broken clouds
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

САДРЖАЈАН ПРОГРАМ „ИСИДОРИНИХ ДАНА” У ПЕРЛЕЗУ Музика као слутња вечности

13.08.2024. 11:58 12:04
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Захваљујући иницијативи и енергији културних прегалаца окупљених око Културне станице “Баштинар - млин”, банатска варошица Перлез током протеклог викенда била је место одржавања манифестације “Исидорини дани”, својеврсног фестивала посвећеног неговању сећања на нашу велику, прерано преминулу композиторку Исидору Жебељан.

Упркос чињеници што су се програми “Исидориних дана” одвијали далеко од концертних сала великих градова, богата и атрактивна музичка догађања, као и пођеднако вредни пратећи садржаји, по квалитету нису ни мало заостајали за сличним манифестацијама у великим културним центрима, тако да је и Перлез за време трајања фестивала живео у знаку музике.

Завршни део фестивала у недељу поподне започео је концертом композиција академика Исидоре Жебељан у Музичком павиљону Исидорина с(ц)ена у перлешком парку, на којем су наступили виолинисткиња Мирјана Нешковић, сопранисткиња Марта Мезеи, солиста на обои и енглеском рогу Борислав Чичовачки, хармоникаш Александар Стефановић и контрабасиста Иван Рајковић. Ови музичари су том приликом публици представили низ одабраних композиција Исидоре Жебељан намењених различитим камерним саставима, које је ауторка писала као сценску музику за позоришне представе, а ови комади дубоке евокативности или снажне, експресивне ритмике упечатљиво су ођекнули у лепом амбијенту летњим сунцем обасјаног парка и у неформалној концертној атмосфери, коју нису нарушавали ни повремени цвркут птица, ни звуци живота села који су долазили иа околних улица. Музика Исидоре Жебељан, коју је она доживљавала као игру духа, љубав и недокучиво осећање које припада неком другом, изван-људском свету, као да се у тим тренуцима вратила ка свом изворишту, у месту које је овој композиторки било велики извор инспирације.

У наставку програма у Културној станици “Баштинар - млин” одржан је завршни концерт предавача и полазника мајсторске музичке радионице, на којем су уз композиције Исидоре Жебељан, међу којима су биле Песма за обоу и виолу из сценске музике за комад “Чудо у Шаргану”, “Андрејева виолина” за виолину и хармонику писана за Чеховљеву драму “Три сестре”, композицију “Вишњик” за клавирски квартет, Свита за сопран, обоу, виолу, контрабас, клавир и ударљке из музике за представу “Леонс и Лена” Георга Бихнера и друге, изведене још и композиције “Дует за виолину и контрабас” Душана Радића, такође и “Реминисценције ИИ” младог, али већ афирмисаног композитора Вељка Ненадића, као праизвођење у Србији, уз то и “Везирова музика за хармонику” аутора Игора Андрића и остварење младог композитора Димитија Николића, “Ламент за обоу и клавирски трио”, коме је то било премијерно извођење. Овако несвакидашње и занимљиво сачињен концертни програм дела донетих у упечатљивим, надахнутим интерпретацијама, пружио је публици снажан и упечатљив музички доживљај. Као гости концерта наступили су још и двоје веома младих виолиниста основношколског узраста, Тимофеј Степанов и Зоја Степанова, чија су извођења дела Баха и Вивалдија такође награђена срдачним аплаузима публике.       

Уз музичка догађања, овогодишњи “Исидорини дани” обухватили су и две изложбе: ретроспективну поставку пејсажа и портрета академског сликара Богољуба Младеновића Боце, који је живео и деловао у Перлезу, као и изложбу скулптура са насловом “Љубав са Перлезом” вајара Славка Живановића, професора Академије уметности у Новом Саду, који је рођен у овом месту. 

Приликом отварања Живановићеве изложбе о аутору је говорила историчарка уметности Јасмина Туторов, а поклоницима ликовне уметности се обратио и Петар Жебељан, Исидорин отац, који је говорио о великој уметничкој традицији Перлеза, из којег су потекла тројица значајних српских ликовних стваралаца - иконописац Арса Теодоровић, као и сликари Адам Стефановић и Богомил Карлаварис. Након Жебељана, говорио је и књижевник Радован Влаховић, оснивач и директор Банатског културног центра у Новом Милошеву, који је подсетио да је Банат подручје са изузетно богатом и великом културном историјом, али у којем, данас, међутим, није лако бавити се културом. Иако је то тешко, ипак се у томе може и успети, што показује пример Банатског културног центра, рекао је Влаховић, додајући да је још један вредан и значајан домашај на том плану и одржавање “Исидориних дана” у Перлезу, као манифестације која даје видан допринос афирмацији и обогаћивању културне сцене у Банату, Војводини и Србији. 

Одржавање овог фестивала као покровитељи подржали су Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, Град Зрењанин, Месна заједница Перлез, СОКОЈ и низ приватних фирми из Перлеза.

Б. Хложан        

Аутор:
Пошаљите коментар