overcast clouds
25°C
09.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0102
usd
106.5279
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТРИ РОЂЕЊА И ДВЕ СМРТИ Ево шта веже српске великане са Леноном и Че Геваром

09.10.2024. 13:53 14:18
Пише:
a
Фото: Youtube printscreen/RTS, johnlennon, MONDO PORTAL

Михајло Пупин, Џон Ленон и Иво Андрић, три великана која су, свако на свој начин, задужила свет, данас би славили рођендан. 

За данашњи дан везују се и две трагедије, наиме, данас је годишњица атентата на краља Александра Првог Карађорђевића и убиства револуционара Ернеста Че Геваре.

На данашњи дан 1854. године у Идвору рођен је научник Михајло Пупин - вишеструко заслужна личност, и као иноватор и као велики патриота који је помогао Србију у њеним најтежим данима. Чувени научник је рођен у типичној банатској сељачкој породици у којој је било десеторо деце. Након завршене основне школе у Перлезу и похађања панчевачке реалне гимназије, 1872. је отишао из родног Баната, на школовање у Праг. Већ након две године, 1874. одлази у САД, где је годинама радио као физички радник и похађао вечерњу школу. Године 1879. положио је пријемни испит на Колумбија колеџу у Њујорку. Као примеран студент математике и физике успело му је да буде ослобођен школарине, а издржавао се радећи физичке послове и дајући часове.

a
Фото: Youtube printscreen/MONDO PORTAL

Наставничку и научну каријеру обављао је од 1889. до 1929. као наставник физичке математике на Колумбија универзитету у Њујорку, а патентирао је више десетина проналазака. За аутобиографско дело "Са пашњака до научењака" објављено 1923, добио је Пулицерову награду.

Михајло Пупин био је почасни доктор чак 18 универзитета. Био је ожењен Американком Саром Катарином Џексон из Њујорка. Имао је са њом кћерку Варвару, удату Смит. Умро је 12. марта 1935. у Њујорку и сахрањен је на гробљу Вудлаун у Бронксу.

Џон Ленон, музичар чија је музика имала велики утицај на поп-културу рођен је на данашњи дан пре 75 година у Ливерпулу. Био је лидер "чупаваца" из Ливерпула, "Битлса" - најпопуларније и најзначајније групе рок музике која је за десет година (шездесете године 20. века) постојања порушила све рекорде и поставила стандарде популарне културе који ни до данас нису превазиђени.

a
Фото: Youtube printscreen/ johnlennon

Када су се Битлси распали 1970. године, Џон Ленон је наставио да пише песме и основао "Пластиц Оно Банд" са којим је наступао. У то време је настала песма "Имагине" која је постала симбол противљења рату у Вијетнаму. Ленон се са Полом Макартнијем сматра једним од најутицајнијих текстописаца 20. века, а музички часопис "Q" izabrao га је 2004. године за највећу рокенрол икону свих времена. "Битлси" су продали више од милијарду плоча широм света. Славног музичара је 8. децембра 1980. у Њујорку испред зграде Дакота у којој је живео са Јоко Оно, преко пута Централ парка, убио умно поремећени 25-годишњи Марк Чепмен, испаливши му четири метка у леђа. Ленон је тада имао 40 година.

Иво Андрић, велики српски писац, родио се у ноћи између 9. и 10. октобра 1892, и то стицајем околности у Травнику, док му је мати боравила код родбине. Андрићеви родитељи били су Сарајлије: очева породица деценијама је била везана за овај град у којем се традиционално бавила кујунџијским занатом. Студирао је књижевност и историју у Загребу, Бечу, Кракову и Грацу, где је и докторирао историју са тезом "Развој духовног живота у Босни под утицајем турске владавине". Био је члан Српске академије наука и уметности. У Првом светском рату хапшен је и интерниран, а између два светска рата био је амбасадор Југославије у Берлину. У младости је писао песме "Екс понто", "Немири" и "Лирика".

a
Фото: Youtube printscreen/ RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Његова најпознатија дела су романи "На Дрини ћуприја", "Травничка хроника", "Госпођица", "Проклета авлија" и "Омер-паша Латас" (недовршен). Андрић је написао и низ сјајних приповедака "Немирна година", "Жеђ", "Јелена, жена које нема", "Знакови", "Деца", "Кућа на осами", путописи и скице "Стазе, лица, предели" и бројне друге.

Нобелову награду за књижевност добио је 1961. године.Користећи народна предања, легенде, историјску фактографију, али и богатство маште и осећања света, Андрић је својим делима подигао монументалну књижевну грађевину.

Југословенски краљ Александар Први Карађорђевић убијен је на данашњи дан 1934. године у атентату у Марсеју приликом државне посете Француској. Име атентатора је познато - био је то Владимир Георгијев Керин, звани Владо Черноземски, али је остало нерасветљено ко је заиста стајао иза атентата на краља Александра, који је био стуб јединствене државе Јужних Словена.

a
Фото: Youtube printscreen/Jugoslovenska Kinoteka

Краљ Александар убијен је заједно са француским министром иностраних послова Лујом Бартуом који га је дочекао у Марсеју и возио се са њиме у аутомобилу. Александар Први Карађођевић сахрањен је 18. октобра на Опленцу у задужбини свог оца Петра Првог Карађорђевића.

Када је реч о томе ко је стајао иза атентата, многи историчари сматрају да су то биле тајне службе земаља које су тежиле ревизији Версајског поретка - Италија, Немачка, Мађарска, док су извршиоци били чланови усташке организације, коју је предводио Анте Павелић и чланови пробугарске струје.

На данашњи дан убијен је и аргентински револуционар Ернесто Че Гевара, који је постао симбол револуције у Јужној Америци, али и широм света, нарочито међу младима. Дипломирао је медицину у Буенос Аиресу 1953, потом је отишао у Гватемалу, па у Мексико, где је упознао Фидела Кастра, с чијом експедицијом се 1956. искрцао на Кубу.

a
Фото: Youtube printscreen/Face the Nation

После победе револуције 1959. постао је 1961. министар привреде, а Кубу је напустио 1965. с намером да у Боливији - где је убијен - поведе устанак за ослобођење Јужне Америке од доминације САД и домаће олигархије.

К1инфо

 

Извор:
К1
Аутор:
Пошаљите коментар