light rain
15°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО, ВИДЕО) Прича од које се ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА Швабе су закуцале на њена врата и она је за минут ОСЕДЕЛА ОД СТРАХА Глумици, која је на даскама СНП-а изградила ЗАВИДНУ КАРИЈЕРУ, у животу је било све САМО НЕ ЛАКО

27.08.2024. 17:25 17:33
Пише:
Извор: Ilustracija/Printscreen/Facebook/Filmske lokacije

Чувена глумица Рахела Ферари била је једна од оних које се не заборављају. Остала је упамћена по чувеној улози у култном филму "Тесна кожа", али и бројним другим, а на њене реплике се и данас често смејемо.

Свој неоспоран таленат за глуму преточила је у бројне улоге, које су махом биле смешне и комичне, али ретко ко зна да се иза тог лица које смо добро запамтили крила тешка и потресна животна прича проткана најстрашнијим догађајима.

Рахела је рођена као Бела Марија Розалија Рохел Фрајнд, 27. августа 1911. године у Земуну, у сиромашној јеврејској породици. Много година касније, у једном од интервјуа овако је описала прве године свог живота:

Моја младост, то је земунска периферија. Детињство без играчака, без ичега. Изађем на улицу, идем уз плот, чучнем и посматрам мраве! Ту се развијала моја машта: сама сам себи причала приче, измишљала их о тим мајушним мравима, те они сад иду кући, па шетају, трче, набављају храну, а ја сам се играла с њима и правила им разне препреке. Ставим травку да им препречим пут, онда направим мост или их скренем у другу страну. Било је то моје мало позориште дизнијевског типа – мрави су били моји мали глумци, а ја свемоћни редитељ.

Као Бела марија Розалија изградила је завидну глумачку каријеру глумице у Српском народном позоришту у Новом Саду и Уметничком позоришту у Београду. Онда је дошао рат и све променио.

 

Будући да је била Јеврејка, а Јеврејима је током Другог светског рата чак и кретање било ограничено, уследили су тешки дани за њу и њене сународнике. Јевреји су тада морали да носе жуте траке око руке, а потом су почеле депортације. Како би избегла ту судбину, Рахела је покушала да се сакрије.

 Почела је да се скрива по подрумима и таванима на периферији Београда код било кога ко је био вољан да је прими, некад и у замену за новац.

 Рахела је уточиште нашла у једној кући у Жаркову, где је живела под лажним именом. Наденула је себи име Ружа, а само једна жена у згради знала је право порекло ове храбре жене. 

На врата куће у Жаркову једног дана закуцао је Гестапо. Иако је већ месецима била у бекству, Бела се у том тренутку парализовала од страха. Руке и ноге као да више нису биле њене, сталаја је укочена док су скромном кућом ођекивали повици и ударци са улазних врата.

Требало јој је минут-два да дође к себи. Знајући да нема шансе да побегне, Бела је пришла вратима и отворила их како би се суочила са судбином. Није ни слутила да ће се у само неколико секунди иза њих створити њена комшиница која јој је дословно спасила живот.

 

Утрчала је у њен стан оставивши Немце у шоку, и викала како је Ружа примељена у позориште. Рахела је одмах схватила поруку, потрчала комшиници у згарљај одигравши улогу која јој је задржала главу на раменима.

Почастила је зачуђене Немце ракијом, а они су од шока заборавили да је легитимишу и тако је глумица надмудрила сигурну смрт. Након тога Бела је отишла из стана у Жаркову, скривала се на тавану на Цветковој пијаци све до краја рата 1944. године.

Затим је седамдесетих година прошлог века променила име у Рахела Ферари по којем је и данас многи памте. Рахела се удала за глумца Александра Стојковића, старијег брата Данила Бате Стојковића.

Иако је силно желела децу та жеља јој до краја живота није била испуњена.

Дневник/Глоси

Аутор:
Пошаљите коментар
(ВИДЕО) "Ја не морам ништа!" Ево како је један од ВЕЛИКАНА СРПСКОГ ГЛУМИШТА јавно одбио Јосипа Броза! На крају је ТИТО загрлио ПАЈУ, а анегдота о њиховом ЈЕДИНОМ СУСРЕТУ "жива" и данас

(ВИДЕО) "Ја не морам ништа!" Ево како је један од ВЕЛИКАНА СРПСКОГ ГЛУМИШТА јавно одбио Јосипа Броза! На крају је ТИТО загрлио ПАЈУ, а анегдота о њиховом ЈЕДИНОМ СУСРЕТУ "жива" и данас

25.08.2024. 13:53 14:04