Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mihajlović: Pruga Beograd-Budimpešta važna za Srbiju i Kinu

25.10.2018. 13:37 13:41
Piše:
Foto: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

BEOGRAD: Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa predstavnicima kineskih kompanija o modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta, istakavši značaj ovog projekta za obe zemlje.

Mihajlovićeva je razgovarala sa Hu Sjaojungom, generalnim direktorom Odeljenja za projekt-menadžment konzorcijuma kineskih kompanija Čajna rejlvej internešenel kompani (CRIC) i Čajna komjunikejšen konstrakšen kompani (CCCC), i Džang Sjaojuenom, generalnim direktorom CCCC.

"Modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, kao deo rekonstrukcije železničkog Koridora 10, kojim se naša zemlja uključila u kinesku inicijativu ''Jedan pojas, jedan pu'', važan je projekat kako za Srbiju, tako i za NR Kinu, o čemu svedoči i nedavni sastanak dva predsednika u Pekingu. Srbija i Kina imaju odlične bilateralne odnose i naša saradnja na ovom projektu je neupitna", izjavila je Mihajlovićeva.

Konzorcijum kineskih kompanija CCCC i CRIC izvodi radove na deonici Beograd centar-Stara Pazova, u dužini od 34,5 km, a vrednost radova je 350,1 milion dolara.

Sastanku je prisustvovao i ambasador NR Kine u Beogradu Li Mančang, koji je istakao važnost ovog projekta za kinesku vladu i predsednika, rekavši da će zajedno sa potpredsednicom Mihajlović pratiti realizaciju i dinamiku radova.

Predstavnici konzorcijuma kineskih kompanija, koje su radove na deonici Beograd centar-Stara Pazova započele u junu ove godine, izrazili su uverenje da će obaveze iz komercijalnog ugovora biti ispoštovane i radovi biti završeni u roku, navadeno je u saopštenju iz kabineta Mihajlovićeve.

Sa Pauer Čajna na infrastrukturnim projektima

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, razgovarala je u Beogradu s regionalnim direktorom kineske kompanije "Pauer Čajna" Jeng Boom o nastavku izgradnje obilaznice oko Beograda, kao i o mogućnostima saradnje na novim projektima, pre svega na izgradnji auto-puta Niš-Merdare-Priština i brzih saobraćajnica Beograd-Zrenjanin i Iverak-Lajkovac.

"Ministarstvo koje vodim ima odličnu saradnju s vašom kompanijom, o čemu svedoče i projekti koje trenutno realizujemo, prvenstveno o obilaznici oko Beograda. Zainteresovani smo za proširenje saradnje i na drugim projektima, o tome smo nedavno razgovarali i u Pekingu, u prisustvu predsednika (Aleksandra) Vučića“, rekla je Mihajlovićeva.

Kako je saopšteno iz ministarkinog kabineta, kineska kompanija izrazila je zainteresovanost da se uključi u izgradnju Auto-puta mira Niš-Merdare-Priština, kao i brzih saobraćajnica od Beograda do Zrenjanina i od Iverka do Lajkovca, kojim će se ovaj deo Srbije povezati sa Koridorom 11.

"Hvala Vam na prilici da nastavimo razgovore o daljoj saradnji. Pored učešća u izgradnji obilaznice oko Beograda, zainteresovani smo i za nove projekte i spremni da razgovaramo o različitim vidovima finansiranja“, rekao je Jeng.

Ministarka Mihajlović predložila je formiranje radne grupe koju će činiti predstavnici Ministarstva i kineske kompanije, radi što efikasnijih dogovora o realizaciji pomenutih novih projekata. 

Kineska kompanija "Pauer Čajna" trenutno realizuje projekte na izgradnji obilaznice oko Beograda, od Ostružničkog mosta do Bubanj potoka, u dužini od 19,5 kilometara u vrednosti od 207 miliona evra, a pregovara se i o potpisivanju komercijalnog ugovora za izgradnju sektora C: Bubanj potok - Vinča - Pančevo, u dužini od 31 kilometra i procenjenoj vrednosti investicije od oko 500 miliona evra. 

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić sa predstavnicima kineske kompanije Zijin 

Vučić sa predstavnicima kineske kompanije Zijin 

12.03.2018. 13:06 13:08
Do kraja 2019. biće završena rekonstrukcija pruga u Srbiji

Do kraja 2019. biće završena rekonstrukcija pruga u Srbiji

14.10.2018. 12:56 12:57