overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЖРЕБ ЗА ЛИГУ НАЦИЈА: Фудбалери Србије против Шпаније, Данске и Швајцарске

08.02.2024. 19:17 20:35
Пише:

Фудбалска репрезентација Србије играће у групи 4 А дивизије Лиге нација са Шпанијом, Данском и Швајцарском, одлучено је жребом у Паризу.

Репрезентација Србије, вољом жреба у Паризу и из руку Хуана Мате, легендарног аса шпанске репрезентације, који је извлачио парове А дивизије, играће у Групи А 4 Лиге нација.

Може се рећи да смо релативно добро прошли упркос чињеници да Шпанце бране титулу освојену проле године. „Фурија“ је у међувремену подмладила тим, на Мундијалу у Катару није блистала, а у својим редовима више немају великих звезда. Голман Симон, времешни нападач Мората,  Родри, Гави, Фернард Торес или Карвахал ипак нису фудбалери који могу да направе разлику.


Коларов извлачио куглице

Некадашњи капитен фудбалске репрезентације Србије Александар Коларов био је специјални гост на жребу Лиге нација у Паризу.

Коларов је "одредио" саставе група Б дивизије, а на питање водитеља Педра Пинта колико му је значило играње за национални тим рекао је да је веома срећан што је могао да осети такву врсту емоција.

 

- Био сам срећан да сам осетио нешто другачије у односу на оно када играш за свој клуб. Када представљаш своју земљу је посебна част и срећан сам што сам много пута могао да престављам своју земљу- рекао је Коларов и додао:

- Последње три, четири године имамо одличне резултате, могу слободно да кажем. Нисмо имали прилику да учествујемо на ЕУРО после Светског првенства дуго година, за нас је сјано да играмо на Европском првенству и радујемо се што ћемо моћи да бодримо нашу репрезентацију у Немачкој.

За Србије је играо на два Мундијала - у Јужној Африци 2010. и Русији 2018, као и на Олимпијским играма у Пекингу 2008. године.


Данци имају добар тим, неколико сјајних фудбалера, брзи су и агресивни, али ни он немају супезвезде, предводник тима је централни одбрамбени играч Кристенсен, ту су Јансен, Долберг и Дарми, а на голу је искусни Шмајхел, који сада брани у Монаку. А Швајцарска је стари познаник „орлова“, два пута смо се на Мундијалима састајали са „сајџијама“ и два пута поклели, дакле време је за велики реванш. Шаћири Џака су и даље  моторна снага Швајцараца, на голу је голман Интера Зомер, а ту су још Аканђи (Манчестер сити), Гарсија, Окафор.

Жреб је обављен пред званичницима готово свих репрезентација у Паризу, а четврто издање Лиге фудбалских нација играће се од септембра до новембра ове године.  У новом издању Лиге нација учестоваће 54 репрезентација, која су као и раније подељене у четири јачинске категорије.  Као и у сваком издању Лиге нација и овог пута има новина, и даље се игра у групама по четири тима , по бод систему, али се потом све мења. Уместо директног пласмана пропласираних тимова на завршни турнир, првопласирани и другопласирани тимови играће четвртфиналне мечеве, а побединци тих утакмица пласираће се на „фајнал фор“.


Медији у Швајцарској: Већ је било врућих и експлозивних дуела са Србима

Медији у Швајцарској веома су задовољни после жреба група у Лиги нација. Швајцарци ће бити поритвници Србије, Данске и Шпаније у А4 групи Лиге нација, у такмичењу које почиње 5. септембра.

"Блик" констатује да је група веома занимљива и атрактивна.

"Свиђа нам се оно што видимо. Репрезентација Швајцарске има атрактивну групу! Ту је спектакл против Шпаније и утакмица против Данске. Трећа нација која нас чека је Србија, против које је наша репрезентација већ играла на Светском првенству 2022. године", пише "Блик".

Портал "20 минутес" доноси констатацију да је "Швајцарска избегла чудовишну групу".

"Швајцарска има јаку групу у Лиги нација. Већ је било врућих и политички експлозивних дуела између Швајцарске и Србије на Светском првенству 2018. и 2022. због косовских корена звезда Гранита Џаке и Ђердана Шаћирија", подсећа портал, док је за "24 хеурес" најатрактивнији меч са Шпанцима.


Промењен је и систем у осталом делу такмичења, додуше и даље ће последњепласирани тимови група испадати у нижи ранг, а победници напредовати, међутим уведен је и бараж, тако да ће трећепласиране екипе вишег ранга играти за опстанак против другопласираних тимова нижег ранга.  

