Србија прошле године дуплирала извоз говеђег меса
БЕОГРАД: Извоз говеђег меса из Србије у последње четири године бележи стални раст, а прошле године је двоструко већи него 2017. године.
У Министарству пољопривреде кажу да је за српско сточарство изузетно важан продужетак важења уговора о слободној трговини с Турском, као и повећање квоте за извоз јунећег меса у ту земљу.
Осим у Турску, Србија говеђе месо извози у ЕУ, највише у Италију, али и на кинеско тржиште.
Значајна средства и субвенције држава је издвојила за товно говедарство, увела нове мере и увећала њихов износ, па су тако код крава за узгој телади за тов повећане са 10.000 на 20.000 динара по грлу, а за краве дојиље са 20.000 на 30.000 динара по грлу.
Стручњаци у говедарству виде потенцијал за развој с обзиром на велику тражњу говеђег меса у иностранству и сматрају да држава мора озбиљно да инвестира у сточарство.
У Привредној комори Србије наводе да су приходи од продаје говеђег меса на страним тржиштима у 2018. били нешто већи од 29 милиона евра, у 2017. години били су 13,13 милиона евра, 2016. износили су 7,77 милиона евра, док су у 2015. приходи од извоза говеђег меса били пет милиона евра.
Прошле године извезено је укупно 6.474 тона говеђег меса, док је 2017. години на страна трзишта пласирано 3.580 тона говеђег меса из Србије.
У 2016. години Србија је извезла 2.068 тона говеђег меса, а 2015. године 1.351 тона.
Према подацима Републичког завода за статистику, број грла говеда у Србији 1. децембра 2018. мањи је за 2,3 одсто него 1. децембра 2017. године, а за 1,6 одсто у односу на 1. децембар 2016.
Када је реч о малопродајним ценама јунећег меса у Србији, према подацима Републичког завода за статистику, оне су у јануару 2019. године у односу на јул 2018. у просеку повећане за 3,9 одсто.
Тако је просечна малопродајна цена јунећег меса са коском у августу 2018. године износила 633,13 динара по килограму, а у јануару 2019. године 659,21 динара по килограму.