Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НОВАК О РОЛАН ГАРОСУ, ТРЕНЕРУ, ДРХТАВИЦИ: "Срамота ме је да кажем..."

26.05.2024. 17:22 19:00
Пише:
Извор: Tanjug (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Српски тенисер Новак Ђоковић говорио је на конференцији за медије уочи наступа на Ролан Гаросу.  Наш тенисер мисли да може да освоји турнир.

"Да нисам спреман да урадим све, не бих био овде. Подразумева се то за мене. Не долазим на гренд слем, а да знам да нешто не могу да урадим. Сумње су увек присутне. Да мислим да не могу да освојим, да немам квалитет и слично, не бих био овде. Када то будем осетио, онда ће бити крај каријере. Постоји у мени визија и убеђење да могу да победим најбољег играча на свету на слемовима. На неким имам веће, на неким мање шансе. То што сам први на свету довољно говори. У том контексту ћу наставити. Има много преломних тачака, то не може да се предвиди, зависи од мечева. Слемови дуго трају. Постоји увек тензија на слему, човек не може да се опусти. Тако је. Барем код мене. Може да буде и први меч преломна тачка, може да буде и на крају. Како год, надам се да ће доћи што пре, да ухватимо тај залет и то је циљ".

О очекивањима...

"Тешко је да причам каква су очекивања. Мало ме је срамота да кажем шта су моја очекивања. Све осим титуле за мене није задовољавајуће, тако је одувек било. Знам то. Звучаће арогантно, али имам каријеру која томе говори у прилог. Када играм на највишем нивоу и сада, то је главни разлог што желим да наставим да пишем историју, да освајам титуле. Париз је једна од тих тутла, зато су моје жеље и циљеви увек исти. Сада морам да снизим очекивања. Када то кажем, мислим на то да не размишљам о турниру превише, да не идем далеко, него да идем меч по меч. Нисам играо константно добро дуже време. Потребно ми је то, да бих имао шансу да дођем до финала".


Новак је најбољи кад је најпотребније

"Знам за шта сам способан, посебно на Гренд слемовима, обично играм најбољи тенис на Гренд слемовима. У већем делу каријере сам то радио, то је циљ. Већ неко време причам да на шљаци желим да будем најбољи у Паризу. Прошла година била је одлична, посебно на Ролан Гаросу. Надам се да ћу имати сјајан турнир. Наравно да утиче то што ових пет месеци мог тениса није било баш сјајно. Зато имам приступ који је фокусиран на стварима дан по дан, како бих дошао што даље на турниру", рекао је на почетку конференције Новак.


Пред старт Ролан Гароса причао о свом тренеру, односно, какви су му планови након разлаза са Гораном Иванишевићем. Њега је заменио Ненад Зимоњић, али Ђоковић је овог поподнева у Паризу јавно обелоданио да је то само привремено решење. Као "појачање" ће му баш у Париз доћи тениски тренер задужен за анализе противника и тактику. То је Борис Бошњаковић, кога такође познаје јако дуго.

„Нисам потврдио од растанка са Гораном да имам тренера застално. Рекао сам да је Ненад ту да ми помогне као пријатељ и ментор, као неко кога сматрам важним у животу. Данас долази Борис Бошњаковић, он је део мог техничког тима када је у питању анализа мечева и моје игре. Био је и главни тренер у Новак тениском центру. Дуго година већ сарађујемо, у различитим улогама. Биће са мном у Паризу у улози тениског тренера и ради са мном анализу, припрему и тактику. После овог турнира немам никакав дугорочан план“, рекао је Ђоковић.

Трагом тога да многи узрок слабијих игара у првих пет месеци траже у паду мотивације, уследило је питање како стоји са мотивацијом.

„Варира мотивација, није константно, Једне недеље овако, друге онако. Покушвам у целом процесу да одржим контакт са највишим нивоом посвећености професионалном тенису и ономе што је неопходно за даље такмичење и освајање највечћихг трофеја. Да урадим оно што је до мене – кондиција, тенис, исхрана, психологија, да одржим неминовни ниво преданости раду да бих и даље претендовао за гренд слем титуле“, каже Ђоковић и додаје:

„На слемовима има и даље мотивације на претек. На осталим турнирима је доста смањено, али слемови, репрезентација… То ме и даље покреће, даје ми снагу и вољу. У суштини, то је мени и довољно у овој фази каријере, зато се и даље бавим. Ранг ми није више приоритет, то ме не интересује, урадио сам ту поприлично добар посао. Трудим се и да уживам у свему, што није увек могуче, поготово ако немам најмилије са собом, онда је отежано, али добро, то је нова фаза у менталном смислу коју морам да обрадим и да се на њу адаптирам“.


