Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Културна станица ОПЕНС: Место уметничког и креативног израза младих

01.08.2023. 10:37 11:08
Пише:
Извор: В. Величковић

- Тај се моменат дуго чекао, али, како кажу, ко чека... Чекали смо га јер нам је било важно да коначно неки простор у Новом Саду буде намењен баш младима и онима који са њима раде - наводи заменица извршног директора Добрила Марковић из ОПЕНС-а, који се 2021. године уселио у свој нови простор у Дистрикту, који је део мреже културних станица у Новом Саду.

- Кад немате зграду, имате једне проблеме, када имате зграду, имате друге проблеме, али то је све део процеса. Некако можемо да кажемо да данас, две године касније, и даље поправљамо, адаптирамо, прилагођавамо јер желимо да буде што више по мери младих.

Зграда у којој је ОПЕНС има двојаку улогу - она је и Омладински центар ОПЕНС и Културна станица ОПЕНС. Заједничко за ове две улоге, два програма, је то што су оба усмерена на младе. Културна станица је место за уметнички и креативни израз младих, док је Омладински центар ОПЕНС место за остале активности младих и организација које са њима раде.


Здање ОПЕНС-а добар пример савремене архитектуре у Војводини

Зграда у којој је смештен ОПЕНС пре две године је на традиционалном бијеналу Друштва архитеката Љубљане под називом „Архитектура инвентура 2018-2020“, међу седам истакнутих архитектонских примера из Војводине, представљена као добар пример савремене архитектуре у Војводини. Тај избор је начинио словеначко-српски архитекта и селектор Андреј Стреховец, члан управног одбора Друштва архитеката Новог Сада (ДаНС).


- Оно што је нама било важно јесте да направимо простор који ће бити бесплатан и доступан младима - објашњава Добрила Марковић. - Из тог разлога, просторије у оквиру Омладинског центра, као што су конференцијска сала, сала за састанке и подкаст соба, уступају се бесплатно на коришћење, уз prеthodnu резервацију, док је простор коворкинга и омладинског клуба отворен за све младе у сваком моменту. Конференцијску салу, салу за састанке и подкаст у већој мери користе удружења, док коворкинг и омладински клуб користе млади. Што се тиче бројки, оне су те које нам говоре да смо на добром путу. Откако смо се уселили, у просторима које уступамо другима одржано је више од 500 активности са преко 100 различитих партнера. Занимљив је податак који говори о томе да је реализоване активности посетило више од 6.000 људи, док се наведени простори у просеку користе пет сати сваког дана у години. У коворкингу и омладинском клубу је од почетка 2023. године до краја јуна било 5.535 посета младих, односно можемо рећи да простор у просеку сваког дана у недељи посети 31 особа. Пре неколико месеци дупло смо повећали број седећих места у коворкингу, он је сваки дан пун и на то смо веома поносни.

Предност простора је да, за почетак, постоји

Према речима Добриле Марковић, у Новом Саду постоји велик број организација, али имати простор за рад представља луксуз.

- У великом броју случајева ове организације, нажалост, немају могућности да обезбеде себи простор за рад - потврђује она. - Са друге стране, простор је неопходан уколико желимо да имамо квалитетне и одрживе програме и услуге за младе, али и снажне организације које раде много корисних програма за развој заједнице. Зато бисмо као прву предност овог простора истакли то да он постоји и да је на располагању не само нама, као једном удружењу, него и другим удружењима и младима. Мана има, наравно, али се на њима ради. Пре свега ту је чињеница да је Дистрикт и даље грађевинска зона и да ће то бити још неко време. Оно што би сигурно могло да се унапреди јесу зелене површине, да их у Дистрику буде више. Такође, приступачност би могла да се унапреди. Зграда Омладинског центра јесте прилагођена за особе са инвалидитетом, али пут до нас и кроз цео Дистрикт је од ситних циглица које отежавају кретање особама у колицима.

Промена локације, из самог центра града у нови простор у Дистрикту, како каже, у почетку је био изазов, али мало-помало млади су навикли на нову адресу.

- Промена простора отворила нам је много нових опција - истиче Добрила Марковић. - За почетак, то је чињеница да другима, како организацијама, тако и младима, можемо да понудимо наше ресурсе, што нам је било кључно. Коначно су организације добиле простор који могу сматрати својим и у ком их чекају и техничка, логистичка и свака друга подршка. Ипак, мислим да је највећа промена била отварање коворкинга и омладинског клуба. Ова два простора довела су нове младе, који можда нису били толико активни у цивилном сектору, али су овде нашли своје место и, како сами кажу, дошли су да уче, а сада овде готово да живе. Коворкинг простор користи се као простор за учење, док је омладински клуб место за дружење, где млади проводе слободно време. Важно је да нагласимо и то да смо отворени сваки дан од 8 до 22 часа.

Нови простор отворио нове могућности

Подршка младима у области менталног здравља је још једна опција коју је отворио нови простор.

