light rain
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"ПРАДЕВОЈЧИЦИ" ИЗ ЗРЕЊАНИНА ФЕСТИВАЛСКИ ГРАН-ПРИ У СУБОТИЦИ

22.09.2023. 20:33 21:10
Пише:
Извор: Д. Вујковић

Представа "Прадевојчица" по роману Десанке Максимовић, у драматизацији Мине Петрић и режији Соње Петровић, Народног позоришта "Тоша Јовановић" Зрењанин, управо је проглашена за најбољу, на 30. међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици. Награду је доделио жири који је радио у саставу Амела Вученовић (Србија), Јелена Ситар (Словенија) и Јарослав Антоњук (Пољска). “Прадевојчица“ је добила награду “за високо естетично обједињење свих неопходних параметара луткарске представе, како у драматуршком, редитељском, ликовном и музичком контексту, тако и у одличној игри глумачког ансамбла”, образложио је жири.

Награду младог жирија добила је представа "Седам гавранова" Браће Грим, у режији Јакуба Максимова, Ђечијег позоришта Републике Српске. Млади жири доделио је и специјалну награду представи "Прича о љубави једног дрвета" по књизи Шела Силверстина, у режији Чоија Вона, Позоришта "Плеј ари" из Јужне Кореје.

Млади жири 30. међународног фестивала позоришта за децу у саставу: Милица Личанин, Теодора Марковић, Доријан Растко Гладић, Петар Будинчевић и Матија Ивељић, награду за најбољу представу остварењу “Седам гавранова” образложио је речима: “Одлична режија која је водила кроз разумљиву причу, фантастични звучни ефекти и музика допринели су овој одлуци. Жири посебно жели да похвали уиграност трупе што је посебно дошло до изражаја приликом анимирања лутке Сестре.”.

Жири којим је председавала Амела Вученовић награду за најбољу режију доделио је Јевгенију Ибрагимову за представу “Ноћна песма” у извођењу позоришта “Летећа крава” из Естоније, “за успешно налажење форме театра у театру с активним учешћем публике као равноправног партнера у представи”. Ибрагимову је додељена и награда за оригиналност и фантазију, коју је поделио са Ирином Марјапуу као сценографкињом и дизајнерком лутака у представи “Ноћна песма”.

За најбољу оригиналну музику награђен је Никола Јакимов, такође за представу “Ноћна песма”. Жири је своју одлуку образложио речима: “Музика је била у функцији магичне атмосфере, непретенциозно помажући редитељској замисли у пласирању материјала и целокупном утиску који је произвела на гледаоца”.

Награду за најбољу сценографију и најбоље решење лутака добила је Ирина Сомборац за представу “Прадевојчица” Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина, “за оригиналну персонификацију свих ликова у представи, дајући им визуалност митолошких бића и изванредном стилизацијом лутака и маски, мотивисаном локалном археолошком баштином”.

Пет равноправних награда за глумачко/ аниматорско мајсторство додељене су: Ивици Лучићу за улогу деде у представи “Дедине приче” Дечјег казалишта Бранка Михаљевића из Осијека; Панеси Месарош за улогу вештице у представи “Паприка Јанчи и ђавољи језик” Луткарског позоришта Харлекин из Мађарске; Жозеу Жилу, Софији Винагре и Наташи Переира из представе “И тако даље” у извођењу Театра С. А. Марионетас – Театро е Бонецос из Португала; Луцији Свободовој за остварење у представи “Жена-фока” позоришта Анима-Ацт из Словачке и ансамблу представе “Петар и вук” Градског позоришта “Баја Маре” из Румуније.

Жири је доделио и пет специјалних награда: представи “Седам гавранова” Дјечијег позоришта Републике Српске у Бањалуци, за колективну анимацију лутке Богдане у сцени одласка из куће; представи “Паприка Јанчи и ђавољи језик” Луткарског позоришта Харлекин из Мађарске за најбоље остварен контакт с публиком; Маји Лучић за оригиналну драматуршку концепцију представе “Дедине приче” у извођењу Дјечијег казалишта Бранка Михаљевића из Осијека; представи “Уметност ратовања” Дечјег позоришта института за благостање Кине, за изражену фантазију и одлично изражавање језиком сценског покрета”; Адаму Ађашу и Данијелу Дудашу за најбољи сценски покрет, у представи “Иза брда, преко брега” у извођењу Дечјег позоришта Суботица.

И. Б.

Аутор:
Пошаљите коментар
Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици од 17. до 22. септембра

Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици од 17. до 22. септембра

29.08.2023. 13:27 13:29
ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ ОТВОРЕНОГ УНИВЕРЗИТЕТА СУБОТИЦА

ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ ОТВОРЕНОГ УНИВЕРЗИТЕТА СУБОТИЦА

17.09.2023. 21:50 22:08