light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

“МА, НЕ ШЕТАЈ СЕ ТАКО ГОЛА!” Премијера у Новосадском позоришту/ Ујвидеки синхазу

14.09.2024. 11:55 11:58
Пише:
„Ма, не шетај се тако гола!”
Извор: Промо

У Новосадском позоришту / Ујвидеки синхазу јуче је најављена прва премијера, па и цела сезона. “Ма, не шетај се тако гола!” Жоржа Фејдоа, у режији Милоша Лолића биће изведена 18. септембра, а у току године публика овог театра може да очекује још посластица.

Заиста је тешко објаснити чињеницу да Милош Лолић први пут режира ван Београда. Не у иностранству, јер тога има, него у Србији. Зашто је то баш у Новосадском позоришту/ Ујвидеки синхаз, није. Реч је о јединственом ансамблу у земљи, који сада води човек који је такође стекао репутацију врло пробитачног у свету позоришта, Андраш Урбан. Он је инсистирао да дође “драгуљ” како је назвао колегу Лолића, а глумци су се обрадовали. Сам комад се наметнуо кроз дијалог Урбана и Лолића, као неозбиљно-озбиљан, или антиспектакл, како је још јуче назван, када је у Новосадском позоришту/ Ујвидеки синхаз најављивана премијера и нова сезона.

- Бирали смо комад који волимо да читамо, можда не и гледамо, јер су ретко добро режирани и одиграни. Завршили смо на безобразном и прљавом наслову који ми је био изазов - испричао је јуче Лолић. - Забавно ми је било да га радим. Прилично је непознат, па публика нема очекивања, мада су јој теме врло познате - брачни односи, политички контекст... 

Драматург Периша Перишић који већ дуго и успешно ради у тандему са Милошем Лолићем, није хтео да “спојлује”, како се то данас каже, али открио је да је Фејдо хунгаризован кроз песнички препев Хелтаја Сена и уз консултације са Робертом Ленардом, као и преводом Иванке Павловић. То је целој комедији дало другачији тон. 

„Ма, не шетај се тако гола!” Жоржа Фејдоа, у режији Милоша Лолића, имаће премијеру 18. септембра

- Хоризонтални план, читав низ епизода и перипетија, транспоновали смо на вертикални, план карактера ликова - објаснио је Перишић драматуршки поступак. - Тако ћемо проверити да ли је Фејдо много озбиљнији писац, него што се то за њега сматра. 

И редитељ Лолић и драматург Перишић навели су да их је много инспирисао рад са глумцима Новосадског позоришта/ Ујвидеки синхаз. На конференцији за новинаре, јуче су говорили Емина Елор, Арпад Месарош и Габор Понго. У име Емине Елор као слављенице, после 20 година рада, управник Андраш Урбан је почастио све чоколадом, а она није крила одушевљење. 

- Добила сам седмицу на лоту у погледу тога шта имам прилику да играм. Како описати то, а да не откријем тајну? Делује лако и пенушаво, али има тежину. То уопште није једноставно створити на сцени - да са највећом лакоћом кажемо нешто тешко - рекла је Емина Елор. 

Арпад Месарош је био веома одлучан у тврдњи да је текст “Ма, не шетај се тако гола!” Жоржа Фејдоа јако добра, урнебесна комедија. Имао је потребу да то каже зато што је сретао и људе који мисле да је глуп. 

- Имамо јединствен, специфичан редитељски приступ и иако ми је увек било глупо кад сам слушао колеге како говоре да је нека улога за њих била велики изазов, ја бих сада исто то рекао. Са сваком новом информацијом био сам све изгбуљенији док нисам дошао до тога што играм - навео је Месарош.

За глумца Габора Понга, срж је свега у једној реченици која је у најави деловала просто, али је засмејала присутне због своје сложености. У представи још играју: Ливиа Банка, Габриела Црнковић, Терезиа Фигура, Јудит Ласло, Иштван Кереши, Атила Немет, Золтан Ширмер, Ева Воштинић. 

Редитељ Милош Лолић је радио и на сценографији, костим је креирала Мариа Марковић, композиторка је била Невена Глушица, а помоћници редитеља Симо Ђукић и Золтан Пушкаш.   

И. Б.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар