После 30 година, свињско месо из Србије на тржишту Европске Уније
22.01.2021.
11:26
11:28
Коментари (0)
БЕОГРАД: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да се током ове године очекује почетак пласмана свињског меса из Србије и на тржисте ЕУ, први пут после 30 година.
Он је на ТВ Прва рекао да је Србија успешно зауставила сирење афричке куге свиња која је идетификована код домаћих и дивљих свиња на подручју Пиротског и Борског округа.
"И ту смо је зауставили, успели смо да санирамо, данас немамо великих проблема", рекао је министар.
Навео је да су створени услови и за излазак говеђег меса и јаја из Србије на већа тржиста.
Министар казе да је у 2020. години 70 одсто пала потрошња говеђег места, а 20 одсто пала је потрошња свињског меса, јер нису радили хотели и ресторани, а да се настоји да се отворе нека нова тржиста за извоз.
Министар каже да се ради на 49 пројеката за системе за наводњавање на простору Војводине и централне Србије.
"Ово је време озбиљних климатских промена. Суштина је да имате што више воде јер то значи већи квалитет производа и принос, а и већу зараду", рекао је министар.
У развој система за наводњавање биће, каже, уложено око 100 милиона динара, укљуцујући и Фрушку гору.
Каже да је Влада Србије јуче донела одлуку о упућивању 600 милиона динара на просторе локалних самоуправа угрожених од поплава.
Најавио је да ускоро доношење прописа који се односе на прераду воћа, поврћа и меса, а у априлу или мају и прописа о регулисању тржиста пољопривредних производа.
Каже да очекује и решавање питања пензија за пољопривреднике.
Недимовић је рекао да је пољопривредна производња у 2020. порасла пет одсто у односу на 2019. која је била рекордна.