Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОЧИЊЕ ШЕКСПИР ФЕСТ У ЧОРТАНОВЦИМА „Богојављенска ноћ” под звезданим небом

04.07.2024. 08:13 08:18
Пише:
Извор: М. Ердељи

„Шекспир фестивал“, који се 11. пут одржава у отвореном простору Виле Станковић у Чортановцима, биће отворен вечерас у 20 часова извођењем представе „Богојављенска ноћ“ Позоришта младих. Овај фестивал, посвећен једном позоришном аутору, кога многи сматрају и највећим, настоји да публици приближи представе рађене по његовим текстовима, а у савременом духу, које су део светске продукције.

Ове године учествују представе позоришта из Велике Британије, Италије и Србије. Лондонски „Флут театар“ извешће Шекспирову комедију „Сан летње ноћи“, италијанска „ИмПерфект денцерс компани“ представиће се са „Ромеом и Јулијом“, а такође италијанска продукција „Ла Рибалта театро“ и „Инглиш театер компани“ учествује с представом „Хамлет дабл бил“, инспирисаном  Шекспировим „Хамлетом“.

Ове године слоган Шекспировог фестивала везан је за комедију „Како вам драго“, у којој се Жак, један од ликова, жали што није луда.„Луда увек има посебно место у Шекспировим комадима. Поред тога што нас забавља, он једини има привилегију да прича шта год му падне на памет. Он је у ствари нека врста мудраца, који  се само крије иза своје лудости. Чини се да тако лакше подноси лудост света у којем живи. А свет је од Шекспира до данас изгледа остао мање-више исти. У њему је увек било много више лудости него разума. Разум је само временом постао лудило јачег, а Луда од споредне добио главну улогу. Зато је овогодишњи Шекспир фестивал у знаку комедије -  и Луде”, објашњава директор „Шекспир фестивала“ редитељ Никита Миливојевић, овогодишњи концепцијски оквир.

Новосађани вечерас отварају фестивал, као једини учесници из Србије, управо комедијом “Богојављенска ноћ”, у режији Ивана Вање Алача, која је рађена у копродукцији „Шекспир фестивала“, Позоришта младих и Академије уметности Нови Сад. На отвореној сцени чортановачке Виле “Станковић”, готово идеалног амбијента за ову представу, Шекспирову чувену ноћ оживеће плејада младих глумаца у друштву неколико ветерана Позоришта младих: Андријана Ђорђевић (Виола), Милош Лазић (Лудало), Милош Мацура (Гроф Орсино), Јелена Лончар (Грофица Оливија), Александар Милковић (Малволио), Ђорђе Митровић (Витез Тоби Штуцало), Алекса Јовчић (Себастијан), Аница Петровић (Слушкиња Марија), Саша Латиновић (Антонио), и Ервин Хаџимуртезић (Витез Ендрју Језолики).

Музику ће у представи уживо изводити квартет у којем су: Димитрије Бељански (клавир), Катарина Бадњар (виолина), Стефан Миловић (кларинет), и Нина Хениг (виолончело). Представа је имала премијеру прошле године управо на „Шекспир фестивалу“, а сценски живот током prеthodnе сезоне на сцени Позоришта младих. У случају лошег времена, представа ће бити играна на сцени Позоришта младих, али у прогнозама се за данас не најављује киша.

Још једна комедија следи сутра, другог фестивалског дана, а то је „Сан летње ноћи“, у извођењу „Флут театра“. Седам извођача играју све ликове у комаду са музиком, која се изводи уживо на сцени. У пратећим програмима, ову представу „Флут театар“ ће извести и за особе с аутизмом. Плесна верзија „Ромеа и Јулије“, најпознатије љубавне приче на свету, с додатком „Последњи сати“ у наслову, 6. јула у Чортановцима изводе плесачи међународно познате „ИмПерфект денсерс компани“.

Летњи део Шекспир фестивала завршава се 7. јула представом “Хамлет дабл бил“ италијанске трупе „Ла Рибалта театро“, двојезичним извођењем (италијански и енглески) овог споја комедије и трагедије, и сусрета ликова гробара и глумаца Шексипровог „Хамлета“. Ова представа је победник великог међународног пројекта Европске мреже Шекспир фестивала СхакеСПХЕРЕ 2023/2024. Као и прошле године, део фестивалских програма планиран је за јесен и простор СНП-а, где ће се, иначе, ових дана „селити“ представе у случају лошег времена. У јесењем делу фестивала планирана је промоција књиге „Мој Шекспир: Редитељско путовање кроз први фолио“, која приказује лични и професионални пут Грега Дорана, уметничког директора „Ројал Шекспир компани“ од 2012. до 2022.

Улазнице за 11. „Шекспир фестивал“ купују се на свим „Тикетс“ продајним местима, као и онлајн на њиховом сајту.

Н. Пејчић

Аутор:
Пошаљите коментар
Шекспирова БОГОЈАВЉЕНСКА НОЋ ОТВОРИЛА 10. ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ у Чортановцима

Шекспирова БОГОЈАВЉЕНСКА НОЋ ОТВОРИЛА 10. ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ у Чортановцима

29.06.2023. 22:37 22:40
„Ромео и Јулија“ из Јеревана У ПЕТАК НА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛУ У ЧОРТАНОВЦИМА:

„Ромео и Јулија“ из Јеревана У ПЕТАК НА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛУ У ЧОРТАНОВЦИМА:

29.06.2023. 20:11 20:15
Десети Шекспир фест и овог лета у Вили Станковић

Десети Шекспир фест и овог лета у Вили Станковић

13.06.2023. 10:10 10:13