ХРАБРИМ "ОРЛОВИМА" МАЛО НЕДОСТАЈАЛО: Минимални пораз Србије на старту Еура од Енглеске

Ако кажемо да је Србија изгубила на старту Европског првенства, неће то бити нека велика новост.
1
Фото: (AP Photo/Alessandra Tarantino, Andreea Alexandru, Martin Meissner)

Али, ако додамо да „орлови“, после свега виђенох, нису заслужили такав епилог, е, то јесте важна новина и нешто што може да охрабри све навијаче у нашој земљи. Главе је Пиксијевом тиму дошла јако резервисана игра на почетку, када су и примили гол, а потом су, како је време одмицало, били све бољи.

Не знамо колико се српским љубитељима фудбала допала стартна постава за коју се определио наш селектор Драган Стојковић, али, нема шта, Пикси је остао доследан и показао да заиста намерава да нападне „све три круне“ које красе енглески грб. Они опрезнији, ипак, мора да су сумњичаво вртели главама због двојице нападача у нашем саставу. Наспрам српског тима били су, еј, моћни Енглези, предвођени њиховим суперстаровима, а наша одбрана... Хммм, већ дуже време она не улива претерану сигурност, најблаже речено.

Фото: Tanjug (AP Photo/Andreea Alexandru)


ГОЛ(ОВИ)

1:0 (13. минут) – Брзоноги Букајо Сака добио је одличну лопту у простор и, с десног крила, улетео иза леђа наше одбране. Покушао је да га блокира Страхиња Павловић, мало је закачио центаршут који је уследио, а лопта је добила путању која ју је одвела до надолазећег Џуда Белингема, који је, скоком изнад Живковића, главом послао у нашу мрежу.


Елем, ривал је, што је било и очекивано, имао чешће лопту у ногама. Навикли смо на ту слику из Премијер лиге, у којој они круже, „даве“ одбрану ривала и траже у њој пукотину. Пронашли се је Енглези у 13. минуту и то је од претерано уздржаних „орлова“ захтевало адекватан одговор, јер дотадашња игра момака у црвеној опреми није обећавала ништа добро.

Наговештај је стигао у 20. минуту, када је Митровић, после одузете лопте, с неких 17 метара распалио по лопти, недовољно прецизно, али довољно да убрза пулс код навијача српског тима. Отреситији су постајали Пиксијеви следбеници, што се Енглезима није допадало, па је у 22. минуту Белингем, непримерено статусу који има у свету фудбала, грудима насрнуо на Костића. Јесте, три минута доцније нашој одбрани побегао је Кајл Вокер, али није добро шутирао. Срећом!


Полиција у Гелзенкирхену привела седам српских навијача пре меча са Енглеском

Немачка полиција саопштила је вечерас да је привела седам српских навијача после туче са присталицама Енглеске у Гелзенкирхену уочи меча две селекције на Европском првенству.

У саопштењу полиције у Гелзенкирхену се подсећа да су се навијачи две селекције од раног јутра окупили у овом граду.

"Око 4.000 навијача Србије је кренуло у навијачком маршу ка стадиону. Та шетња је морала да буде прекидана неколико пута зато што су навијачи употребљавали пиротехнику. Око 15.45 часова полиција је добила информацију о сукобу између српских и енглеских навијача. Специјалне полицијске снаге су интервенисале и раздвојиле две групе навијача. Приведено је седам српских навијача, а против њих су поднете кривичне пријаве. На путу до стадиона није било инцидената. Полиција је присутна на лицу места и пажљиво прати ситуацију", саопштено је вечерас из полиције у Гелзенкирхену.


Пикси је скинуо сако, тражио је офанзивнију партију, а наоко мирни Саутгејт хладнокрвно је показивао да се лопта што пре одузме и крене у нови налет ка Рајковићу. Недостајао је Србији завршни пас, магија Душана Тадића,  јер је наш тим играо све боље, али лопта није стизала до нападача. Убеђени смо да су навијачи „орлова“ прижељкивали капитена на терену, посебно што је у тим тренуцима лопта била све чешће код наших фудбалера.

Пех нам се десио у 41. минуту, када се повредио Филип Костић, који је у сузама морао да напусти терен, а заменио га је имењак Младеновић. Други минут надоканде, повећао нам је веру да у наставку можемо много више, да наш тим има и квалитет и снагу да се мушки „потуче“ с противником. Па, куд пукне. Међутим, лопта није стигла до Влаховића. А баш је могла...

