Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Škola fudbala "Petar Puača" prerasla u klub koji će nastupati u Drugoj novosadskoj ligi

20.07.2023. 14:54 15:09
Piše:
Foto: Privatna arhiva

Već godinama je Škola fudbala "Petar Puača" na dobrom glasu u Novom Sadu, Vojvodini, pa i čitavoj Srbiji, kao sredina u kojoj se okupljaju mladi različitog imovinskog stanja, koji u njoj mogu besplatno da treniraju.

Predvođeni vlasnikom kluba, nekadašnjim fudbalskim internacionalcem Petrom Puačom, ljudi iz škole nastoje da bukvalno svakodnevno unapređuju svoj rad, pa su se istakli i kao vredni i sposobni organizatori kampova, od koji je, upravo juče, jedan počeo u Sportskom centru "Sajmište", pod nazivom "Šutni loptu, a ne život".

- Moja Škola postoji već punih 18 godina i s ponosom mogu da istaknem da je jedna od najtrofejnijih u Srbiji - istakao je Puača, nekadašnji igrač, između ostalih ekipa, i beogradske Crvene zvezde. - Posle proslave svojevrsnog punoletstva, ona je sada prerasla u klub, jer posedujemo sve uzrasne kategorije. Oformili smo i seniorski tim, koji će startovati u najnižem rangu takmičenja, Drugoj novosadskoj ligi, uz želju da kasnije napreduje i pozicionira se i u višim ligama.

Istakao je Puača da u njegovoj školi vežbaju klinci od 4 do 12 godina, a uz njih su i pioniri, kadeti i omladinci, pa je logičan nastavak bila i aktivacija prvog tima.

- Novi Sad ima čak 88 registrovanih škola fudbala, u koje idu deca do 14 ili 15 godina starosti - objasnio je Davor Todorović, sportski direktor FK "Petar Puača". - U Srbiji ne postoji razvojna liga za mlade između 18 i 21 godine, pa nam se deca fudbalski gube baš u tom uzrastu. Pojavila se velika grupa od skoro 300 momaka, koji još uvek nisu spremni da postanu fudbaleri, naprimer, Vojvodine ili TSC-a, a poseduju određeni kvalitet. Uz njih, naša Škola fudbala poseduje veoma talentovane dečake, kod kojih je već izgrađen pobednički mentalitet i to smo želeli da iskoristimo pri formiranju fudbalskog kluba. Priključili smo im dva-tri momka od po takođe dvedesetak godina, koji su već igrali u seniorskoj konkurenciji i tako smo zaokružili priču o prvom timu.


Partner iz Austrije

Uvek je teško rešivo pitanje sponzorstava u nižim rangovima fudbalskih nadmetanja. Klubovi kubure s novcem, a Petar Puača, čini se, zna način kako da taj problem reši.

- Za početak, pronašli smo pojedine sponzore, a u narednim danima bi sportski direktor Davor Todorović trebao da dovede partnera, a ne sponzora, iz Austrije. U petogodišnjem planu koji imamo, ideja nam je da on uloži određeni novac u naš klub. Ukoliko nam to ne uspe, imamo i rezervne planove, a verujem da u narednih šest meseci možemo da uspostavimo željeni sistem - dodao je Puača.


Ideja je da FK "Petar Puača" bude razvojni klub, koji će svoje igrače da usmerava u druge klubove.

- Naš seniorski pogon sastavili smo delom od igrača iz novosadskih ekipa, a delom su to momci iz naše Škole fudbala. Već smo odigrali i prvu zvaničnu utakmicu, u kojoj nam je domaćin bio nekadašnji superligaš, a danas član Srpske lige Vojvodine, ekipa Bečeja, s kojom smo skoro 70 punih minuta igrali ravnopravno. Ipak, primili smo četiri gola i ubedljivo izgubili, ali je mnogima od gledalaca na stadionu bilo neshvatljivo to da naš tim prvi put nastupa zajedno.

Govoreći o bliskoj budućnosti, Petar Puača je posebno želeo da naglasi sledeće:

- S bazom od gotovo 300 igrača, siguran sam da možemo da budemo konkurentni i u petom ili četvrtom rangu takmičenja. Potencijal koji Novi Sad ima je ogroman, jer fudbal aktivno danas trenira oko 6.000 dečaka u raznim školama, a u Fudbalskom savezu Grada Novog Sada registrovano je 6.000 fudbalera. Upravo zbog toga nam je cilj da probamo da se plasiramo u Srpsku ligu, a nije nam plan da pokušamo i nešto više. Namera nam je stvaramo igrače za naše najbolje klubove, kao što su to danas golman Toroman, Zukić i Kabić, momci koji su krenuli upravo iz moje Škole - podvukao je Puača.

A. Predojević

Ekipa FK "Petar Puača" pred premijerni duel u Bečeju

 

Autor:
Pošaljite komentar