Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СВАКИ ДАН ЗА ДОРУЧАК ТРИ ЈАЈЕТА Ево шта се десило с организмом БИЛА САМ У ШОКУ

19.12.2023. 10:09 10:18
Пише:
Фото: Pixabay, ilustracija

- Први корак у мом експерименту био је суочавање са дуго присутним митом да јаја негативно утичу на срце.

Испоставило се да је ова перцепција застарела и да су истраживања показала да јаја нису толико штетна како се мислило. Нутрициониста Џоана Бурдеос ми је објаснила да су јаја богата протеинима и есенцијалним храњивим материјама као што су витамини растворљиви у мастима, Б витамини, фолна киселина и холин. Осим тога, јаја су названа "савшеним протеином" због свих девет есенцијалних аминокиселина које садрже - прича Џејми Стетис, новинарка магазина "Healthy".

Узбуђено је сам започела своју недељу доручкујући три јајета сваког дана.

- Први дан сам направила фритату с преосталим лососом, сервирану преко освежавајуће руколе с фетом. Следећег дана, у журби да спакујем ствари за путовање, узела сам три кувана јаја са салатом. Онда сам јела јаја на око, па омлет, па поширана јаја, па опет кувана и печена. И тако сам изгурала недељу дана. Овај експеримент је покренуо нешто више од промене у исхрани - утицао је и на моје свакодневне одлуке.

Током недеље, каже, приметила је да је постала пажљивија у избору остале хране коју једе током дана.

- Уместо да смажем колач, одлучила сам се за две јабуке. Ова промена ме је задржала ситом дуже време, што се показало корисним током дугих летова и запослених дана.

Иако се води полемика око тога колико је сигурно јести јаја свакодневно, истраживања су се променила током година. Харвард Health сада сугерише да просечна здрава особа може конзумирати и до седам јаја недељно без значајних последица.

- Дијететичар нутрициониста Бланка Гарсија ме је подсетила на то да је важно одржавати разноврсност у исхрани и да се јаја не би требала конзумирати у превеликим количинама сваког дана. Након недеље експеримента, схватила сам да су јаја веома вредан извор протеина и хранљивих материја. Намеравам да задржим неке навике, као што су конзумација тврдо куваних јаја као ужине или припрема различитих јела као што су омлет и фритате. Овај експеримент ме је подсетио да храна није само гориво за тело, већ и алат за доношење бољих свакодневних одлука у вези са здрављем.

Ако тражите начин да унапредите своју исхрану, размислите о укључивању јаја у свој доручак. Моје искуство показује да мала промена у исхрани може имати значајан утицај на ваше здравље и свакодневни живот.

Ало

Пише:
Пошаљите коментар
Висок лош холестерол  - не боли, а прави велику штету

Висок лош холестерол  - не боли, а прави велику штету

09.05.2023. 09:59 10:01