Фото: Tanjug (AP Photo/Martin Meissner)


Капитени дведеветке

Обе селекције у синоћњој утакмици на терен су извеле, у улогама капитена, две „деветке“. Најбољи стрелци Србије – Александар Митровић и Енглеске – Хари Кејн, преводили су своје екипе, а уједно су били и њихове офанзивне узданице.


На почетку наставка у игру није ушао Тадић, али јесте Иван Илић, уместо Гудеља оптерећог жутим картоном. Кренули су Срби много решеније, желећи да савладају Пикфорда, али... Поново је недостајао тај завршни пас, опипљиво додавање ка Митру или Дуцију. Свеједно, воли наш човек када види решеност и храброст, а управо то су почели да показују наши момци.

Играо се 59. минут када је Сергеј избацио у напад Младеновића, овај је лопту упутио ка Митровићу, којег је, куком, али и лактом, избацио Трипије. Међутим, Орсато је само одмахнуо руком. Уследио је нови Пиксијев потез: у игру су ушли Тадић и Јовић, уместо Митровића и Лукића, дакле остали смо с двојицом нападача.

Да ли су морали, или је то био део тактике, тек Енглези су се повукли. Тадић умало није провукао лопту до Луке Јовића у 66. минуту, али је она, ипак, одскакутала у Пикфордово наручје. Штета, баш велика штета, могло је ту свашта да се изроди.

Помоћ с трибина непрекидно је стизала нашем тиму, а он је натерао фаворита да се брани, успут максимално користећи статус својих звезда код арбитра. Наравно, није Орсато ништа нажао чинио Србији, али је оне ситне прекршаје, који баш и нису морали да се суде, ипак пресуђивао у корист енглеског тима.

Хари Кејн је у 77. минуту погодио пречку, након што је скочио, одгурнуо Вељковића с леђа (био је фаул!), а Рајковић одбио лопту до дирека. Играло се на махове, све што имају улагали су наши играчи у пут ка изједначењу. У 82. минуту какав је нападач показао је Душан Влаховић, шутирајући с 18 метара под пречку, али је Пикфорд чудесно одбранио. Онда је поново покушао Бирманчевић, чији покушај је изблокиран, па је поново Италијан прекинуо нашу иницијативу, изазивајући незадовољство свих нас.

Време је (пре)брзо одмицало, улагали су и последње атоме снаге играчи Србије, а Енглези су се, често и грчевито, бранили и чекали да прославе прву победу. Јуришима ка голу Пикфорда завршили су сусрет наши момци, којима, после свега, морамо да честитамо и да им поручимо да знамо да ће бити пуно боље у утакмицама које следе 20. и 25. јуна. Само да наставе у стилу који су нам приказали.

СрбијаЕнглеска 0:1 (0:1)

ГЕЛЗЕНКИРХЕН: „Ауф Шалке арена“, гледалаца: 60.000. Судија: Данијеле Орсато (Италија) 6. Помоћници: Ћиро Карбоне 6,5 и Алесандро Ђалатини 6,5 (обојица Италија). Жути картони: Гудељ, Тадић, селектор Стојковић (Србија).

СТРЕЛАЦ – 1:0 Белингем у 13. минуту.

СРБИЈА (3-5-1-1): Рајковић 7 – Вељковић 6, Миленковић 6,5, Павловић 6 – Живковић 7 (од 74. Бирманчевић 6,5), С. Милинковић-Савић 6,5, Гудељ 6,5 (од 46. Илић 6,5), Лукић 6 (од 61. Јовић 6), Костић 6 (од 43. Младеновић 7) – Влаховић 6, Митровић 6,5 (од 61. Тадић 6,5).

ЕНГЛЕСКА (4-2-3-1): Пикфорд 6,5 – Вокер 6,5, Стоунс 6,5, Гејхи 7, Трипије 6 – Александер-Арнолд 6 (од 69. Галагер 6), Рајс 6,5 – Сака 7 (од 76. Бовен 6), Белингем 8 (од 86. Маину -), Фоден 6 – Кејн 7.

ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Џуд Белингем (Енглеска) 8.

Александар Предојевић

 

Standings provided by Sofascore
EUR/RSD 117.0324
Најновије вести