broken clouds
18°C
21.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Новосађанин Лазар Јовановић осмислио наводњавање у будућности

24.02.2023. 09:36 09:39
Пише:
Фото: Приватна архива/Драган Цуца, Лазар Јовановић и Зоран Ђукић

Иницијатива Дигитална Србија недавно је представила седам стартапа домаћим и страним инвеститорима на крају NIWA акцелераторског програма организованог у партнерству са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу(ЈИЦА).

Међу старапима нашла се и компанија Смарт Watering Солутионс доо Новосађанина Лазара Јовановића(30), дипломираног инжењера електротехнике, који је уређај за наводњавање воћњака почео да развија у јуну 2019. године и у том пројекту помоћ добио од ментора које је обезбедила Иницијатива Дигитална Србија.

После четири године рада, Јовановић је пројекат завршио и поручио младим инжењерима да слободно без устручавања идеје представе компанијама заинтересованим да финансирају нове изуме.


Будућност пољопривреде је аутоматизација

- Мањак ефикасности и радне снаге су два највећа изазова у пољопривреди па је зато будућност пољопривреде у аутоматизацији процеса који лако могу бити аутоматизовани и ефикасној употреби ресурса са циљем веће одрживости пољопривредне производње, каже дипломирани инжењер електротехнике Лазар Јовановић. - План је да постанемо лидери у области дигитализације процеса у вези са наводњавањем и другим операцијама у воћњаку и да у наредних пет година и даље развијамо производе у том домену.


-У Иницијативи Дигитална Србија имао сам подршку, јер су ми одмах обезбедили менторе који су ме упућивали како да пројекат наводњавања развијам и после четри године неуморног рада успео сам да га завршим - казао је Јовановић и додао да је помоћ у развоју пројекта имао и од колега Драгана Цуце и Зорана Ђукића. Цуца је, каже, развијао хардвер и електронику, а Ђукић софтвер за паметно наводњавање.

Јовановић наводи да по завршеном пројекту сарадњу са Иницијатива Дигитална Србије није завршио већ наставио, пошто Дигитална Србија настоји да младим иноваторима обезбеди инвеститоре, домаће и стране компаније, које хоће да улажу, да у овом случају уређај за наводњавање воћњака добије што ширу примену.

- Смарт Watering Солутионс је иновативна агротехничка компанија која својим решењима помаже воћарима да аутоматизују системе за наводњавање кап по кап и тако смање трошкове наводњавања, а повећају приносе - каже Лазар и наводи да су га, заправо, проблеми око наводњавања сопственог воћњака лешника навели да окупи тим око идеје паметног даљинског наводњавања. - Успели смо после четоврогодишњег рада да направимо контлер концепт-уређај који се постави у воћњак и на уређај повежу сензори преко мобилне мреже. Они комуницирају са апликацијом која омогућава аутоматизацију процеса наводњавања и пружа кориснику дневне информације када и колико треба наводљавати.

Лазар Јовановић напомиње да ако се пита просечан произвођач воћа да ли има проблем са проналаском радне снаге, 66 одсто њих ће потврдно одговрити, а управо по прорачунима произвођач воћа троши и до 90 сати месечно на операције везане за наводњавање.

-Смарт Watering омогућава да се тај процес аутоматизује и да се наводњава баш када треба и таман колико треба јер сензори дају правовремене информације о количини воде доступне у земљишту - наглашава Лазар Јовановић.

Цене уређаја, каже, варирају. Комплетан пакет за мале произвођаче до хектар може да кошта око 2.000 евра, док за веће површине и машине које могу да, поред наводњавања, дају и прихрану иду преко 10.000 евра по пројекту.

- За веће парцеле и пројекте цена зависи од површине и комплексности система за наводњавање. За уређаје се на годишњем нивоу плаћа и одржавање у износу од 120 евра годишње по уређају - истиче Јовановић.    

З. Делић

Аутор:
Пошаљите коментар