overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДОДЕЉЕНА И "ДНЕВНИКОВА" НАГРАДА 69. СТЕРИЈИНОГ ПОЗОРЈА: Три представе се издвојиле

02.06.2024. 14:46 15:08
Пише:
Извор: С. Дорошки

Награда "Дневника" за једно уметничко остварење на протеклом Позорју додељена је ансамблу представе "Било једном у Новом Саду" Андраша Урбана, Новосадског позоришта/ Ујвидеки синхаза.  Одлуку је једногласно донео жири који је радио у саставу Мирослав Стајић Нина Попов Бриза и Наташа Пејчић.

Тако су "Очеви и оци" Слободана Селенића, у драматизацији Кате Ђармати и режији Вељка Мићуновића, Народног позоришта у Београду; "Кишни дан у Гурличу" Милана Рамшака Марковића, у режији Себастијана Хорвата, Прешерновог гледалишча Крањ и Местног гледалишча Птуј (Словенија); "Било једном у Новом Саду" Андраша Урбана, Новосадског позоришта/ Ујвидеки синхаз - представе којима су додељена готово све награде на 69. Стеријином позорју.

Жири у саставу Дејан Средојевић, Марта Береш, Ирена Поповић Драговић, Душан Љуштина, Јанко Љумовић, одлуку да за најбољу представу прогласи "Очеве и оце" донео је већином гласова. Одлука о Стеријиној награди за текст савремене драме такође је донешена већином гласова и додељена Милану Рамшаку Марковићу, за текст "Кишни дан у Гурличу".

Једногласно је одлучено да награду за најбољу режију добије Вељко Мићуновић, за представу "Очеви и оци".

Стеријине награде за глумачка остварења добили су Борут Веселко и Дарја Рајхман за више улога у представи "Кишни дан у Гурличу", Вања Ејдус и Александар Вучковић као Елизабета и Михајло Медаковић у представи "Очеви и оци".

Игор Васиљев награђен је за сценографију, а Белинда Радуловић за костимографију представе "Кишни дан у Гурличу". Стеријину награду за оригиналну сценску музику у представи "Очеви и оци" добила је Невена Глушица.

Стеријину награду за сценски покрет у представи "Било једном у Новом Саду" Андраша Урбана, Новосадског позоришта/ Ујвидеки синхаз добио је Кристијан Герђе. Награду за драматизацију романа "Очеви и оци" добила је Ката Ђармати. Љиљана Мркић Поповић освојила је награду за сценски говор у представи "Очеви и оци".

Најбоља млада глумица је ове године Сандра Грибовска Илиевска. Стеријину награду из Фонда „Дара Даринка Чаленић“ добила је за улоге у представи "Брод за лутке" Милене Марковић, у режији Кокана Младеновића, Народног позоришта Битољ (Северна Македонија). За најбољег младог глумца проглашен је Бенце Салаи за остварење у представи "Било једном у Новом Саду".

Одлуком жирија 69. Стеријиног позорја, додељена је још једна, специјална Стеријина награда, ауторском и извођачком тиму представе "Било једном у Новом Саду".

И. Бурић

Аутор:
Пошаљите коментар
69. СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ, ДАН ШЕСТИ „Режим исцељења” Тање Шљивар стиже из Вараждина

69. СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ, ДАН ШЕСТИ „Режим исцељења” Тање Шљивар стиже из Вараждина

31.05.2024. 07:09 07:26
69. СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ, ДАН ПЕТИ „Кишни дан...” и „Брод за лутке”

69. СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ, ДАН ПЕТИ „Кишни дан...” и „Брод за лутке”

30.05.2024. 08:06 08:17
69. СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ, ДАН ЧЕТВРТИ Суботичка „Сирота Милева” и сплитска „Црвена вода”

69. СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ, ДАН ЧЕТВРТИ Суботичка „Сирота Милева” и сплитска „Црвена вода”

29.05.2024. 09:21 09:41
69. СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ, ДАН ТРЕЋИ „Моји тужни монструми”

69. СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ, ДАН ТРЕЋИ „Моји тужни монструми”

На 69. Стеријином позорју данас нема представе у такмичарској селекцији, већ ће у оквиру међународног програма „Кругови“, вечерас у 20 часова на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта Градско драмско казалиште „Гавела“ из Загреба извести представу „Моји тужни монструми“ Мате Матишића, у режији Вита Тауфера.
28.05.2024. 08:15 08:20
(Видео, Фото) БИЛО ЈЕДНОМ У НОВОМ САДУ: Глумац Горан Шушљик беседом отоворио 69. Стеријино позорје

(Видео, Фото) БИЛО ЈЕДНОМ У НОВОМ САДУ: Глумац Горан Шушљик беседом отоворио 69. Стеријино позорје

26.05.2024. 20:36 23:12