НА НОВОСАДСКОЈ ПРОДУКТНОЈ БЕРЗИ Пшеница и соја поскупеле

Већ шесту недељу заредом кукуруз је доминантна култура у трговању на новосадској Продуктној берзи.
zetva psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić), ilustracija

После дужег периода раста цена, ове седмице је приметан блажи пад вредности кукуруза, док су цене соје и пшенице наставиле да расту.

Кукурузом се у недељи за нама трговало у ценовном распону од 20 до 20,5 динара килограм без ПДВ-а, у зависности од анализе на афлатоксин и паритета. Пондер цена износила је 20,24 динара килограм без ПДВ-а (22,26 динара килограм с ПДВ-ом), те је у односу на претходну седмицу приметан блажи пад цене од 0,23 одсто.  Пшеницом се трговало у ценовном распону од 22,5 до 23,5 динара килограм без ПДВ-а, у зависности од параметара квалитета и паритета. Пондер цена износила је 22,99 динара килограм без ПДВ-а (25,29 динара килограм са ПДВ-ом), те је у односу на прошлонедељну пондер цену приметан блажи раст од 0,36 посто.

Сојиним зрном трговало се на јединственом ценовном нивоу од 67 динара килограм без ПДВ-а (73,7 динара килограм са ПДВ-ом) уз обрачун квалитета, те је то уједно била и пондер цена. У односу на седам дана раније, приметан је раст цене од 3,21 посто.

Када је у питању тржиште сачми, ове недеље трговало се сојином сачмом са 44 посто протеина по цени од 77,5 динара килограм без ПДВ-а, док је сунцокретова сачма са 33 посто протеина прометована по цени од 31 динар за килограм, без ПДВ-а. Сунцокретова сачма прометована је и на паритету ЦПТ купац по цени од 32,5 динара килограм без ПДВ-а.

Понуда сточног јечма ове недеље била је слаба и на вишем ценовном нивоу од тражње. Закључен је један берзански уговор за сточни јечам са хектолитарском масом 60 кг по цени од 18 динара килограм без ПДВ-а. Последњег радног дана у недељи забележена је и прва понуда сточног јечма новог рода са хектолитром минимум 63 кг у мањим количинама по цени од 18,5 динара килограм без ПДВ-а.       

Е. Д.

EUR/RSD 117.0490
Најновије вести