Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŽREB ZA LIGU NACIJA: Fudbaleri Srbije protiv Španije, Danske i Švajcarske

08.02.2024. 19:17 20:35
Piše:

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće u grupi 4 A divizije Lige nacija sa Španijom, Danskom i Švajcarskom, odlučeno je žrebom u Parizu.

Reprezentacija Srbije, voljom žreba u Parizu i iz ruku Huana Mate, legendarnog asa španske reprezentacije, koji je izvlačio parove A divizije, igraće u Grupi A 4 Lige nacija.

Može se reći da smo relativno dobro prošli uprkos činjenici da Špance brane titulu osvojenu prole godine. „Furija“ je u međuvremenu podmladila tim, na Mundijalu u Kataru nije blistala, a u svojim redovima više nemaju velikih zvezda. Golman Simon, vremešni napadač Morata,  Rodri, Gavi, Fernard Tores ili Karvahal ipak nisu fudbaleri koji mogu da naprave razliku.


Kolarov izvlačio kuglice

Nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Aleksandar Kolarov bio je specijalni gost na žrebu Lige nacija u Parizu.

Kolarov je "odredio" sastave grupa B divizije, a na pitanje voditelja Pedra Pinta koliko mu je značilo igranje za nacionalni tim rekao je da je veoma srećan što je mogao da oseti takvu vrstu emocija.

 

- Bio sam srećan da sam osetio nešto drugačije u odnosu na ono kada igraš za svoj klub. Kada predstavljaš svoju zemlju je posebna čast i srećan sam što sam mnogo puta mogao da prestavljam svoju zemlju- rekao je Kolarov i dodao:

- Poslednje tri, četiri godine imamo odlične rezultate, mogu slobodno da kažem. Nismo imali priliku da učestvujemo na EURO posle Svetskog prvenstva dugo godina, za nas je sjano da igramo na Evropskom prvenstvu i radujemo se što ćemo moći da bodrimo našu reprezentaciju u Nemačkoj.

Za Srbije je igrao na dva Mundijala - u Južnoj Africi 2010. i Rusiji 2018, kao i na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.


Danci imaju dobar tim, nekoliko sjajnih fudbalera, brzi su i agresivni, ali ni on nemaju supezvezde, predvodnik tima je centralni odbrambeni igrač Kristensen, tu su Jansen, Dolberg i Darmi, a na golu je iskusni Šmajhel, koji sada brani u Monaku. A Švajcarska je stari poznanik „orlova“, dva puta smo se na Mundijalima sastajali sa „sajdžijama“ i dva puta pokleli, dakle vreme je za veliki revanš. Šaćiri Džaka su i dalje  motorna snaga Švajcaraca, na golu je golman Intera Zomer, a tu su još Akanđi (Mančester siti), Garsija, Okafor.

Žreb je obavljen pred zvaničnicima gotovo svih reprezentacija u Parizu, a četvrto izdanje Lige fudbalskih nacija igraće se od septembra do novembra ove godine.  U novom izdanju Lige nacija učestovaće 54 reprezentacija, koja su kao i ranije podeljene u četiri jačinske kategorije.  Kao i u svakom izdanju Lige nacija i ovog puta ima novina, i dalje se igra u grupama po četiri tima , po bod sistemu, ali se potom sve menja. Umesto direktnog plasmana proplasiranih timova na završni turnir, prvoplasirani i drugoplasirani timovi igraće četvrtfinalne mečeve, a pobedinci tih utakmica plasiraće se na „fajnal for“.


Mediji u Švajcarskoj: Već je bilo vrućih i eksplozivnih duela sa Srbima

Mediji u Švajcarskoj veoma su zadovoljni posle žreba grupa u Ligi nacija. Švajcarci će biti poritvnici Srbije, Danske i Španije u A4 grupi Lige nacija, u takmičenju koje počinje 5. septembra.

"Blik" konstatuje da je grupa veoma zanimljiva i atraktivna.

"Sviđa nam se ono što vidimo. Reprezentacija Švajcarske ima atraktivnu grupu! Tu je spektakl protiv Španije i utakmica protiv Danske. Treća nacija koja nas čeka je Srbija, protiv koje je naša reprezentacija već igrala na Svetskom prvenstvu 2022. godine", piše "Blik".

Portal "20 minutes" donosi konstataciju da je "Švajcarska izbegla čudovišnu grupu".

"Švajcarska ima jaku grupu u Ligi nacija. Već je bilo vrućih i politički eksplozivnih duela između Švajcarske i Srbije na Svetskom prvenstvu 2018. i 2022. zbog kosovskih korena zvezda Granita Džake i Đerdana Šaćirija", podseća portal, dok je za "24 heures" najatraktivniji meč sa Špancima.


Promenjen je i sistem u ostalom delu takmičenja, doduše i dalje će poslednjeplasirani timovi grupa ispadati u niži rang, a pobednici napredovati, međutim uveden je i baraž, tako da će trećeplasirane ekipe višeg ranga igrati za opstanak protiv drugoplasiranih timova nižeg ranga.  