Прво коло Лиге нације играће се од 5. до 7. септембра, други круг је на програму већ од 8. до 10. септембра, трећи и четврти круг ће се играти у октобру (од 10. до 15.),а пети и шести у новембру (14. до 19.). Четвртфинални мечеви ће се играти следеће године у марту (20. до 25.), а финални турнир је на програму у јуну (4. до 8.).


Шпанци: Србија може све да искомпликује

Медији у Шпанији констатовали су да је "фурија" добила веома занимљиву групу Лиге нација. "АС" констатује да је "Шпанија добро прошла на жребу" јер ће играти са Србијом, Данском и Швајцарском.

"Шпанија је јасан фаворит да прође у четвртфинале, чак и више имајући у виду да ће у овом издању прва два ићи даље", констатује Ас.

Када је реч о мечевима са Србијом, "Ас" преноси следеће:

"Коначно, Србија је противник који може да искомпликује групу. Уз пробуђеног Влаховића у Јувентусу и играче високог нивоа попут Митровића и Костића, Срби су такмичарски јаки и могу да отежају посао свакоме", констатује лист.

"Марка" коментарише како је Шпанија избегла "баук Португала и Француске".

"Без Португала и вечног Кристијана Роналда на путу, или моћне Француске, Шпанија је избегла најкомпликованије тимове у трагању за прва два места који дају опцију да се игра у четвртфиналу. Промена са Данском може да отвори пут, као и са Швајцарском, која је стари противник у Лиги нација и са којом је увек незгодно у сваком такмичењу", констатује Марка без помена Србије.


Важно је апострофирати да Србија и све друге репрезентације из А дивизије имају прилику да преко Лиге нација обезбеде бараж за Европско првенство. Прваци група биће аутоматски у доигравању, али уколико кроз квалификације током 2025. обезбеде пут на СП 2026. онда ће на њихова места доћи другопласиране, трећепласиране или четвртопласиране селекције. Укупно ће, дакле, четири тима из Лиге нација проћи у бараж за Мондијал у САД, Канади и Мексику.

Лига нација важна је и због квалификација за Мундијал 2026. године у САД, Мексику и Канади јер ће четири најбоље селекције, које нису избориле бараж кроз квалификације, играти у баражу са још 12 другопласираних из квалификација. Четири репрезентације ће се кроз бараж пласирати на Светско првенство.

ФС Србије су на жребу у Паризу представљали председник Драган Џајић, потпредседник Бранислав Недимовић, генерални секретар Јован Шурбатовић, селектор Драган Стојковић, директор спортског сектора Мирослав Тањга, директор А репрезентације Стеван Стојановић, портпарол Милан Вуковић и директор медија тима Небојша Петровић.

 Г. Ковач

Састави група

Дивизија А

Група 1: Хрватска, Португал, Пољска, Шкотска.

Група 2: Италија, Белгија, Француска, Израел.

Група 3: Холандија, Мађарска, Немачка, БиХ.

Група 4: Шпанија, Данска, Швајцарска, Србија.

Дивизија Б

Група 1: Чешка, Украјина, Албанија, Грузија.

Група 2: Енглеска, Финска, Република Ирска, Грчка.

Група 3: Аустрија, Норвешка, Словенија, Казахстан.

Група 4: Велс, Исланд, Црна Гора, Турска.

Дивизија Ц

Група 1: Шведска, Азербејџан, Словачка, Естонија.

Група 2: Румунија, Косовска селекција, Кипар, Литванија/Гибралтар.

Група 3: Луксембург, Бугарска, Северна Ирска, Белорусија.

Група 4: Јерменија, Фарска Острва, Северна Македонија, Летонија.

Дивизија Д

Група 1: Литванија/Гибралтар, Сан Марино, Лихтенштајн.

Група 2: Молдавија, Малта, Андора

Аутор:
Пошаљите коментар
СРБИЈА ВЕЧЕРАС САЗНАЈЕ РИВАЛЕ, МОГУЋ ДУЕЛ С ХРВАТСКОМ: Ево кад почиње жреб за Лигу нација!

СРБИЈА ВЕЧЕРАС САЗНАЈЕ РИВАЛЕ, МОГУЋ ДУЕЛ С ХРВАТСКОМ: Ево кад почиње жреб за Лигу нација!

08.02.2024. 06:31 06:33
ЖРЕБ ЗА ЛИГУ НАЦИЈА СУТРА У ПАРИЗУ, фудбалери Србије дебитују у елитном друштву

ЖРЕБ ЗА ЛИГУ НАЦИЈА СУТРА У ПАРИЗУ, фудбалери Србије дебитују у елитном друштву

07.02.2024. 17:52 18:01