overcast clouds
10°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИЛИЈА БОСИЉ И САВА СЕКУЛИЋ ОД ВЕЧЕРАС У ГМС: Отвара се изложба Свесно напуштање реалности

14.06.2024. 14:30 14:40
Пише:
Фото: промо

У оквиру сарадње Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини и Галерије Матице српске вечерас ће у 20 сати у ГМС бити отворена изложба Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић.

Поставком је обухваћено 67 радова два култна аутора неконвенционалне уметности  из различитих музејских колекција, а прате је и два документарна филма: остварење о Илији Босиљу дело је редитеља Жике Митровића, док документарац посвећен Сави Секулићу потписује Слободан Пешић.

Изложбу допуњује документација међу којом је и писмо чувеног француског сликара, графичара и вајара арт-брута Жана Дибифеа о Илијиној уметности, настало када га је Дибифе уврстио у своју колекцију (која данас чини Collection dell’Art Брут у Лозани).

С обзиром на репрезентативност дела из два опуса који се од самог настанка крећу на граничном подручју савремене и арт брут уметности, изложба има и одређен теориј- ско уметнички аспекат који доприноси њеном значају.

Подсетимо, прошлог лета је чувени музеј Цаса dell’Art Брут у италијанском Кастеђу, под чијим кровом је најзначајнија и највећа збирка тзв. маргиналне уметности у Италији, након обимне реконкструкције премијерно отворио своје просторије за публику управо изложбом „Свесно напустање реалности”.

Prеthodno је у Културном центру Србије у Паризу Музеј наивне уметности наступио најпре са изложбом “Моћ визије - Сава Секулић” а годину дана касније је приређен и вернисаж посвећен Илији Босиљу под називом “Свет по Илији”.


Потврда вредности

Говорећи о искуствима гостовања у Цаса dell’Art Брут, управница Музеја наивне и маргиналне уметности др Ивана Башичевић Антић рекла је да наступити  у земљи каква је Италија, која има бесконачно богату традицију и огромно културно уметничко благо, и добити такву пажњу публике – због великог интересовања трајање изложбе је неколико пута продужавано – представља потврду да Илија Босиљ и Сава Секулић  аргументовано бране позицију високе уметничке вредности.

„Њихов опус има довољно нивоа садржаја и значења да може да се проучава у оквиру савремене уметничке сцене, и у оквиру онога што је везано за диверзитет различитих израза модерне уметности после Другог светског рата, која је добила различите форме и подразумевала много већу слободу изражавања и приступа уметности као стваралаштву уопште”, речи су др Башичевић Антић.


И управо те две монографске изложбе два аутора који спадају у светске класике маргиналне уметности и заступљени су у многи значајним музејским и приватним колекцијама, музеј Цаса dell’Art Брут желео је да прикаже у својим просторијама.

Тако је настала нова изложба “Свесно напуштање реалности”, која већ самим насловом улази у дефиницију уметничких пракси Илије Башичевиће Босиља (1895 - 1972) и Саве Секулића (1902 - 1989).

Теме оба изложена опуса су глобалне, везане за општа питања постојања човека, живота и смрти, породице и религије, и стога су њихове слике разумљиве свуда у свету.

Оба аутора, и Сава и Илија, у својим опусима стварају нове светове, а кроз визуелну уметност изражавају мисли филозофске природе бришући скоро потпуно свој унутрашњи, душевни живот као извор инспирације.

Њихове слике илуструју слободу изражавања очигледну у иконографији ових слика, аутентичан визуелни израз као и филозофску димензију питања и одговора које те слике адресирају.

Изложбу прати тројезични каталог (српски, италијански и енглески језик) са текстовима ауторке изложбе др Иване Башичевић Антић, те Барбаре Сафарове, Јерка Денегрија, Жана Дибифеа и Иване Јовановић. Кустоскиња је Мирјана Брмбота, музејска саветница Галерије Матице српске.

Реализацију изложбе Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић, , која ће бити за публику отворена до 1. септембра, омогућило је Министарство културе Републике Србије, а подршка је стигла и од ДДОР осигурања Нови Сад.

М. Стајић

 

Аутор:
Пошаљите коментар
ЛАНЕ ВИШЕ ОД 100.000 ПОСЕТИЛАЦА Галерија Матице српске: 2024. је почетак нове епохе (ФОТО)

ЛАНЕ ВИШЕ ОД 100.000 ПОСЕТИЛАЦА Галерија Матице српске: 2024. је почетак нове епохе (ФОТО)

22.01.2024. 17:11 17:14
МОЋ ЈЕ У ОЧИМА ГЛЕДАЛАЦА отворена изложба „Кун: уметник – радник – борац“

МОЋ ЈЕ У ОЧИМА ГЛЕДАЛАЦА отворена изложба „Кун: уметник – радник – борац“

11.06.2024. 20:45 20:56
НА ЕКСПО 2027 СТИЖУ ИЗРАЕЛЦИ Кораћ: Очекујемо Перес центар из Тел Авива на светској изложби

НА ЕКСПО 2027 СТИЖУ ИЗРАЕЛЦИ Кораћ: Очекујемо Перес центар из Тел Авива на светској изложби

11.06.2024. 07:56 08:01