Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УВЕК ЈЕ БОЉЕ КУПИТИ ДОМАЋУ ЛУБЕНИЦУ Најбоље освежење у врелим данима сада по много повољнијој цени! ФОТО

14.07.2023. 15:26 15:28
Пише:
Фото: Панчевац

Стигле су домаће лубенице и сада се могу купити по много повољнијој цени. Ратари су на својим њивама и сваког дана нуде потрошачима своје свеже лубенице које су све траженије.

На 5 хектара Јовица Калин из Идвора узгаја лубенице и диње. Топло време отежева посао радницима, али добром организацијом олакшали су себи рад на њиви и сваког дана успеју да уберу око 2 тоне лубеница. Зоран Бунић је један од радника који каже да се може зарадити лепа дневница.

– Јако је тешко, али радимо у две смене. Ујутру до 11, па касније од 18 часова. Тако избегавамо ову врућину, издржавамо јер смо млади, да је тешко-тешко. Кад затреба освежимо се лубеницом и онда буде мало лакше. Задовоољни смо послом, јер може лепо да се заради- каже Бунић

Кишовито пролеће није утицало на квалитет бостана и лубенице су изузетно крупне и слатке, а тренутно топло време им погодује. Један од најмлађих на њиви Калина је Михајло који помаже радницима:

– Најтежа лубеница коју смо имали била је тешка 22 килограма. Више волим лубенице од диња, јер су слађе, а посебно ми се свиђају ове црне сорте. Диње волим да једем са медом-истиче Михајло Калин.

Бостанџије истичу да тренутна цена на велико од 40 до 50 динара за килограм покрива њихове трошкове производње и напомињу да је увек боље купити домаћу лубеницу, јер је свежија:

– Ове године биће мало слабији род, али квалитет је одличан. Цене увек буду мало веће на почетку сезоне, јер се увозе из Грчке, Македоније и Албаније, али кад стигну наше домаће пада и цена. У односу на увозне наше су много боље и оно што је најважније свеже су, јер чим их уберемо ми их и продајемо. Тренутно се наше лубенице продају на велико од 40 до 50 динара по килограму и то је задовољавајућа цена. Да немам динар на динар зараду не бих ово ни радио, јер око лубенице има посла 200 дана. Није то само берба, јер производња почиње од расада, берба траје 100 дана,а након ње треба поспремити њиву-истиче Јовица Калин.

Лубенице су изузетно здраво поврће , али треба бити опрезан са конзумацијом, а људи који имају превише калијума у крви не би смели да једу више од два парчета дневно,а због велике количине шећера не препоручује се дијабетичарима.

 (Панчевац)

Пише:
Пошаљите коментар