overcast clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЧУВЕНИ АНТОН БАРАНОВ ОДРЖАО КОНЦЕРТ НА ГИТАРИ ГРАДИТЕЉА ЗОРАНА КОРОВЉЕВА Инструмент из Бечеја прави избор виртуоза

30.06.2024. 07:53 08:02
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

За све постоји први пут, па је тако један од најбољих гитариста данашњице Антон Баранов дошао на балканску турнеју без свог инструмента, а с друге стране, градитељ класичних гитара Зоран Коровљев из Бечеја добио је прилику да на његовом ручном раду засвира светски признат виртуоз.

На обострано задовољство, чувени Рус одржао је концерт у Културној станици „Свилара” у Новом Саду, док је творац инструмента, наравно, био присутан, како би уживао у мајсторском извођењу музичких нумера на његових руку делу. 

– Овог пута сам дошао без гитаре и једина опција је била да је позајмим – каже за „Дневник“ Антон Баранов, победник такмичења Гитарске фондације Америке 2013, једне од најзначајнијих у свету, а ловорике је купио и на више од 20 престижних смотри широм планете. – Свирање на гитари коју је Зоран направио је за мене било добро искуство, јер никад не идем на турнеје без своје. Наравно, другачији је инструмент, па и осећај, али свакако добро искуство.

Како каже Баранов, покушавао је с времена на време да свира на гитарама које нису његове, али никада на концертима.

– Волим да свирам на својој и то је тешко објаснити некоме ко није музичар, али важно је да имате контакт са својим инструментом – додао је Баранов, који користи гитару „Макс Цукер“.


За једну гитару више од 200 сати

Зоран Коровљев прави гитаре од 2010. године и то му је сада и професионално усмерење. „ Углавном је за једну гитару потребно око 200 сати, али се тај период и продужи”, каже Зоран Коровљев. „Класичне шпанске гитаре попут ове на којој је свирао Баранов су рађене од егзота. Странице и леђа су од индијског палисандера, врат је углавном од махагоније, бразилског или шпанског кедра, а предњица је у принципу својствена за класичну гитару или у варијанти са кедром или у разним варијантама смреке. Хватаљка је од афричке ебановине. У Србији је јако тешко набавити материјал и све је из увоза.


Након концерта у „Свилари”, руски музичар је замолио Коровљева да задржи гитару још који дан, јер ће му друштво правити Един Карамазов, светски извођач, класичан гитариста и лаутиста из Босне и Херцеговине. Градитељ гитара из Бечеја, наравно, није имао ништа против тога да уступи инструмент још једном врхунском музичару.

До тога да Баранов узме у руке гитару Зорана Коровљева дошло је посредством Рашка Радовића, оснивача и председника Асоцијације гитариста Војводине и директора Војводина гитар фест-а.

– Два дана пред концерт Рашко и Баранов су дошли у Бечеј како би Антон пробао ову концертну класичну гитару – каже Зоран Коровљев. – Када је засвирао на њој, уследио је талас неописиве импресије. Никада до сада нисам имао прилику да будем у близини таквог вируоза. Част ми је што је један светски гитариста указао поверење локалном градитељу, да на његовом инструменту одсвира овако садржајан концерт. С обзиром на то ко је свирао на овој гитари, размишљам да остане код мене.

Кристина Бугарски

Аутор:
Пошаљите коментар
РУСКИ ГИТАРИСТА АНТОН БАРАНОВ НАСТУПИО У КС „СВИЛАРА“ Фасцинантни виртуозитет романтичарског и савременог

РУСКИ ГИТАРИСТА АНТОН БАРАНОВ НАСТУПИО У КС „СВИЛАРА“ Фасцинантни виртуозитет романтичарског и савременог

08.06.2024. 12:50 12:58
КОНЦЕРТ МЛАДИХ ГИТАРИСТА У КУЛТУРНОЈ СТАНИЦИ „БАРКА” Убедљиви извођачки домети

КОНЦЕРТ МЛАДИХ ГИТАРИСТА У КУЛТУРНОЈ СТАНИЦИ „БАРКА” Убедљиви извођачки домети

23.05.2024. 13:13 13:16
ТВОЈА РЕЧ Иван Живковић (22), гитариста: Од свирања се може попити, али не и живети

ТВОЈА РЕЧ Иван Живковић (22), гитариста: Од свирања се може попити, али не и живети

14.12.2023. 12:10 12:15