Корисници” у режији Ивана Икића.

Фестивал ове године нуди 49 дугометражних филмова који ће бити приказани у такмичарску делу и у другим секцијама, међу којима је најпознатија „Извесни поглед”, која такође додељује награду.

Заштитно лице на великом плакату овогодишњег, 70. филмског фестивала, биће италијанска глумица Клаудија Кардинале. Жиријем ће председавати шпански редитељ Педро Алмодовар.

Н. П.

Аутор:
Пошаљите коментар
"Скупљачи перја" уз оне који су стварали историју Кана

"Скупљачи перја" уз оне који су стварали историју Кана

04.05.2017. 09:35 09:43
Скупљачи перја поново на Кроазети

Скупљачи перја поново на Кроазети

25.04.2017. 09:00 09:07