Prvo kolo Lige nacije igraće se od 5. do 7. septembra, drugi krug je na programu već od 8. do 10. septembra, treći i četvrti krug će se igrati u oktobru (od 10. do 15.),a peti i šesti u novembru (14. do 19.). Četvrtfinalni mečevi će se igrati sledeće godine u martu (20. do 25.), a finalni turnir je na programu u junu (4. do 8.).


Španci: Srbija može sve da iskomplikuje

Mediji u Španiji konstatovali su da je "furija" dobila veoma zanimljivu grupu Lige nacija. "AS" konstatuje da je "Španija dobro prošla na žrebu" jer će igrati sa Srbijom, Danskom i Švajcarskom.

"Španija je jasan favorit da prođe u četvrtfinale, čak i više imajući u vidu da će u ovom izdanju prva dva ići dalje", konstatuje As.

Kada je reč o mečevima sa Srbijom, "As" prenosi sledeće:

"Konačno, Srbija je protivnik koji može da iskomplikuje grupu. Uz probuđenog Vlahovića u Juventusu i igrače visokog nivoa poput Mitrovića i Kostića, Srbi su takmičarski jaki i mogu da otežaju posao svakome", konstatuje list.

"Marka" komentariše kako je Španija izbegla "bauk Portugala i Francuske".

"Bez Portugala i večnog Kristijana Ronalda na putu, ili moćne Francuske, Španija je izbegla najkomplikovanije timove u traganju za prva dva mesta koji daju opciju da se igra u četvrtfinalu. Promena sa Danskom može da otvori put, kao i sa Švajcarskom, koja je stari protivnik u Ligi nacija i sa kojom je uvek nezgodno u svakom takmičenju", konstatuje Marka bez pomena Srbije.


Važno je apostrofirati da Srbija i sve druge reprezentacije iz A divizije imaju priliku da preko Lige nacija obezbede baraž za Evropsko prvenstvo. Prvaci grupa biće automatski u doigravanju, ali ukoliko kroz kvalifikacije tokom 2025. obezbede put na SP 2026. onda će na njihova mesta doći drugoplasirane, trećeplasirane ili četvrtoplasirane selekcije. Ukupno će, dakle, četiri tima iz Lige nacija proći u baraž za Mondijal u SAD, Kanadi i Meksiku.

Liga nacija važna je i zbog kvalifikacija za Mundijal 2026. godine u SAD, Meksiku i Kanadi jer će četiri najbolje selekcije, koje nisu izborile baraž kroz kvalifikacije, igrati u baražu sa još 12 drugoplasiranih iz kvalifikacija. Četiri reprezentacije će se kroz baraž plasirati na Svetsko prvenstvo.

FS Srbije su na žrebu u Parizu predstavljali predsednik Dragan Džajić, potpredsednik Branislav Nedimović, generalni sekretar Jovan Šurbatović, selektor Dragan Stojković, direktor sportskog sektora Miroslav Tanjga, direktor A reprezentacije Stevan Stojanović, portparol Milan Vuković i direktor medija tima Nebojša Petrović.

 G. Kovač

Sastavi grupa

Divizija A

Grupa 1: Hrvatska, Portugal, Poljska, Škotska.

Grupa 2: Italija, Belgija, Francuska, Izrael.

Grupa 3: Holandija, Mađarska, Nemačka, BiH.

Grupa 4: Španija, Danska, Švajcarska, Srbija.

Divizija B

Grupa 1: Češka, Ukrajina, Albanija, Gruzija.

Grupa 2: Engleska, Finska, Republika Irska, Grčka.

Grupa 3: Austrija, Norveška, Slovenija, Kazahstan.

Grupa 4: Vels, Island, Crna Gora, Turska.

Divizija C

Grupa 1: Švedska, Azerbejdžan, Slovačka, Estonija.

Grupa 2: Rumunija, Kosovska selekcija, Kipar, Litvanija/Gibraltar.

Grupa 3: Luksemburg, Bugarska, Severna Irska, Belorusija.

Grupa 4: Jermenija, Farska Ostrva, Severna Makedonija, Letonija.

Divizija D

Grupa 1: Litvanija/Gibraltar, San Marino, Lihtenštajn.

Grupa 2: Moldavija, Malta, Andora

Autor:
Pošaljite komentar
SRBIJA VEČERAS SAZNAJE RIVALE, MOGUĆ DUEL S HRVATSKOM: Evo kad počinje žreb za Ligu nacija!

SRBIJA VEČERAS SAZNAJE RIVALE, MOGUĆ DUEL S HRVATSKOM: Evo kad počinje žreb za Ligu nacija!

08.02.2024. 06:31 06:33
ŽREB ZA LIGU NACIJA SUTRA U PARIZU, fudbaleri Srbije debituju u elitnom društvu

ŽREB ZA LIGU NACIJA SUTRA U PARIZU, fudbaleri Srbije debituju u elitnom društvu

07.02.2024. 17:52 18:01