overcast clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО, ВИДЕО) ГО­СТИ РА­ДО ДО­ЛА­ЗЕ У СРЕМ­СКА СЕ­ЛА Конгрес о туризму у руралним срединама окупио туристичке раднике у Врднику

30.05.2024. 15:01 15:28
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Конгрес посвећен развоју руралног туризма Војводине отворен је у бањи Термал у Врднику, у општини Ириг, престоници вина.

Организатори манифестације су Туристичка организација Војводине и Центар за рурални развој Војводине, а медијски спонзор је дневни лист Дневник.

Скуп о развоју руралног туризма је окупио око 110 учесника, туристичких посленика и представника локалних самоуправа, којима ће о овој теми говорити професори Пољопривредног факултета у Новом Саду, Високе пословне школе у Новом Саду и представници Канцеларије за локалноекономски развој у Иригу, пошто рурални туризам из године у годину постаје све важнија грана туризма и покретачка снага развоја села.

Посебно се у томе истиче општина Ириг, где је у првом кварталу ове године баш захваљујући бањи Термал остварено повећање долазака гостију за осам одсто у односу на исти период прошле године. У 2022. години Врдник је био друга бања у Србији по посећености, иза Врњачке Бање, а Сокобања, која је годинама заузимала друго место по броју гостију, сада је на трећем месту.

Државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић нагласио је да подручје Срема, посебно општина Ириг, Сремски Карловци, Сремска Митровица и делови града Новог Сада са сремске стране, постају све посећенији захаваљјујући развоју сеоских домаћинстава спремних да приме туристе на смештају или једнодневним излетима .

- Трудићемо се у Министарству да пођеднако развијамо све делове наше земље јер смо препознали значај руралног туризма. Управо се завршава конкурс за подстицаје сеоским домаћинствима за које је држава определила 150 милиона динара. Стигло је око 500 пријава а најбољи пројекти добиће бесповратно новац да би унапредили не само своје домаћинство већ и дали допринос у разоју своји села и општина - рекао је Кандић.

Организатори конгреса су Туристичка организација Војводине и Центар за рурални развој Војводине, а медијски спонзор дневни лист Дневник

Помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам Милан Јарић навео је да се заједничким радом Покрајине, Министарства, Туристичке организације Војводине и локалних самоуправа може унапредити рурални туризам, те да Покрајина чини да се ова грана привреде што снажније развија и не заостаје по туристичким понудама од оних у регионуи па и шире. - Око 800 корисника добило је око 1,4 милијарде динара да унапреде газдинства, неки од њих су тек почели да се баве туристичком привредом на својим огњиштима, док добар део њих је већ у том послу и унапређује понуду новим садржајима.

Директорка огласног сектора и продаје новина Дневник Војводина прес Александра Брзак подсетила је на то да је Дневник - медијски спонзор конгерса, најстарији дневни лист који излази у АПВ на српском језику ћириличним писмом, да је ушао у девету деценију постојања и да је увек посвећивао пажњу темама везаним за пољопривреду, развој села, али и да сада руралном туризму придаје велики значај јер постаје све значајнија грана туризма. Сви текстови, навела је директорка Брзак, осим у штампаном издању, доступни су и на порталу Дневника, Фејсбуку, Инстаграму, Твитеру и преко апликације за смарт телефоне. - Дневник ће све теме из агенде конгреса настојати да приближи читаоцима, како би заједничким снагама сагледале перспективе развоја руралног туризма, његове потенцијале, трендове, начине финансирања и примере добре праксе - истакла је директорка Александра Брзак.


Туристичка организација Војводине покретач сеоског туризма

Директорка Туристичке организације Војводине(ТОВ) др Наташа Павлаовић истакла је да је још пре неколико година војвођанска туристичка организација препознала значај руралног туризма и вредно радила да се афирмише, како међу туристима тако и међу сеоским домаћинствима да крену да инвестирају и постану носиоци развоја сеоског туризма.

- Резултат нашег рада огледа се и у Конгресу руралног развоја Војводине, чији смо организатори на учестује око 110 учесника што довољно говори да смо препозати као носиоци развоја и унапрежења важне гране туризма која и у свети постаје све значајнија.


Председник општине Ириг Тихомир Стојаковић истакао је да је Ириг престоница вина и да је од давнина био прави рај на земљи, како је говрио Доститеј Обрадовић. - Данас је интересантан свима, што нас обавезује да одржимо реноме и то и чиним јер знатан део велике инвестиције - Фрушкоогрски коридор, који пролази кроз општину Ириг.

У холу бање Термал одржава се и изложба „Вредне руке Фрушке горе”, на којој су представљени ручни радови удружења жена са подручја општине Ириг.

Конгрес се одржава уз подршку Министарство за туризам и омладину, Покрајинског секретаријата за привреду ,и туризам, Гаранцијског фонда и Фонда за развој АПВ и компанија Смартер АоЕ.

З. Делић, И. Бакмаз

Аутор:
Пошаљите коментар