Једна од већих иницијатива које је ОПЕНС покренуо је креирање неформалне мреже организација „Сазвежђе подршке“ и истоименог Клуба за ментално здравље - открива Добрила Марковић. - Програм су подржали Град Нови Сад и УНИЦЕФ-, а делом се реализује волонтерски. Оно што је специфично за овај клуб је то што није под једним кровом. Клуб окупља више простора различитих организација чланица „Сазвежђа“, а улога Омладинског центра је да буде, пре свега, место за информисање о услугама. Како велики број младих пролази кроз Омладински центар, по методологији "оне-сто-схоп", то отвара могућност да их информишемо о услугама у оквиру „Сазвежђа“. Наравно, део активности Клуба дешава се и у центру, али он је ту, пре свега, да буде карика између младих и услуга које су им намењене. Кроз Клуб за ментално здравље младих „Сазвежђе подршке“ током 2023. пружено је 11.631 услуга бесплатне психолошке подршке младима за 2.907 корисника. Поред тога, кроз вршњачку едукацију реализовано је 66 радионица, којим је обухваћено 1.688 средњошколаца из Новог Сада. Ојачани су капацитети младих стручњака из области менталног здравља у сарадњи са „Сазвежђем подршке“, реализовано је девет едукација, на којима је учествовало 139 младих стручњака и 57 особа старијих од 30 година, стручњака у области менталног здравља.


Одлична оцена за коворкинг простор

На питање колико пута су посетили коворкинг, 53,2 одсто младих посетило га је једном и сигурно ће се вратити, више од 20 пута посетило га је 23,9 одсто, а 22 одсто њих је било барем десет пута и кажу да им је одлично у простору. При оцењивању коворкинг простора, 93,6 одсто младих дало је оцену 5, док је најмања оцена 3 за коју се изјаснило укупно 0,9 одсто младих. Укупно 89,9 одсто младих би сигурно препоручило овај простор својим пријатељима и колегама.


Ново место за окупљање младих

Богата историја Дистрикта, која је оживела кроз пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе“ и кроз учешће и рад бројних организација, уметника и институција, а нова историја се управо исписује, представља велики потенцијал за град.

- Историја самог Дистрикта који је цео један век део нашег града, а о коме заправо мало знамо, чини га занимљивим за истраживање и упознавање - сматра Добрила Марковић. - Сама локација - близина факултета, студентских домова, Лиманског парка и чувеног Штранда, свакако са собом носи потенцијал да постане ново централно место за окупљање како младих, тако и свих љубитеља културе, уметности и квалитетно проведеног слободног времена. Чињеница да ће се на истој локацији налазити различити објекти које ће људи моћи да посећују, пружа бројне могућности за умрежавање различитих актера и стварање јединствене понуде у Новом Саду, која ће наш град учинити још атрактивнијим као место за живот и туристичке посете. Често имамо студенте који своју праксу обављају у ОПЕНС-у и кроз једну од њих студенткиње туризма су креирале мини-туру кроз Дистрикт баш у жељи да што боље упознамо историју и да је на прави начин представимо свим новим гостима и посетиоцима.

Паралелно са трансформацијом Дистрикта, већ у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, а посебно у самој години титуле, већ су реализовани бројни програми, па је и пре самог завршетка радова место почело да живи као нови центар креативних индустрија у којем су и различите организације, баш попут ОПЕНС-а, добиле своје нове просторе, уз оне који су већ били ту.

- Још увек нас нема много, али сарадња са комшијама је одлична - наглашава Добрила Марковић. - Ове године смо покренули иницијативу да се повремено виђамо на састанцима на којима разговарамо о изазовима које имамо, активностима и темама које су нам, као комшијама, заједничке. Ми се често ослањамо на комшије и њихове просторе, поготово када се деси да је Омладински центар пун и да немамо места за неке активности. Знамо да можемо да се ослонимо на њих и увек су до сада били ту да нам помогну. Идеја ових сусрета је да што више комуницирамо и да што координисаније радимо за добробит заједнице у којој се налазимо.


Дистрикт - центар креативних индустрија, и више од тога

Према мишљењу Добриле Марковић, Дистрикт постаје све популарнија локација, што изузетно видљиво захваљујући броју посета том простору, али и по броју људи који сада ту долазе да прошетају. Могао би бити и вероватно ће постати центар креативних индустрија.

- Већ сада се осети та енергија и оно што се до сада овде дешава иде у том правцу - сматра она. - Што се нас тиче, будућност Дистрикта видимо шире од самог центра за креативне индустрије. Искуство постојања Омладинског центра показује нам да је простор потребан и организацијама мимо поља културе и да је, уствари, најбоља формула за бригу о заједници, када на једном месту имамо и оне који се баве културом, али и оне који се баве другим темама значајним за младе, попут психо-социјалне подршке, активизма, волонтеризма и других.


И у наредном периоду, како наводи Добрила Марковић, започете процесе настављају у истом духу.

- Што се нас тиче, настављамо у започетом ритму. Простор ће и даље бити усмерен на бесплатно уступање младима и организацијама, и трудићемо се да што више унапређујемо тај део програма. Сигурно ћемо покушати да проширимо капацитете јер смо сада углавном пуни. Постоји велика потреба за додатним просторима, посебно за програме попут менталног здравља младих. У плану је проширење простора за одмор, али и побољшање партиципације младих на доношење одлука у вези са Омладинским центром. Такође, оно што нас очекује јесте ширење модела омладинског центра из Новог Сада у друге градове. Ове године по нашем моделу на успостављању омладинских центара већ раде Ниш, Сомбор, Суботица и Нови Пазар, а очекује нас и конкурс за нове градове - закључује Добрила Марковић.

Б. Павковић

О културним станицама као новим средиштима културе сазнајте више на https://kulturnestanice.rs/ .

Аутор:
Пошаљите коментар