overcast clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАЈАВЉЕНО НИКАД РАЗНОВРСНИЈЕ НОВОСАДСКО МУЗИЧКО ЛЕТО La musica di notte

19.06.2024. 09:52 10:05
Пише:
Фото: С. Дорошки / Са конференције за новинаре одржане у дворишту ОТП банке

Двориште ОТП банке, које се лане показало као сјајан простор за концерте „на отвореном”, и ове ће године бити домаћин целокупног Новосадског музичког лета, које под покровитељством Града Новог Сада организује Музичка омладина. 

У том инспиративном простору у строгом центру града, публику од 20. јуна до 3. јула очекује богат и при томе веома разноврстан програм - од класике преко џеза, соула, рока и филмске музике, до далматинске и војвођанске песме.

Новосадско музичко лето ће 20. јуна отворити Хор и Оркестар Опере Српског народног позоришта уз чак 11 солиста, већином првака куће – наступиће сопрани Данијела Јовановић, Дарија Олајош Чизмић, Наташа Тасић Кнежевић и Марија Цвијић, мецосопран Вишња Радосав, тенори Саша Штулић и Стеван Каранац, баритони Васа Стајкић, Жељко Р. Андрић и Небојша Бабић, те бас Горан Крнета. Управа је поверена једном од најпризнатијих српских диригената, маестру Бојану Суђићу, а по најави директора Опере СНП-а Жељка Андрића, припремљен је програм за истинске оперске сладокусце.

Већ следеће вечери, 21. јуна, Војвођански симфонијски оркестар предвођен маестром Александром Којићем обележиће Светски дан музике концертом на којем ће као солиста наступити један од најбољих светских виолончелиста Нарек Хакназарјан, победник престижног Такмичења „Чајковски”. Како је јуче на конференцији за новинаре, одржаној у дворишту ОТП банке, рекао директор ВСО Роман Бугар, биће то најбоље могуће заокружење изузетно успешне сезоне ансамбла, у којој је су Војвођанским симфоничарима свирала и таква имена попут Иве Погорелића, Максима Венгерова, Полине Осетинске...

У суботу, 22. јуна, програм „Младе звезде оперске сцене” представиће чланове Међународног оперског студија „Војислав Солдатовић“, намењеног младим даровитим певачима и диригентима од 20 до 35 година из Србије и иностранства, а који делује у оквиру Српског народног позоришта. На репертоару ће се наћи арије из славних дела највећих оперских стваралаца, а концертом ће дириговати Стефан Зекић.

У наставку Новосадског музичког лета одржаће се потом још четири, како је истакао генерални секретар Музичке омледине Новог Сада Милан Радуловић, жанровски сасвим различита концерта. Први од тих програма, 25. јуна, резервисан је за Новосађанина специфичне и препознатљиве боје гласа, Бошка Болета Дудварског, који ће са одабраним домаћим и хрватским музичарима извести незаборавне мелодије Оливера Драгојевића, Мише Ковача, Арсена Дедића, Зорице Конџе, Масима и Џибонија. Део тог програма која очекује публику имали су јуче прилику да чују и новинари, за које су Боле Дудварски и Петар Алвировић анплаг извели чувени хит Дубровачких трубадура „Ла мусица ди notte”. Седмицу касније, 1. јула, Велики тамбурашки оркестар РТВ и Оркестар Александра Дујина, уз  Звонка Богдана и Невену Рељин, представиће се више него занимљивим спојем традиционалне тамбурашке и џез, евергрин и филмске музике.

Следеће вечери, 2. јула, Новосађани ће бити у прилици да се „упознају” са Џони миднајт триом, формацијом нашег прослављеног глумца Николе Ђуричка, који је у поменутом саставу у улози певача и гитаристе. Њихов својеврстан „трибјут” концерт посвећен је обрадама песама легендарних бендова с простора бивше Југославије, међу којима су Рибља чорба, КУД Идијоти, ЕКВ, Дадо Топић....

Новосадско музичко лето, сада већ традиционално, затвориће Новосадски биг бенд под вођствомн диригента Федор Вртачник. За тај 3. јул NBB је припремио ревијалним програмом крцат великим хитовима џез, фанк, поп, соул и класичне музике, уз специјалне гошће, два изузетна женска вокала – Јану Шуштершич и Данку Адамов.

Карте за све догађаје ће бити пуштене у продају у понедељак, 3. јуна у Музичкој омладини Новог Сада и моћи ће да се купе радним данима од 9х до 14х, као и онлајн на линку: www.muzickaomladina.org. Концерти ће почињати у 21 сат, а није згорег напоменути да ће у случају лошег времена програми бити измештени у Синагогу или Српско народно позориште.

М. Стајић

Аутор:
Пошаљите коментар
НОВОСАДСКО МУЗИЧКО ЛЕТО и ове године обећава својим БОГАТИМ САДРЖАЈЕМ Од класике, преко џеза, до тамбураша

НОВОСАДСКО МУЗИЧКО ЛЕТО и ове године обећава својим БОГАТИМ САДРЖАЈЕМ Од класике, преко џеза, до тамбураша

29.05.2024. 14:49 15:02
ВИРТУОЗНИ СЕРАНО Отворио Новосадско музичко лето (видео, фото)

ВИРТУОЗНИ СЕРАНО Отворио Новосадско музичко лето (видео, фото)

21.06.2023. 21:34 22:19
ПРВОГ ДАНА ЛЕТА И НА СВЕТСКИ ДАН МУЗИКЕ: Почиње Новосадско музичко лето

ПРВОГ ДАНА ЛЕТА И НА СВЕТСКИ ДАН МУЗИКЕ: Почиње Новосадско музичко лето

19.06.2023. 13:21 13:25