overcast clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Превентивним мерама спречити ШИРЕЊЕ АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА у Србији

27.06.2023. 09:40 09:41
Пише:
Фото: приватна архива

БЕОГРАД: Државна секретарка у Министарству пољопривреде Душанка Голубовић апеловала је данас да се превентивним мерама спречи ширење афричке куге свиња у Србији, јер се болест шири и на одређене земље у региону које се граниче са Србијом.

Она је у изјави за Танјуг поручила да треба поштовати и све друге мере  прописане у циљу сузбијања ширења ове опасне и заразне болести, као и да ће министарство појачати контролу примене мера.

"Као што знамо, та болест се у Србији појавила 2019. године и од тада, кроз формирање Националног кризног центра, затим регионалних и локалних, до максималне укључености ветеринарских служби у спречавању ширења ове болести, на снази су и примењују се све мере. Оно што посебно отежава ову ситуацију, јесте што се ова болест шири и на одређене земље у региону које се граниче са Србијом", рекла је Голубовићева.

Она је нагласила да је афричка куга свиња болест са којојм се сусрећу и друге земље, ЕУ и света.

Напоменула је афричка куга свиња не може да се пренесе на човека и не представља опасност за безбедност и здравље људи.

"Ипак, са друге стране, производи велике економске штете и последице које могу да доведу до комплетног уништавања сточног фонда када је узгајање ових животиња у питању, што наравно за последицу има несташицу ове врсте производа на тржишту или њено значајно поскупљење. Тако ово није само ствар за ветеринаре и за одгајиваче, него је ствар која у крајњој линији може да погоди и све грађане Србије. Зато је важно да апелујемо на све да се придржавају превентивиних мера", нагласила је Голубовићева.

Превентивне мере се, пре свега, односе на одгајиваче свиња и подразумевају да у случају да примете било какву болест код животиње или било какво понашање које може да указује на болест, обавесте ветеринарску службу и предузимају мере, као дезинфекцију одеће и обуће, постављање дезобаријера и друге, рекла је она за Танјуг.

"Они то углавном знају, већином су информисани на терену, али оно што је важно је да се тих превентивних мера и придржавају. Да схвате озбиљност ове ситуације и да на своја газдинства или фарме не пуштају оне који нису спровели овакве мере. Поред тога што је болест домаћих свиња, ова болест је пре свега везана и за дивље свиње, које такође могу бити узрочници даљег преноса, те се превентвне мере односе и на ловце - дезинфекција одеће, обуће, аутомобила у време боравка у шуми и након тога, да би се спречило даље ширење болести", поручила је Голубовићева.

С обзиром да је ситуација тренутно таква да постоји тенденција ширења, нагласила је Голубовић, важно је пре свега предузети све што је могуће у наредном периоду и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде значајно ће појачати све врсте контрола како примене превентивних, тако и других мера које се односе на угрожено, заражено подручје, али тамо где заразе још увек нема, како би се максимално спречило ширење ове болести.

На сајту Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде могу се пронаћи смернице и објашњење саме болести, те се посебно наводи да лечење није могуће и да вакцина у смислу превенције не постоји.

Вирус афричке куге свиња не представља опасност за друге врсте животиња и човека, а код свиња се преноси контактом заражених са здравим

свињама, исхраном свиња помијама у којима има контаминираних остатака хране, контаминираном храном, водом, затим инфицираним крпељима, одећом и обућом, контаминираним предметима и опремом, као и превозним средствима, стајњаком, лешевима угинулих и закланих животиња и глодарима и инсектима.

У смерницама које је, такође, издао Национални центар за превенцију и контролу афричке куге свиња, као симптоми наводе се изненадно угинуће једне и више свиња, губитак апетита, потиштеност, повишена телесна температура до 42°Ц, крварења по кожи (најчешће по ушима, њушци, репу, ногама, стомаку и бочним странама трупа), крвав пролив, побачаји, несигурност у ходу, као и отежано дисање, кашљање и повраћање.

Аутор:
Пошаљите коментар