О мечу Надала и Зверева: "Имам неке обавезе"

Новак Ђоковић је био упитан да ли ће гледати дерби првог кола. Вољом жреба на старту се састају Рафаел Надал и Александер Зверев.

"Ако не будем имао нешто паметније да радим. Играју по дану? Биће тешко, ер имам неке обавезе, али ћу пробати да гледам. Сви желе да виде тај меч", рекао је Ђоковић.


Новак је током каријере имао једну тешку повреду.

"Потребно је да будеш отпоран, да се бориш, да не одустајеш. То је живот, баца разне изазове ка теби, у овом случају као професионални тенисер мораш да се навикнеш да ћеш више губити, него побеђивати. Ако имаш неколико сезона где побеђујеш и освајаш више од пола турнира на којима играш, онда имаш среће. Већина тих турнира, на годишњем нивоу је мања од 50 одсто у смислу победа на такмичењима. Мораш да се навикнеш на тај осећај пораза, да губиш. Има много турнира, повреда, каријере трају дуго. У мом случају сам имао само једну велику повреду која је почела 2016. године, па сам направио паузу од шест месеци, имао сам операцију 2018. године што је утицало на моју механику сервиса. Морао сам да се адаптирам на све, пао сам на ранг листи, морао сам да идем испочетка на неки начин. Имао сам неке ситуације у каријери где сам морао да нађем свеж почетак. Успевао сам раније у томе. Некада раније, некада касније. Али сам успевао да нађем прави начин размишљања и покушаћу то да искористим, то искуство. Имам доста искуства, дуго играм. Било је успона и падова, осцилација. Користићу то на позитиван начин за наставак сезоне".

Ђоковић још увек нема титулу ове сезоне

"Не бих то назвао рупама на путу, већ можда неким препрекама. Увек сам се радовао следећем изазову и ономе што је потребно да бих био бољи него недељу дана пре тога. Тако размишљам одувек. Неће стати док не престанем да се бавим тенисом. То је једини начин на који знам како да се понашам као тенисер и да се такмичим на највишем нивоу. Знам своје квалитете, знам за шта сам способан и ако се будем осећао на прави начин физички, ментално, на мечу, понекад треба и мало среће. Све то заједно доноси титулу на Гренд слему, осетио сам то 24 пута у каријери до сада. Знам тачно шта треба да урадим када играм на слемовима. То је другачије такмичење и турнир, разликује се од других турнира. То је то".

На prеthodnim турнирима, на којима није имао нарочито успеха, видело се да се Новак у појединим тренуцима кубури са кондицијом.

"Има неколико разлога и ствари које су се дешавале. Не желим да отварам пандорину кутију и да причам о тим стварима. Желим да се фокусирам. Шта је било, било је, то је прошлост. Не могу да утичем на то. Пробаћу да исправим све недостатке, на томе радимо, надам се да ће то значити добре резултате овде", рекао је Ђоковић.

Током једног од мечева у Женеви, али и у неколико других мечева прошле и ове године, било је приметно Новаково дрхтање, што је изазвало бригу његових навијача.

„Не бих коментарисао то што ми дрхти рука. Хвала свима који се брину и којима је стало. Друге ствари здравствене природе задржаћу за себе“ - закључио је Ђоковић.

Аутор:
Пошаљите коментар
ЕВО КО ЈЕ БОРИС БОШЊАКОВИЋ, НОВИ ТРЕНЕР НОВАКА ЂОКОВИЋА Већ је припремао најбољег

ЕВО КО ЈЕ БОРИС БОШЊАКОВИЋ, НОВИ ТРЕНЕР НОВАКА ЂОКОВИЋА Већ је припремао најбољег

26.05.2024. 14:44 14:54
НОВАК ЂОКОВИЋ ОДАБРАО НОВОГ ТРЕНЕРА! Ево ко ће бити уз њега на Ролан Гаросу

НОВАК ЂОКОВИЋ ОДАБРАО НОВОГ ТРЕНЕРА! Ево ко ће бити уз њега на Ролан Гаросу

26.05.2024. 13:53 13:58