Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВУ БИЉКУ ИЗ БАНАТА ВОЛЕ У СЛОВАЧКОЈ И ДОБРО ЈЕ ПЛАЋАЈУ Пољопривредник из Падине узгаја мак без морфијума по строгим стандардима ЕУ

20.02.2024. 10:40 11:15
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Сушна јесен и топао октобар допринели су да око 30 одсто семена мака посејаног јесенас пропадне, што ће се одразити на приносе када се крајем јуна и почетком јула мак буде скидао са њива у Падини, на подручју општине Ковачица у Банату.

Велики произвођач мака Миша Хромчик из Падине наглашава да су домаће сорте још више страдале због сушне и топле јесење климе у односу на мак чешке сорте намењен само купцима у Словачкој, којег осим њега у Падини сеје још седам-осам произвођача.

Колико ће домаћег мака бити ове године Хромчик не даје процене јер истиче да ради за словачко тржиште по упутствима и стандардима који важе за тржишта ЕУ.

У Падини чешка сорта се сеје на око 200 хектара искључиво за познатог купца који га октупљује и обезбеђује репоматеријал.

Све се ради по ЕУ стандардима, а то, између осталог, подразумева и да мак нема морфијума (Миша Хромчик)

Лане је, наглашава Хромчик, 75 тона мака извезено за Словачку са банатских поља, али као полупроизвод, очишћен само од чаура јер се као чист не може извозити.

- Све радимо по ЕУ стандардима а то, између осталог, подразумева и да мак нема морфијума - наглашава Хромчик. - Због климатских промена и све нижих цена ратарских култура, окренули смо се производњи мака. Али смо се прво повезали са матицом Словачком, од њих смо чули причу и покренули посао који се показао као одличан избор, због сигурног тржишта и добре цене.


После мака - парадајз

Хромчик наглашава да се само од гајења мака не може живети, па се бави ратарењем, али и повртарством. Сеје и парадајз, италијанску сорту на отвореном пољу на 60 ари, са којих скине црвеног злата од 20 до 25 тона. - Расађујем га, наводњавам и прерађујем да ми не би било досадно током лета јер таман када завршим с маком, креће прави посао око парадајза. Посао сам добро разрадио, тако да све што буде у флаши продам из цуга.


По његовим речима, просечна цена мака је два евра, али може да буде и виша. - То зависи од берзанских кретања, чије извештаје добијамо током године. И то је мало утицало да се определимо за мак јер смо овде, тргујући са ратарским културама, зависили од накупаца.

По хектару се, каже Хромчик, може добити пола тоне до 900 килограма, у зависности од климе, мак воли песковита и сува земљишта. - Лане је година требала да буде рекордна, а била је просечна, а претпрошле је била сушна па испала рекордна.

З. Делић

Пише:
Пошаљите коментар