Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗАВРШАВА СЕ ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА НА ПАЛИЋУ Награђени вечерас на Летњој позорници

26.07.2024. 07:41 07:50
Пише:
Извор: промо

Данас, последњег дана 31. фестивала европског филма Палић, на Летњој позорници, у 21 час биће додељена фестивалска признања најбољим остварењима по оцени фестивалских жирија.

Након седам дана, током којих је приказано више од 130 филмова у петнаест селекција, биће уручене награде за најбоље у Главном такмичарском програму и селекцији Паралеле и судари као и награда „Горки лист“, филму који је најбољи по оцени публике.

Као филм затварања након свечане церемоније, ван конкуренције биће приказан “Други чин” Квентина Дипијоа.

У програму Специјалне пројекције данас ће, у Биоскопу „Абазија“ од 18 часова биће приказано документарно остварење “Топли филм” редитеља Драгана Јовићевића. Након бурне реакције таблоида поводом снимања једног српског филма са геј тематиком, двојица младих глумаца започињу истраживање на тему представљања LGBTIQ особа кроз историју југословенске кинематографије, али и свих друштвених околности које су утицале на различите третмане ових ликова.


Голманова трагична судбина

У документарном филму „Смрт голмана“, суботичанин Золтан Шифлиш бави се животом и трагичном судбином Гезе Шифлиша и у Европи, између два рата, познатог голмана.

Како аутор сам каже, та прича као породична легенда је у неку руку табу тема, а за филм је било потребно наћи и истражити документа. Кренуло се од само осам сачуваних фотографија. Познати спортиста је убијен у време Ракошијевог режима у Мађарској. Документа су тражена и у архиви мађарске тајне службе. Испрва без резултата, али је после интензивног трагања, затурени досије пронађен – Геза Шифлиш је страдао јер је био ожењен Јеврејком, што му његова породица није опростила, и како аутор филма наводи, ликвидирала га.


У селекцији “Нови мађарски филм” у Биоскопу Еуроцинема у Суботици, од 19 часова на програму је филм “Земелвајс”. Године 1847. мистериозна епидемија бесни у породилишту у Бечу, док доктор Игнац Земелвајс покушава да победи породиљску грозницу противећи се свим традиционалним теоријама.

У селекцији “Ецо Dox” у Арт Биоскопу “Лифка” у Суботици од 17 часова на програму је филм „Свет по мом тати” Марте Коварове који приказује заједнички сан једног физичара и његове ћерке уметнице о ефикасном решењу за спас планете. Заједно, уз хумор, одлазе на много различитих места где их нико не очекује нити им жели добродошлицу... На свом путовању покушавају да нађу не само пут кроз свет климатске политике и моћи иза ње, већ и начин да међусобно сарађују.


Стварни мали рај пред нестајањем

О људима и лепоти места Шљивова у Западној Србији, али и још нечему јако важном, говори дугометражни филм нашег познатог документаристе Владимира Перовића и врсног директора фотографије и сниматеља, у овом случају уз аутора, и продуцента Предрага Бамбића.

- Страх од будућности је оно што нарушава ову оазу мира и чистоте. Удаљена је само пет километара од будућег рудника литијума – рекао је Бамбић на фестивалском сусрету са новинарима истаквши да је њихов филм најпре позив на разум.


Филм “Рикардо и сликарство” Барбета Шредера биће приказан у истом простору од 19 часова у оквиру селекције “Нови европски документарни филм”. Овај филм је портрет сликара Рикарда Кавала који је свој живот посветио сликарству.

У селекцији “ЕФА Схортс”, у Малој сали “Мира Бањац” биоскопа Абазија, од 17 часова на програму су филмови “27” (Флора Ана Буда), ”Сети се како сам јахала белог коња” (Ивана Бошњак Волда, Томас Џонсон Волда), “Енриков рођендан” (Франческо Сосаи), “У шуми су људи” (Симон Ружниски) и “Зун” (Џонатан Швенк).

В. Црњански

Аутор:
Пошаљите коментар
СА ФЕСТИВАЛА ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Лична историја у артхаус кључу

СА ФЕСТИВАЛА ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Лична историја у артхаус кључу

25.07.2024. 08:06 08:14
ДАНАС НА 31. ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Кад се затворска чуварка суочи са дилемом свог живота

ДАНАС НА 31. ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Кад се затворска чуварка суочи са дилемом свог живота

24.07.2024. 09:47 09:56
ПОРОДИЧНЕ ТЕМЕ И НА ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Мале и велике жеље, истине и лажи

ПОРОДИЧНЕ ТЕМЕ И НА ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Мале и велике жеље, истине и лажи

24.07.2024. 08:13 08:20