Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAJAVLJENO NIKAD RAZNOVRSNIJE NOVOSADSKO MUZIČKO LETO La musica di notte

19.06.2024. 09:52 10:05
Piše:
Foto: S. Doroški / Sa konferencije za novinare održane u dvorištu OTP banke

Dvorište OTP banke, koje se lane pokazalo kao sjajan prostor za koncerte „na otvorenom”, i ove će godine biti domaćin celokupnog Novosadskog muzičkog leta, koje pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada organizuje Muzička omladina. 

U tom inspirativnom prostoru u strogom centru grada, publiku od 20. juna do 3. jula očekuje bogat i pri tome veoma raznovrstan program - od klasike preko džeza, soula, roka i filmske muzike, do dalmatinske i vojvođanske pesme.

Novosadsko muzičko leto će 20. juna otvoriti Hor i Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta uz čak 11 solista, većinom prvaka kuće – nastupiće soprani Danijela Jovanović, Darija Olajoš Čizmić, Nataša Tasić Knežević i Marija Cvijić, mecosopran Višnja Radosav, tenori Saša Štulić i Stevan Karanac, baritoni Vasa Stajkić, Željko R. Andrić i Nebojša Babić, te bas Goran Krneta. Uprava je poverena jednom od najpriznatijih srpskih dirigenata, maestru Bojanu Suđiću, a po najavi direktora Opere SNP-a Željka Andrića, pripremljen je program za istinske operske sladokusce.

Već sledeće večeri, 21. juna, Vojvođanski simfonijski orkestar predvođen maestrom Aleksandrom Kojićem obeležiće Svetski dan muzike koncertom na kojem će kao solista nastupiti jedan od najboljih svetskih violončelista Narek Haknazarjan, pobednik prestižnog Takmičenja „Čajkovski”. Kako je juče na konferenciji za novinare, održanoj u dvorištu OTP banke, rekao direktor VSO Roman Bugar, biće to najbolje moguće zaokruženje izuzetno uspešne sezone ansambla, u kojoj je su Vojvođanskim simfoničarima svirala i takva imena poput Ive Pogorelića, Maksima Vengerova, Poline Osetinske...

U subotu, 22. juna, program „Mlade zvezde operske scene” predstaviće članove Međunarodnog operskog studija „Vojislav Soldatović“, namenjenog mladim darovitim pevačima i dirigentima od 20 do 35 godina iz Srbije i inostranstva, a koji deluje u okviru Srpskog narodnog pozorišta. Na repertoaru će se naći arije iz slavnih dela najvećih operskih stvaralaca, a koncertom će dirigovati Stefan Zekić.

U nastavku Novosadskog muzičkog leta održaće se potom još četiri, kako je istakao generalni sekretar Muzičke omledine Novog Sada Milan Radulović, žanrovski sasvim različita koncerta. Prvi od tih programa, 25. juna, rezervisan je za Novosađanina specifične i prepoznatljive boje glasa, Boška Boleta Dudvarskog, koji će sa odabranim domaćim i hrvatskim muzičarima izvesti nezaboravne melodije Olivera Dragojevića, Miše Kovača, Arsena Dedića, Zorice Kondže, Masima i Džibonija. Deo tog programa koja očekuje publiku imali su juče priliku da čuju i novinari, za koje su Bole Dudvarski i Petar Alvirović anplag izveli čuveni hit Dubrovačkih trubadura „La musica di notte”. Sedmicu kasnije, 1. jula, Veliki tamburaški orkestar RTV i Orkestar Aleksandra Dujina, uz  Zvonka Bogdana i Nevenu Reljin, predstaviće se više nego zanimljivim spojem tradicionalne tamburaške i džez, evergrin i filmske muzike.

Sledeće večeri, 2. jula, Novosađani će biti u prilici da se „upoznaju” sa Džoni midnajt triom, formacijom našeg proslavljenog glumca Nikole Đurička, koji je u pomenutom sastavu u ulozi pevača i gitariste. Njihov svojevrstan „tribjut” koncert posvećen je obradama pesama legendarnih bendova s prostora bivše Jugoslavije, među kojima su Riblja čorba, KUD Idijoti, EKV, Dado Topić....

Novosadsko muzičko leto, sada već tradicionalno, zatvoriće Novosadski big bend pod vođstvomn dirigenta Fedor Vrtačnik. Za taj 3. jul NBB je pripremio revijalnim programom krcat velikim hitovima džez, fank, pop, soul i klasične muzike, uz specijalne gošće, dva izuzetna ženska vokala – Janu Šušteršič i Danku Adamov.

Karte za sve događaje će biti puštene u prodaju u ponedeljak, 3. juna u Muzičkoj omladini Novog Sada i moći će da se kupe radnim danima od 9h do 14h, kao i onlajn na linku: www.muzickaomladina.org. Koncerti će počinjati u 21 sat, a nije zgoreg napomenuti da će u slučaju lošeg vremena programi biti izmešteni u Sinagogu ili Srpsko narodno pozorište.

M. Stajić

Autor:
Pošaljite komentar
NOVOSADSKO MUZIČKO LETO i ove godine obećava svojim BOGATIM SADRŽAJEM Od klasike, preko džeza, do tamburaša

NOVOSADSKO MUZIČKO LETO i ove godine obećava svojim BOGATIM SADRŽAJEM Od klasike, preko džeza, do tamburaša

29.05.2024. 14:49 15:02
VIRTUOZNI SERANO Otvorio Novosadsko muzičko leto (video, foto)

VIRTUOZNI SERANO Otvorio Novosadsko muzičko leto (video, foto)

21.06.2023. 21:34 22:19
PRVOG DANA LETA I NA SVETSKI DAN MUZIKE: Počinje Novosadsko muzičko leto

PRVOG DANA LETA I NA SVETSKI DAN MUZIKE: Počinje Novosadsko muzičko leto

19.06.2023. 13:21 13:25