Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПО ЦЕНИ СУНЦОКРЕТА, ЗЕЈТИН БИ ТРЕБАЛО ДА БУДЕ 130 ДИНАРА, А НЕ 150! Домаћи уљари користе гужву на светској пијаци за повећање цена уочи жетве 20% НЕОПРАВДАНОГ ПОСКУПЉЕЊА?

10.07.2024. 08:23 08:33
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Литар уља продаје се у великим маркетима од 149 до 179 динара, што је виша цена у односу на ранији период за око 20 одсто.

Да ли ће уље поскупети још у уљарама не желе да причају, нити наводе разлог зашто је литар рафинисаног сунцокретовог уља поскупео мало више од месец дана уочи жетве сунцокрета.

- Литар уља требало би да кошта од 120 до 130 динара имајући у виду да је сунцокрет лане коштао око 40 динара - сматра ратар Радослав Адамовић из Инђије .- Мада фабрике имају трошкове од прераде сунцокрета треба рећи да им остаје сунцокретова сачма чија цена је приближна цени сунцукретовог зрана.

Агроекономски аналитичар из Новог Сада Бранислав Гулан напомиње за “Дневник” да ће у свету сунцокрета и соје у предстојећој жетви бити мање, и да већ сада цене биљних уља и масти расту на светском тржишту што је разлог зашто и код нас уље поскупљује премда дешавања на светском тржишту не би требала да нас дотичу када је реч о овој намирници.

У овој сетви под сунцокретом је између 270.000 и 280.000 хектара и, бар за сада, имамо све предуслове да у жетви добијемо између 2,7 до три тоне по хектару

- Наша земља је увек имала довољно и сунцокрета и уља и никада нисмо увозили уље већ били извозници - нагласио је Гулан. -За домаће потребе треба нам око 80.000 литара уља јер увек од домаћих потреба десет одсто треба да чувају Републичке робне резерве Србије.

Гулан је предочио да је према подацима Републичког завода за статистику лане било 240.305 хектара посејано сунцокрета што је посматрајући десетогодишњи просек под овом уљарицом повећање површина за скоро 15 одсто. - Прошле године просечан принос је био 2,9 тона по хектару, а у индустријским капацитетима по статистичким проценама прерађено је око 246.000 тона уља. То значи да смо за извоз имали више од 165.000 тона када се одузме домаћа потрошња.


Паори хоће поштен откуп

И земљорадници су углавном задовољни како сунцокрет напредује, али и стрепе од тога какво ће време бити док не буду скидали род и колико ће коштати нова летина.

Ратар из Торка у Банату Ђорђе Милотин осигурао је ново зрно на 40 динара по килограму. Та цена уљарице , подсетио је , иста је оној у откупу прошле жетве , кретала се од 40 до 41 динара са ПДВ. У овој жетви очекује исту цену, и напомиње да по том коштању ратари неће имати зараде.

 - Реално би било да килограм сунцокретовог зрна кошта око 50 динара - истакао је Милотин.- Незадовљни смо што се наш род и труд обезвређује мада без нас не би било ни хране. Ми обезбеђујемо сировине за исхрану становништва.

По речима ратара из Инђије Радослава Адамовића за нови род у терминском уговарању трговци сунцокретом нуде свега 44 динара, што је ниска цена уколико се пореде трошкови улагања.

Адмамовић каже да би уљарица требало да вреди од 50 до 55 динара , да би било зараде. Пре две године зрно је коштало 73 динара и од те цене имали смо озбиљну зараду, рекао је он.


У овој сетви под сунцокретом процењује др Владимир Миклич са новосадског Института за ратарство и повртарство имамо између 270.000 и 280.000 хектара и бар за сада све предуслове да у жетви добијемо између 2,7 до три тоне по хектару.

 - Мада је још  рано због климе говорити колико ћемо имати сунцокрета на основу онога што се види на терену усев добро изгледа. Једино што је мало нижи, јер је због великих врућина брзо прилазио кроз вегетационе фазе, па је зато и раније процветао. Годила му је недавна киша а пријала би и током маливања зрна јер су кишне капи предуслов за добре приносе и квалитет зрна - казао је др Миклич. 

З. Делић

Аутор:
Пошаљите коментар
АКО ЈЕ СУНЦОКРЕТ 40 ДИНАРА, ЗЕЈТИН МОРА ДА КОШТА 125 ДИНАРА На уљу неко масовно зарађује јер су уљарице јефтине

АКО ЈЕ СУНЦОКРЕТ 40 ДИНАРА, ЗЕЈТИН МОРА ДА КОШТА 125 ДИНАРА На уљу неко масовно зарађује јер су уљарице јефтине

03.10.2023. 08:58 10:28
Eво како се ПРАВИЛНО ЧУВА МАСЛИНОВО УЉЕ и који му је рок трајања

Eво како се ПРАВИЛНО ЧУВА МАСЛИНОВО УЉЕ и који му је рок трајања

19.06.2024. 15:26 15:32
(ВИДЕО) СВИ СУ ПОЛУДЕЛИ ЗА ОВИМ УЉЕМ ЗА РАСТ КОСЕ Погледајте за чега је ЈОШ ДОБРО

(ВИДЕО) СВИ СУ ПОЛУДЕЛИ ЗА ОВИМ УЉЕМ ЗА РАСТ КОСЕ Погледајте за чега је ЈОШ ДОБРО

09.07.2024. 10:11 10:26