light rain
19°C
14.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0177
usd
107.1002
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СЕЊА ПОЖАР, УРЕДНИЦА МЛАДИНСКЕ КЊИГЕ И КЊИЖЕВНА АГЕНТКИЊА: Сарадња и дељење знања као приоритет

14.10.2024. 13:13 13:23
Пише:
Youtube printscreen/  Fellowship İstanbul
Фото: Youtube printscreen/ Fellowship İstanbul

Са мотом “Small & smart”, Сења Пожар, дугогодишња уредница издавачке куће “Младинска књига” и књижевна агенткиња из Словеније, основала је пре три месеца “Љубљанску литерарну агенцију” која се бави, између осталог, ауторским правима.

Оснивање Агенције је очекивани след пословних потеза након што је Сења Пожар у последњих седам година учинила да словеначки писци буду препознатљиви у свету, да Словенија буде почасни гост сајмова књига у Болоњи, Њу Делхију, као и на сајму књига у Франкфурту прошле године. Сења Пожар је недавно била учесница трећег по реду сусрета издавача и књижевних агената Fellowship 20.24 који је организовао Културни центар Војводине “Милош Црњански”, а на којем су, поред ње, учествовали издавачи из Грчке, Пакистана, Чешке, Пољске, УСА, Русије, Турске и Уједињених арапских емирата.

 У Словенији је пре две године, непосредно након што је у Новом Саду организован први Fellowship у овом делу Европе, организован овај модел сусрета издавача. Колико се у концепцији и програмском смислу разликује словеначки од овог новосадског сусрета који је управо завршен? 


- Fellowship програми су иначе, поред књижевних сајмова, најпопуларнији облици међународне сарадње јер се на њима упознаје култура, културна историја и литература једне земље. Људи се упознају и размењују идеје, што је кључно у данашње време за склапање договора о сарадњи. Што се тиче разлика, код нас у Словенији је било пресудно што смо ми у том тренутку већ имали склопљен уговор са Франкфуртским сајмом књига да ми будемо земља која је почасни гост тако да смо били фокусирани на немачке, швајцарске и аустријске издаваче. Наш Fellowship програм није био толико интернационалног карактера као што је ваш у Новом Саду од свог првог издања, па и овогодишњег. Ми бисмо сада, као што сте то и ви урадили, гледали да имамо учеснике из различитих држава. 

Који су били главни мотиви и разлози да отворите “Љубљанску литерарну агенцију”? 

- У суштини, земље се разликују што се тиче литерарних агенција. Неке немају посреднике, као на пример у Немачкој где се ради директно са издавачким кућама, а неке земље као што је Француска имају велики број агенција, можда и превише. Словенија је до сада била држава, која као и друге у региону, није имала посебну агенцију, као што их има Италија, Аустрија, Мађарска и др. Колеге су ми говориле: “Или ћеш ти или нико, или ћеш сада или никад!”. Заиста смо сви из бранше осетили потребу за таквим обликом организације. Свет у том погледу стално иде напред и ми не смемо да заостајемо. Већ тада ми је било јасно да ако оснујемо агенцију, она мора бити интернационалног карактера. Велика жеља ми је да се сво то знање које смо ми годинама стицали, а нарочито након учешћа на Франкфуртском сајму као земља гост, поделимо са другима и помогнемо колико год можемо. Бенефите од свега тога мора имати шири регион, не само Словенија. Само три месеца је прошло од када се Агенција основала а ми смо већ објавили каталог у којем се налазе информације о књигама више од 100 аутора из више земаља.

 На сусретима смо видели да су већ два каталога објављена, оба врло информативна, од којих је други специјализован за Дечју књижевност…

- Да, главни циљ и приоритет ми је сарадња, да помогнемо једни другима и да се сви развијамо у смислу да знања која стичемо, као и контакте које остварујемо, делимо како бисмо остварили напредак за све наше ауторе. Од кључног је значаја када имате агента за продају ауторских права који познаје овдашњу књижевну сцену, овдашње трендове и саме ауторе. У Америци си само неки број, тамо се све заснива само на профиту и они купују права само за оне ауторе за које знају да ће бити тиражни. Морамо имати агенцију у региону која ће знати на који начин треба да представи наше ауторе и њихова дела. Да смо урадили праву ствар са оснивањем ове агенције већ добијам потврду из региона зато што је интерес за сарадњу велик и у Србији, Хрватској, Грчкој, Македонији, чак и из Русије су заинтересовани за сарадњу. Управо смо овде у Новом Саду договорили шта и како бисмо могли сарађивати наредне године, као и у периоду после тога, а што би било корисно за све.

Чиме бисте лично били задовољни да остварите у првој години постојања Агенције?

- Да се у целом региону, од Алпа до Медитерана, едукујемо шта заправо значи у свету међународна сарадња, да лично упознам што више аутора из региона како бих могла на што квалитетнији начин да их представљам, да им представим које су реалне шансе да њихова дела пласирамо у друге земље, које су евентуалне потешкоће на том путу те да за извесно време сви у региону будемо на истој разини суштинског знања како све то данас функционише у свету јер ћемо тако И ми између себе лакше сарађивати. Треба да буде јасно да је Агенција основана само зато да бисмо сарађивали, да бисмо олакшали издавачима који наравно већ раде на продаји ауторских права својих аутора, као и да бисмо подстакли што већу продају у иностранству. Наравно, не ради се искљуиво о продаји ауторских права. Лично, важно ми је да се ради на стручности, едукацији. Већ наредне године конкуришемо код “Креативне Европе” за један такав едукативни програм. Желела бих да у региону имамо клуб стручњака који се баве књигом, било да се баве продајом ауторских права, било да су руководиоци сајмова књига или се баве истраживањем тржишта или библиотекарством. Знате, имала сам пре неколико седмица састанак са Кинезима, била је у Словенији њихова делегација. Тада сам први пут била у прилици да изговорим: “Зовем се Сења Пожар, водим Агенцију за књиге и могу да вам представим ауторе из региона”. Морам констатовати да је њихова реакција била јако позитивна, као и резултати тог састанка.

  Гордана Нонин
 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар