few clouds
12°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРОЖИМАЊЕ ЕВРОПСКИХ НОТА И ЗВУКОВА СА НАШИХ ПРОСТОРА Црква Светог Спаса биће подијум музичког фестивала у Призрену

03.08.2024. 11:34 11:53
Пише:
Извор: Медимус

Необично архитектонско дело, црква Светог Спаса у Призрену из 14. века, биће 31. августа и 1. септембра подијум учесницима јединственог музичког фестивала средњовековне музике на нашим просторима, по имену Медимус.

Под отвореним небом, у атријуму који чине недовршене зидине из 19. века око те црквице посвећене Вазнесењу Господњем, ове године наступиће ансамбли Рубенс Роса из Базела, Цамерата мусица antiqua из Италије и Мусица профана Мађарске. Прва два појавиће се први пут пред публиком у Призрену, док је Мусица профана дебитовао 2019. године на позорници цркве испод градске тврђаве Каљаја.

Част да отвори девето издање специфичног по много чему фестивала имаће истоимени фестивалски ансамбл Медимус, чија особеност се огледа у томе да се његови чланови окупљају неколико дана пред почетак манифестације и под окриљем манастира Светих Архангела увежбавају програм за концерт. Један од чланова ансамбла Медимус је уметнички директор фестивала, професор на Факултету музичке уметности у Београду и доајен лауте у Србији др Дарко Карајић који каже да фестивал има немерљив значај за њега и да остави срце сваки пут на том терену.

- Медимус је јединствен фестивал на овим просторима зато што је интерпретација средњовековне музике, било да је европска или наша, његов главни стилски концепт - каже Карајић. - Додуше, почели смо дискретно мало да померамо репертоар ка садашњости па се тако већ на њему могу чути звуци раног барока и високе ренесансе. Наставићемо с убацивањем других епоха зато што ћемо на тај начин имати већи избор ансамбала  који ће моћи да учествују. Ове године и Медимус ансамбл, који је увек форсирао средњовековни звук са примесама наших старих музичких записа, још од Кир Стефана Србина и других, прећи на француски рани барок. Бранислав Ракић, наш прослављени тенор који живи деценијама у Паризу и у најјачој лиги музичара наступа, ће нам показати музику француског раног барока, конкретно Мишела Ламбера.


На двору цара Душана

Идеја покретача фестивала јесте да се у јединственом амбијенту атријума средњовековног храма Светог Спаса у Призрену, који је  био и престоница цара Душана, звуцима средњовековних инструмената, костимима, песмом и игром оживи атмосфера тамошњег средњовековног српског двора, који је угошћавао музичке групе из целе Европе. Као инспирација послужио им је призренски музичар Драган, за ког се зна да је још 1335. свирао на дубровачким трговима, а 1346. изводио  Царско коло на крунисању цара Душана у Скопљу. Забележено је да се на двору цара Душана, пред царем, властелом и гостима често играла игра „Косачи“. Игру је  музиком пратио Драган Призренац свирајући трумпету, а пратили су га лаутари и бубњари.


У настојању да се кроз овај фестивал представи наше средњовековно, али и европско музичко наслеђе, досадашњи учесници су и били с различитих меридијана. Наступали су музичари из Србије и региона - Хрватске, Словеније, домаћи уметници који се баве и духовном музиком као што је Дивна Љубојевић, светски познати музичари као што је Един Карамазов.

Посебност фестивала је и место на ком се одржава – средњовековна црква у царској престоници из тог доба. То никога не оставља равнодушним.

- Мислим да је реакција на фестивал врло позитивна и да су углавном сви из музичког света чули за њега - каже Карајић. - Сигуран сам да за ансамбле из Србије чињеница да се одржава у цркви Светог Спаса има фаталну димезију у позитивном смислу, али и за оне који долазе из иностранства као што је био прошле године професор Марк Лемон, најбољи лаутиста на свету.  Они имају прилике стално по Европи да осете такве амбијенте, али су заиста били пријатно изненађени оним што су видели у Призрену. На сваког ко дође са стране црква Светог Спаса  остави  дубок утисак.


Несвакидашње искуство

Ове године ансамбл Медимус чиниће, поред Дарка Карајића, тенор Бранислав Ракић и лаутиста Андреј Јованић, те Борис Буњац који свира удараљке. “Медимус ансамбл сваке године мења састав. Већ неколико година заредом Борис Буњац и ја свирамо заједно. Раније су наступали и покојни Вељко Николић - Папа Ник, Жорж Грујић, као и словеначки музичар Јанез Јоциф, који је највише упућен у естетику и интерпретацију средњовековне музике. Када нам околности дозволе у манастиру Светих Архангела, где нам је отац Михајло домаћин, припремамо наступ. Костур направимо ван Призрена. У тај некадашњи царски град дођемо који дан раније и вежбамо. Практично се програм концерта ствара на терену и у томе је лепота и узбудљивост овог посла. То што као уметнички директор свирам може се посматрати као сукоб интереса, али за мене је то огромно задовољство и док могу, трудићу се да свирам”, каже  Карајић.


Медимус је носилац награде за најбољи фестивал од регионалног значаја у 2018. години, који додељује часопис Музика класика. По Карајићевим речима, то признање свима је било  ветар у леђа, и дало снаге и воље да грабе храбрије и јаче напред. Организатори фестивала су Друштво пријатеља манастира Светих Архангела, Дом културе „Грачаница“, Фондација Свети архангели, а покровитељ  Министарство културе и информисања Републике Србије.

З. Милосављевић

Аутор:
Пошаљите коментар